77alicja 18.12.06, 12:39 mam pyt.: moja mała ma skończone 4 tyg, i nadal ma pępek.Przemywam spirytusem,podważam go ,ale nadal się mocno trzyma.Dziewczyny czy wasze maluchy tez tak miały?Zaczyna mnie to mocno stresować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myl10 Re: pępek 18.12.06, 12:41 moja Malla tez ma jescze pepus a w czwartek bedzie miala miesiac.Nie martw sie kiedys odpadnie Ja sobie tak mowie.Plozna tez sie nie dziwi jak przychodzi poprostu tak ma byc.Ktos mi kiedys powiedzial ze jak pepek dlugo sie trzyma to dziecko jest dobrze odzywiane.nie wiem czy to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
77alicja Re: pępek 18.12.06, 12:53 hmmm z tym dobrym odżywieniem to nawet by mi pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
ullena2 Re: pępek 18.12.06, 12:54 moje maleństwo po 2 tygodniach naderwało sobie ten uschnięty kikut pieluszką i oderwało go odsłaniając żywe ciało. to dopierobył stres. przemywaliśmy spirytusem i juz sie wygoiło. powód do zmarwien to tylko wtedy gdy ropieje albo zaczerwieniał wokoło Odpowiedz Link Zgłoś
joan_collins Re: pępek 18.12.06, 13:06 Nic nie podważaj, nie kombinuj. Jeśli, tak jak piszą dziewczyny, nie ma zaczerwienienia i nie ropieje to cierpliwie poczekaj, przemywaj tak jak to robiłaśdotychczas. U mojej odpadł po miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: pępek 18.12.06, 17:52 U nas odpadl po 4 tyg. Lekarka sprawdzala tylko, czy nie zaczyna sie jakies zakazenie. Podobno sa wyjatkowo grube pepowiny (tzw. "skorne") - taki pepek odpada wolniej. Kontroluj u lekarza/poloznej i nie martw sie, jesli lekarz uzna za stosowne zawsze moze dac Ci skierowanie do chirurga na podciecie kikutka. Odpowiedz Link Zgłoś
twixy Re: pępek 18.12.06, 18:30 Nic się nie przejmuj. U mnie odpadł w 7/8 tyg. Wszędzie indywidualnie. Ważne że nie ma niepokojących objawów np ropienie, nieprzyjemny zapach czy zaczerwienienie. Odpowiedz Link Zgłoś