Dodaj do ulubionych

czy można sadzać 4-mies dziecko

IP: *.* 28.03.03, 14:39
HEJ,mój synek ma 4 miesiące. Bardzo ładnie trzyma główkę i podciągane do pozycji siedzącej podciąga ją do klatki piersiowej. Kilka razy sadzałam go sobie na kolanach i w spacerówce i batrdzo mu sie to podobało. Dziś byliśmy ortopedy i lekarz powiedział, żeby nie sadzać dziecka. Ale wiadomo co lekarz, to inna opinia - może również w tej sprawie. Np. W książce "Pierwszy rok ..." wyczytałam, że już po ukończeniu 3 mies. można dziecko sadzać. Co wy na ten temat myślicie? Dodam, że mojemu synkowi znudziło się już leżenie, teraz lubi sobie pobyć w pionie i pooglągdać świat.Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czy można sadzać 4-mies dziecko IP: *.* 28.03.03, 15:49
      Nie sadzaj. Dziecko powinno właściwie siedzieć doiero kiedy samo siada. Lepiej układać Małego na brzuszku.Nasz Synek był niestety za wcześnie sadzany a przy tym wysoki i szczupły. Zaowocowało to tzw. kurzą klatką. Mały ma wygięte żebra i zapadnięty mostek :-( A lekarze i rehabilitanci, z którymi mieliśmy kontakt, byli zgodni: "Nie sadzać!".uświadomiona za późno Agnieszka
    • Gość: AnnaMichal Re: czy można sadzać 4-mies dziecko IP: *.* 28.03.03, 16:54
      Mam tę książkę, ale o ile pamiętam (nie chce mi się sprawdzać) to chyba nie do końca tak jest. Owszem możesz dziecku dawać rączki i niech się trochę podciąga do siedzenia, ale jeżeli samo nie potrafi siedzieć to nie sadzaj. Pewnie zdarzają się bardzo silnie maluchy, które szybko będą siedzieć (4m) ale jednak większość robi to pózniej. Możesz synkowi tylko zaszkodzić sadzając go na siłę. Na spacerze chyba możesz go od czasu do czasu wozić w pozycji leżąco-siedzącej. Ja mojego synka w wózku woziłam w takiej pozycji jak skończył pół roku i to rzadko, ale to głownie dlatego że jesienią i zimą wychodziłam tak, żeby spał na spacerze.Ania
    • Gość: anuś Re: czy można sadzać 4-mies dziecko IP: *.* 28.03.03, 20:32
      Hej, mój synek i córa w wieku 4 mcy już zupełnie samodzielnie siedzieli...- więc sadzałam. Zwłaszcza w wózku, na spacerku. Pozdrawiam anuś
    • Gość: madzia22 Re: czy można sadzać 4-mies dziecko IP: *.* 28.03.03, 21:34
      Nie sadzaj, jeśli sam jeszcze nie jest na to gotów.Tak jak wspomniała Anna możesz go kłaść w pozycji leżąco siedzącej i to zarówno w wózku jak i na swoich kolanach (tzw. kołyska) czy też w leżaczku, ale go nie sadzaj.Jeśli jego organizm byłby już na siedzenie gotów, to sam by to zaczął robić. Przyspieszając go w tym możesz mu zrobić dużą krzywdę.PozdrawiamMadzia
    • Gość: 22 Re: czy można sadzać 4-mies dziecko IP: *.* 29.03.03, 09:30
      Magda Kategorycznie za wcześnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!chcesz dziecku obciążyc kregosłup, doprowadzić do zablokowania jego rozwoju!!!!!!!!! Jestem radiologiem i hipoterapeutą. Radzę ci poczekaj aż układ szkieletowy a przede wszystkim mięsniowy do tego dojrzeje. No chyba że masz ochote, w (krótkim czasie) przyjść do mnie na zajęcia usprawniające.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka