Dodaj do ulubionych

Pneumokoki

03.01.07, 09:56
Kiedy szczepi się dziecko na pneumokoki?w jakim wieku?prosze o odpoqwiedzi
dziekuje
Obserwuj wątek
    • bruxellka1 Re: Pneumokoki 03.01.07, 10:05
      najlepiej jakis czas wczesniej przed pojsciem do zlobka lub przedszkola.
    • pmierzow Re: Pneumokoki 03.01.07, 10:46
      Mozna szczepic razem z pierwsza seria szczepien (blonica, tezec, krztusiec),
      czyli pierwsza dawka ok. 6go tygodnia zycia - wtedy dziecko szczepi sie trzy
      razy. Mozna tez zaczekac az Maluch podrosnie, gdy skonczy 1.5 roku (albo rok,
      musialabys sprawdzic), wtedy wystarczy jedna dawka, czyli generalnie wyglada to
      lepiej - dziecko jest silniejsze i mniejsza jest ingerencja w jego uklad
      immunologiczny (kieszen rodzicow tez mniej cierpi).

Zasadniczo lekarze radza szczepic male dziecko, gdy ma starsze rodzenstwo
      szkolno-przedszkolne, ktore moze je zarazic, jesli nie, to rzeczywiscie radza
      czekac az dziecko podrosnie i chcemy je wyslac do zlobka/przedszkola, czy na
      zajecia grupowe, na ktorych bedzie mialo kontakt z innymi dziecmi. Wielu
      lekarzy szcepien na pneumokoki w ogole nie doradza, no ale to juz "inna bajka".
      • kicia0612 Re: Pneumokoki 03.01.07, 16:20
        Mieszkam w miescie gdzie,ta szczepionka jest za darmo od prezydenta miasta dla
        dzieci urodzonych w 2006 roku - mój synek ma 5 tygodni i nie wiem czy teraz jest
        za darmo a za jakiś czas trzeba będzie płacic czy obligatoryjnie przypusmy za
        1,5 roku tez mi zaszczepią za darmo w ramach urodzenia dziecka w 2006 roku stad
        moje pytanie
        • pmierzow Re: Pneumokoki 03.01.07, 17:17
          Na to pytanie zadna z nas Ci nie odpowie wink Ale jesli zdecydujesz sie czekac,
          to i tak zaplacisz tylko za jedna dawke. Jestem tez mocno przekonana, ze ta
          szczepionka wraz z uplywem czasu potanieje, teraz jest nowoscia.
    • ktos1232 tu znajdziesz wszystko na ten temat :))) 03.01.07, 17:00
      www.pneumokoki.pl/
      • marchefka27 Re: tu znajdziesz wszystko na ten temat :))) 05.01.07, 23:39
        Jedna dawka jest po skonczeniu 2 lat.
        Ceny tez sie ciekawie roznią - trzeba obdzwonic kilka aptek zeby znalezc
        normalną cenę. Ja znalazlam najtaniej za 250zl - a ceny wahaly sie od 250 przez
        srednio 270, 283 az do 320...
    • kiniamum Re: Pneumokoki 05.01.07, 23:52
      jk pojdzie do zlobka albo przedszkola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka