Dodaj do ulubionych

sucha skóra u noworodka

IP: *.* 01.06.02, 10:01
Maly ma 9 dni, od mniej więcej 2-3 dni zaczęła się mu wysuszać skóra w niektórych "zgięciach" - przy dłoniach, na stopach, przy szyjce, między paluszkami i tam gdzie marszczy się skóra. Poza tym nie ma żadnych wyprysków, zaczerwienień, więc to chyba nie uczulenie. Wypróbowałam już 3 różne oliwki i nic nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: sucha skóra u noworodka IP: *.* 01.06.02, 10:09
      Hej Spróbuj Balneum Hermal PLUS lub wysmarować te miejsca kremem nawilżajacym np bambino - ja tez tak mialam ale przeszło. A mozesz sprobowac Plynu do kapieli z oliwka Delfi ( on jest od 1 m-ca zycia ale jak nalejesz ociupinke to nie powinno sie nic stac!!) pozdrawiamulcik
      • Gość: Ania28 Re: sucha skóra u noworodka IP: *.* 01.06.02, 12:04
        A mnie położna powiedziała, że to normalne, bo maluch musi się pozbyć tej pierwszej "warstewki" z życia płodowego. Nie kazała nic z tym robić tylko kąpać małą w krochmalu (wsypać trochę do wanienki). To miało zmiękczyć wodę. Nie wiem czy miała rację, ale po jakimś czasie wszystko się samo skończyło. A oliwki? Do dziś nie wiem, co tak naprawdę jest dobre. Jedni każą oliwkować, bo skóra się wysusza, drudzy nie, bo zatyka pory. Ja poszłam na kompromis i jak córka skończyła miesiąc kupiłam płyn z oliwką Nivea - nie natłuszcza tak mocno jak sama oliwka, ale skóra nie jest sucha.Ania
    • Gość: DorotaJ Re: sucha skóra u noworodka IP: *.* 03.06.02, 11:14
      My od początku stosowalismy do mycia olejek Bubchena (a po kapieli już NIC!) i Ninka ma cudną skórkę!PozdrawiamDorotaJPS. Aż ja SOBIE kupiłam ten olejek!
    • Gość: adas Re: sucha skóra u noworodka IP: *.* 03.06.02, 15:03
      mója też miała suchą skórę, to normalne u noworodka też się martwiłam po dwóch tygodniach przeszło. smarowałam rano i wieczorem ją oliwką NIWEA.pozdrawiam.beata
    • Gość: mostrowska Re: sucha skóra u noworodka IP: *.* 03.06.02, 15:33
      My też stosowałyśmy kąpiele w krochmalu, w rumianku i zwykłej wodzie-dla urozmaicenia. Krochmal to podobno stara wypróbowana metoda. I niedroga. Napewno nie uczuli. Pozdrawiamy Monika i Julinek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka