Dodaj do ulubionych

przybieranie na wadze

IP: *.* 10.04.02, 19:14
Witam. Jeżeli moje paru tygodniowe niemowlę przybierało do tej pory ok. 300 g. tygodniowo ( np w ciągu 8 tygodni z wagi urodzeniowej 3400 do 5830g), a teraz w dolnych granicach tzw normy (120g) albo jeszcze mniej:czy znaczy to, że to moży być normalne( ma spory "zapas" wagowy), czy zaczynam mieć mniej pokarmu i dzieciaczek nie dojada. Fakt, potrafi przespać do 8 godzin w nocy (19,20 do 3,4 rano), ale w dzień "nie znasz dnia, ni godziny" kiedy będzie chciała coś pociumkać. A potrzebę ssania ma ogromną i musiałam zacząć dawać jej smoczek (niestety chyba polubiła).Pozdrawiam Asiak
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 20:25
      Hej! To wszystko znaczy, że się Twoja córcia "opamiętała", bo kto to tak widział rosnąć i rosnąć! Masz piękne, zdrowe dziecko i na pewno je tyle, ile trzeba. Ciesz się na razie tymi spokojnymi nocami, bo za jakiś czas to się zmieni. Nie wolno Ci nawet myśleć, że Ona nie dojada, chociaz pamiętaj, że właśnie w trzecim, a potem jeszcze w szóstym tygodniu Jej potrzeby gwałtownie wzrosną i może Ci się wydawać, że jest ciągle głodna. Tzn. Ona będzie głodna, ale to sygnał dla Ciebie, żeby karmić Ją jeszcze częściej - w ten sposób Twoje piersi zaczną produkować więcej mleka i w ciągu kilku dni będzie znów dobrze. Staraj się raczej, żeby to pierś była "naturalnym" smoczkiem,przynajmniej na razie, bo dzięki temu będziesz miała więcej pokarmu.Pozdrawiam Cię!MonikaP.S. Aha! Mój pediatra mówił, że przyrosty wagi nie są aż tak ważne, jak to ,czy dziecko +/- mieści się w przedziale wagowym odpowiednim dla swojego wieku. Więc chyba nie masz się czym przejmować!
    • Gość: Kachna29 Re: przybieranie na wadze IP: *.* 10.04.02, 21:57
      Hej,Myślę, że nie masz się czym martwić. Twoja córeczka musiała nieco przystopować i chyba dobrze bo by wyrosła na niezłego słonika :-) U nas było bardzo podobnie. Filip w pierwszym miesiącu przybrał 1300, w drugim 1200, swoją wagę podwoił jak miał 2,5 miesiąca, a potem "znormalniał" i od trzeciego miesiąca przybiera dużo mniej 500 - 700 g/ m-c.PozdrawiamyKasia i Filip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka