Dodaj do ulubionych

zimne rączki

30.11.06, 09:23
zauważyłam ostatnio,że mój synek ma bardzo zimne rączki, zazwyczaj po
przebudzeniu; sprawdziłam, na pewno nie jest mu zimno - sprawdzałam karczek -
w mieszkaniu grzeją - czy to mogą być problemy z krążeniem? dodam, że ja też
mam często bardzo zimne ręce - czy to związek genetyczny?
Obserwuj wątek
    • bibba Re: zimne rączki 30.11.06, 10:50
      nie wiem ile ma twoje dziecko, ale normalne jest maluszkom miec zimne raczki -
      rzeczywiscie krazenie jest jeszcze slabe, nie martw sie, to nromalne. jesli
      kark cieply tzn ze dziecku jest cieplo i nie musisz ani ubierac grubiej ani
      przykrywac bardziej do spania.
    • mamulinka2 Re: zimne rączki 30.11.06, 10:59
      mały skończył 10 miesięcy, jest bardzo energiczny, sam chodzi, wydawało mi sie
      to dziwne bo to nie jest niemowlaczek który tylko leży
    • brunette23 Re: zimne rączki 30.11.06, 12:26
      jeśli wyjmujesz spod ciepłego kocyka dziecko które dopiero co się obudziło to
      wiadomo że przez pierwszych kilka minut jego ciało lekko sie ochłodzi,
      najbardziej odczuwalne jest to na rączkach które mogą zrobić się zimne... gdy
      dziecko spi jego organizm nie musi sie tak wysilać na wytwarzanie ciepła bo
      ciepło daje np. ten kocyk i jak dziecko sie obudzi to chwile potrzeba
      organizmowi na przestawienie sie i rozpoczecie wytwarzania ciepla... poza tym
      moja pediatra zawsze powtarza ze dziecko powinno miec raczki cieple gdy spi a
      gdy jest aktywne to moze miec zimne gdyż duzo energii wtedy wykorzystywane jest
      na ruch a mniej na wytwarzanie ciepla chociaz najczesciej jest tak ze gdy juz
      sie maluch rozrusza to i raczki sie zrobia cieple... w kazdym razie u nas tak
      jest ale moja Mała z kolei ma zimne raczki tak od drugiej polowy nocy jak
      temperatura w domu spada i nic nie potrafie na to poradzic a gdy np. wracamy ze
      spaceru i ja rozbieram to przez kilkanascie minut ma jeszcze zimniejsze niz na
      spacerze... takze nie masz raczej powodu do niepokoju... smile pozdrawiamy! smile
      • calinka33 Re: zimne rączki 30.11.06, 13:29
        moja córcia ma to samo, wtedy kiedy jest śpiąca i wtedy kiedy jest głodna, to
        nie jest powód do niepokojusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka