Dodaj do ulubionych

odparzenia pod pacha

06.12.06, 18:28
od jakiegos czasu mojej coreczce (5 miesiecy) robia sie czerwone plamy pod pachami, plamy te brzydko pachna. wygladaja jak odparzenie. staram sie je przemywac woda i wycierac do sucha, nie chca jednak zejsc. jak pozbyc sie tego problemu? czy ktoras mama miala podobny problem?
Obserwuj wątek
    • mooh Re: odparzenia pod pacha 06.12.06, 18:39
      Moja córka długo miała problem z nadmiernym przykurczem kończyn (brak miejsca
      w macicy, ograniczony wzrost) i za Chiny Ludowe nie mogłam jej porządnie
      osuszyć szyi i miejsc pod pachami, aż zaczął się tam rozwijać grzybek. Na
      szczęście szybko to uchwyciłam i obyło się bez lekarstw, ale jeśli u Twojej
      małej skóra jest już zaczerwieniona, to bez Nystatyny się raczej nie obędzie.
      Powinnaś iść do lekarza po receptę.
      • kassia1976 Re: odparzenia pod pacha 06.12.06, 20:46
        ja byłam z moim synkiem u dermatologa i przepisał maść ALANTAN PLUS I ADVENTAN,
        bardzo ładnie się po tym goi. Smarowałam naprzemiennie rano alantan na noc
        advantan. jak sie nie boisz możesz spróbować. pzdrawiam Kasia mama Nikosia
        • mooh Re: odparzenia pod pacha 06.12.06, 21:40
          Spojrzałam na skład Advantanu. To steryd. Rozumiem, że są sytuacje, kiedy
          zastosowanie sterydów jest konieczne, ale nie wolno ich zażywać bez zalecenia
          lekarza. Lekarze zresztą również zdecydowanie zbyt lekką ręką przepisują je
          niemowlętom i małym dzieciom.
          • kurova Re: odparzenia pod pacha 06.12.06, 21:49
            Jeszcze w szpitalu, smarowali synkowi fioletem tym do pępka,a jak się zagoiło
            to w domu zasypywałam poprostu pudrem.
            • dragon_fruit Re: odparzenia pod pacha 06.12.06, 21:56
              tak tak-nawet mąką ziemniaczaną-dobrze chroni przed otarciami i odparzaniem
              • beniusia79 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 07:38
                chyba wybiore sie do pediatry, wyglada to nieciekawie a nie chce nic robic ani niczym smarowac bez konsultacji z lekarzem...
    • malwanka1977 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 09:40
      Mojej malej tez robily sie takie odparzenia pod pachami i w pachwinkach.Odkad
      zasypuje poderkiem J&J (po kapieli na osuszona dobrze skore) problem
      znikl.Pozdrawiam.
      • agusia19-84 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 10:09
        Ja jak u mojej córci pojawia się zaczeriwnienie, myję dokładnie mydełkiem,
        dobrze osuszam i na noc smaruję pod paszkami sudocremem.... ładnie znika i jak
        dotąd nigdy nie przerodziło się to w coś poważniejszego
        Pozrdawiam smile
        • michasia24 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 10:11
          bephanten
    • ja.majka2 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 10:19
      mojej córce ma tez tak czasem zaczerwienione pod szyją- myję, wycieram do sucha
      i smaruję linomagiem.
      • beniusia79 Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 10:23
        kupujecie te smarowidla same? czy to na recepte?
    • annnac Re: odparzenia pod pacha 07.12.06, 10:32
      Najlepiej żeby zobaczył to lekarz dermatolog bo takie plamy mogą być różnego
      pochodzenia np grzybiczne, spowodowane jakąś alergią ( na oliwke albo pokarmową
      tez może dawać objawy na skórze), albo po prostu zwykłe odparzenie bo było tam
      dużo wilgoci i skórka się zmaczerowała podczas ocierania.
      Mój mały miał tak zmacerowaną w pachwinkach to smarowałam naścią z cynkiem np
      sudokrem czy alantan plus naprzenian z jakąś maścią natłuszczającą np linomag.
      Polecam też bepanten. No i jak umyjesz to wietrz te paszki jak najwiecej.
      Ale jak nie przejdzie to niech to obejrzy dermatolog. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka