aga0107 06.12.06, 03:40 dziewczyny rodzę dopiero w styczniu i chciałabym karmić piersią ale ostanio zadano mi pytanie czy zamierzam "dopajać" dzidzię wodą lub jakąś herbatką od początku tzn. od urodzenia. I szczerze mówiąc to nie wiem czy tak można. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annw5 Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 04:29 Dzieci karmionych piersia sie nie dopaja. Tylko cycus. Ewentulanie w przypadkach kiedy jest bardzo suche powietrze w wyniku ogrzewania zima albo upaly latem. Poza tym dopajac mozna w momencie kiedy dziecko ma zaparcia, albo jakies problemy brzuszkowe np. wzdecia: wtedy mozna podawac doslownie troszke herbatki, czy jakichs ziolek na wzdecia - ale to po konsultacji z lekarzem. ktory podpowie co robic. Moja doktorka powiedziala, ze gdybym zaczela dopajac dziecko to ono automatycznie zacznie gorzej przybierac na wadze, albo i spadac. My dzialamy tylko cycusiem, poza tym mleko matki tez gasi pragnienie i dziecko sie go domaga jak chce mu sie pic, niekoniecznie musi byc glodne. Jeszcze masz troche czasu, wiec poczytaj sobie co tylko sie da, bo pozniej moze byc ciezko:- ) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dominika0808 Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 06:12 przez 6 miesiecy tylko i wylacznie mleczko z piersi, zadnego dopajania...ja tak zrobilam i moj synek (15 miesiecy) ma sie swietnie...dopiero jak zaczniesz wprowadzac nowe posilki to powinnas dac tez malenstwu cos do picia wode, herbatke,lub rozcieczony soczek pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiazania Odpowiedz Link Zgłoś
dominika0808 Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 06:14 polecam rowniez swietna stronke na temat karmienia piersia...www.laktacja.pl tam rozwieja wszystkie twoje watpliwosci dotyczace karmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 09:09 ja karmię synka piersia i nwet w największe upały tego lata mały nic poza piersią nie dostawał. Oczywiście w takich okolicznościach dziecko częściej domaga sie piersi ale mój synek bez względy na wszsytko jadał co 2 godziny. Tak wiec nic nie dawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 09:15 ja jestem zwolenniczką dopajania ale dlaatego,ze wtedy łatwiej ustalić plan dnia-karmień dzieki butli nie miałam problemu z godzinami posiłków i mala od pierwszego mca miałą swój rytm dnia Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 09:17 Ja zaczęłam dopajać bo pojawiły się problemy ze zrobieniem kupki Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: "przepajanie" dziecka 06.12.06, 10:47 teoretycznie nie powinno sie przepajac dziecka, bo napije sie piersia. Ale ja sobie pluje w brode, ze nie dawalam corce picia. Urodzila sie z malym ciemiaczkiem, pozniej sie okazalo, ze ma za przedawkowana wit d3 (dawalam jej tylko przez miesiac!) i za duzo wapnia i nalezy ten wapn wyplukiwac. Zanim nauczylam ja pic cos innego niz piers minal kolejny miesiac. Pozniej w trybie blyskawicznym trzeba bylo wprowadzac jej dodatkowe jedzenie zamiast posilkow mlecznych. Gdybym ja od poczatku przepajala nie byloby z tym tyle stresu. Tak wiec obserwujcie swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś