Dodaj do ulubionych

Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomocy!

24.11.06, 00:00
Witam,
Mam gorąca proźbę do mamuś, których dzieci były na oddziale chirurgii w IMiD
w Wawie. My idziemy na podcinanie wędzidełka w najbliższą niedzielę po
południu na oddział i najpóźniej we wtorek rano mamy wyjść. Obawiam się
jednak jak tam jest, jaka jest obsługa, czy macie jakies negatywne przeżycia.
Czy / jak można zasugerować kogo z lekarzy wolałabym żeby operował? Czy
niebezpieczna jest narkoza u czteromiesięczniaka i na ile mały jest w
uśpieniu przy takim zabiegu jak podcinanie wędzidełka?
Pozdrawiam,
Gretka

Obserwuj wątek
    • mamajulcia Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 24.11.06, 08:10
      A dlaczego podcinacie wędzidełko u tak małego dziecka? Jestem logopedą i dziwię
      się że tak wcześnie dokonujecie takiego zabiegu, no chyba że jest do tego
      jakieś poważne wskazanie. Wędzidełko podjęzykowe w przyszłości gdy maluch
      będzie większy można pod dobrą opieką logopedyczną dosyć dobrze rozciągnąć i
      wydłużyć za pomocą ćwiczeń!Pozdrawiam
      Iwona
      • 5_monika Re: mamajulcia 24.11.06, 09:07
    • kniqa Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 24.11.06, 11:48
      Witaj, moje dziecko miało podcinane wędzidełko w 12 tyg. zycia, robilam to w
      Centrum Zdrowia Dziecka w Miedzylesiu, zabieg byl robiony w znieczuleniu
      miejscowym, trwal moze z minute, 10 minut czekalismy po zbiegu w poczekalni,
      sprawdzono czy wszystko w porzadku i wropcilismy do domu. Mala mozna powiedzic,
      ze wcale nie plakala.
      Jak szukalam szpitala to rowniez trafilam IMiD, ale jak sie dowiedzialam o
      narkozie to zrezygnowalam, pozniej osobiscie rozmawialm z lekarzem z
      Miedzylesia, ktory okazal duze zdziwienie, ze jest to robione pod narkoza skoro
      trwa to doslownie kilka minut. A narkoza przeciez obciąża jednak caly organizm,
      nie mowiac juz o tym, ze klika dni bedziecie w szpitalu, jesli masz gg to
      mozemy pogadac moj nr to 2758876, pozdrawiam Kniqa
      ps. pamietaj o tym, ze po takim zabiegu trzeba cwiczyc jezyk, zeby nie doszlo do
      zrostow. Mnie pokazala cwiczenia logopedka
    • sylwiap76 Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 24.11.06, 13:49
      Podcinanie wędzidełka to rutynowy 1 minutowy zabieg moja miała ten zabieg w 2 m-
      cu życia nie ma potrzeby znieczulać.
    • budzik11 Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 24.11.06, 16:44
      Moja córka miała podcięte wędzidełko przy narodzinach, nawet nie wiedziałam, że
      jej to zrobiono, dowiedziałam się przy wypisie ze szpitala. Więc to żaden
      zabieg tak naprawdę. Nie wyobrażam sobie jak można z tego powodu zatrzymywać
      dziecko 2 dni na oddziale szpitalnym??
      • gretka1 Re: do Kniqa 24.11.06, 23:56
        Napisałam na priv, proszę odezwij się.
        pozdrawiam,
        Gretka1
      • gretka1 Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 25.11.06, 00:01
        budzik11 napisała:

> Nie wyobrażam sobie jak można z tego powodu zatrzymywać
        > dziecko 2 dni na oddziale szpitalnym??

Chyba ze względu na tę narkozę zatrzymują. Po Waszych odpowiedziach nabieram
        poważnej obawy, czy nie przełożyć zabiegu szukając w CZD. Tylko jakie są
        terminy? Albo zgłosić się do IMiD ale nie zgodzić się na narkozę....?
        Pozdrawiam,
        Gretka
        • martitka.martitka Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 25.11.06, 10:45
          A u ilu lekarzy Ty bylas z tym wedzidelkiem??
          Bo moja mala w wieku 3 miesiecy tez miala miec podcinane, tak stwierdzil jeden
          lekarz. Zapytalam sie jeszcze mojego pediatry, on stwierdzil ze na to za
          wczesnie i skonsultowalam to jeszcze z nastepnym neurologiem dzieciecym, a on
          kazal mi sie puknac w glowe wink Byl w ogole w szoku, ze ktos chcial u tak malego
          dziecka robic ten zabieg! Powiedzial, ze tam wszytko jeszcze rosnie, byc moze
          wszystko sie wyrowna i nie bedzie takiej potrzeby.
          • gosiab10 Re: Podcinanie wędzidełka/chirurgia w IMiD- pomoc 25.11.06, 11:49
            U mojej małej-7 miesiecy tez stwierdzono troche krótkie wiązadełko, ale tez nie
            pójde teraz na zabieg, poniewaz mi lekarka powiedziła, ze z wiekiem to
            wiązadełko moze sie rozciągnąć i zaden zabieg nie bedzie potrzebny. Daj spokój,
            gdzież narażać takie maleństwo na narkozę, skoro nie jest to narazie potrzebne.
            Słyszałam tez o laserowym, bezbolesnym nacinaniu wiązadełka, koszt ok.100 zł.
            • gretka1 Re:do Gosiab10 26.11.06, 12:48
              A gdzie to laserowe nacinanie się wykonuje? Może napisz na priw lub podaj nr
              tel. to porozmawiamy.
              Pozdrawiam,
              Gretka
              • xdz Re:do Gosiab10 26.11.06, 13:15
                Witaj
                Też stoję przed dylematem podcinania wędzidełka u mojego 7 miesięcznego synka.
                Rozważałam różne opcje, w znieczuleniu miejscowym, ogólnym, nożyczkami
                chirurgicznymi lub laserowo. I chyba zdecyduję się na podcięcie w znieczuleniu
                miejscowym nożyczkami chirurgicznymi. Jednak narkoza, to narkoza, nie szkodzi,
                że krótko trwa. Laser u tak małego dziecka to też oczywiście w narkozie (żeby
                sie nie poruszyło.
                Pozdrawiam
                xdz
                • gretka1 Re:do xdz 27.11.06, 14:33
                  A gdzie wykonuje się taki zabieg w znieczuleniu miejscowym? Interesuje mnie
                  jeśli jesteś z Warszawy. Bo w szpitalach jak dzwonię to mówią że w ogólnym, w
                  CZD też mi tak powiedziano i nie wiem dlaczego skoro ktoś tu odpowiadał że
                  zrobiono tam w miejscowym. Na Niekłańskiej jeszcze mi nie odpowiedziano
                  ponieważ w Poradni laryngologicznej się nie orientują.
                  Pozdrawiam
                  Gretka
                  • gretka1 Re:do kniqa !!!!! 27.11.06, 14:35
                    Proszę daj znać, to Ty napisałaś o zabiegu w CZD a mnie odpowiedziano że tak
                    się tam nie robi. Daj znać jaki lekarz to robił! Odpisz na priva, proszę.
                    Pozdrawiam,
                    Gretka
                    • monia2611 Re:do kniqa !!!!! 27.11.06, 15:21
                      Witaj
                      Ja podcinałam wedzidełko 6- miesiecznemu dziecku uchirurga w MEdicover i trwalo
                      to doslownie moze 5-10 min. Pani dr prysneła mu aerozolem w ktorym bylo
                      znieczulenie i po klopocie odczekalismy kilka min i wrocilismy do domku. Jesli
                      masz pytania zapraszam
                      Pozdrawiam
                      Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka