kicia0612 03.01.07, 09:56 Kiedy szczepi się dziecko na pneumokoki?w jakim wieku?prosze o odpoqwiedzi dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bruxellka1 Re: Pneumokoki 03.01.07, 10:05 najlepiej jakis czas wczesniej przed pojsciem do zlobka lub przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Pneumokoki 03.01.07, 10:46 Mozna szczepic razem z pierwsza seria szczepien (blonica, tezec, krztusiec), czyli pierwsza dawka ok. 6go tygodnia zycia - wtedy dziecko szczepi sie trzy razy. Mozna tez zaczekac az Maluch podrosnie, gdy skonczy 1.5 roku (albo rok, musialabys sprawdzic), wtedy wystarczy jedna dawka, czyli generalnie wyglada to lepiej - dziecko jest silniejsze i mniejsza jest ingerencja w jego uklad immunologiczny (kieszen rodzicow tez mniej cierpi). Zasadniczo lekarze radza szczepic male dziecko, gdy ma starsze rodzenstwo szkolno-przedszkolne, ktore moze je zarazic, jesli nie, to rzeczywiscie radza czekac az dziecko podrosnie i chcemy je wyslac do zlobka/przedszkola, czy na zajecia grupowe, na ktorych bedzie mialo kontakt z innymi dziecmi. Wielu lekarzy szcepien na pneumokoki w ogole nie doradza, no ale to juz "inna bajka". Odpowiedz Link Zgłoś
kicia0612 Re: Pneumokoki 03.01.07, 16:20 Mieszkam w miescie gdzie,ta szczepionka jest za darmo od prezydenta miasta dla dzieci urodzonych w 2006 roku - mój synek ma 5 tygodni i nie wiem czy teraz jest za darmo a za jakiś czas trzeba będzie płacic czy obligatoryjnie przypusmy za 1,5 roku tez mi zaszczepią za darmo w ramach urodzenia dziecka w 2006 roku stad moje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Pneumokoki 03.01.07, 17:17 Na to pytanie zadna z nas Ci nie odpowie Ale jesli zdecydujesz sie czekac, to i tak zaplacisz tylko za jedna dawke. Jestem tez mocno przekonana, ze ta szczepionka wraz z uplywem czasu potanieje, teraz jest nowoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 tu znajdziesz wszystko na ten temat :))) 03.01.07, 17:00 www.pneumokoki.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: tu znajdziesz wszystko na ten temat :))) 05.01.07, 23:39 Jedna dawka jest po skonczeniu 2 lat. Ceny tez sie ciekawie roznią - trzeba obdzwonic kilka aptek zeby znalezc normalną cenę. Ja znalazlam najtaniej za 250zl - a ceny wahaly sie od 250 przez srednio 270, 283 az do 320... Odpowiedz Link Zgłoś