Dodaj do ulubionych

pytanie dot. odciągania pokarmu

11.01.07, 10:43
Dziewczyny, raz dziennie karmimy córeczkę odciągniętym pokarmem. Średnio udaje
mi się za jednym razem odciągnąć ok. 100 ml. Ostatnio jednak jest to za mała
porcja i mały żarłok się tym nie najada. Mam w związku z tym pytanie, bo wiem,
że nie za bardzo można ze sobą mieszać pokarm odciągnięty w różnym czasie. Czy
odciągnąc kilka małych porcji, po ok. 30 ml i jak zje to 100 i dalej jest
głodna to podać tą dokładkę? Trochę mi się wydaje, że takie przerywane
jedzonko to nic przyjemnego i tylko ją zdekoncentruje i rozdrażni (to mały
nerwus i jak nie dostaje NATYCHMIAST to jest straszna awantura).
Doradźcie coś, proszę!
Obserwuj wątek
    • ududka Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:21
      też kiedyś szukałam takie podpowiedzi i zdaje się że nie łaczymy ze sobą
      odciągniętego mleka o różnych porach jeżeli mała nie najada się jedną porcją to
      może w dwóch różnych butlach podgrzej jej dwie porcje mleka i jak zje jedną
      odrazu daj drugą żeby nie czekała na podgrzanie.
    • green_land Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:32
      Za bardzo nie przejmuj się tym mieszaniem.
      Nic dziecku nie będzie jeżeli zmieszasz pokarm odciągnięty z 2 razów.
      Ważniejsze jest by raz przygrzane mleko raczej nie łączyc z nowo ściągniętym.
      Trochę się zdziwiłam, bo piszesz, że tylko raz dziennie karmisz małą własnym
      mlekiem, jak będziesz odciągac częściej, laktacja się zwiększy i mleka dla
      dzieciaka będzie więcej.
      Ale przynajmniej odchodzą Ci problemy o odstawianiem dziecka od piersi!
    • doris48 Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:36
      Ja mojego Maksa karmię od 4 tygodnia życia systemem mieszanym, tzn. ściągam z
      piersi kilka razy na dobę tyle ile się da oraz dokarmiam sztucznie. Za jednym
      razem udaje mi się ściągnąć około 80-100 ml (wcześniej nawet 150 ml ale pokarm
      powoli zanika). Jak przychodzi pora karmienia to daję mu to co ściągnęłam i
      oprócz tego przygotowaną już porcję sztucznego pokarmu 60-90 ml. Czyli zawsze
      mam przygotowane dwie butelki. Nie daję mu w tej w drugiej butelce swojego
      pokarmu odciągniętego o innej porze gdyż nie wiem ile będzie chciał jeszcze
      dojeść a szkodaby było wylać jakby zjadł np. tylko 60 ml. a ja przygotowane bym
      miała 100 ml. Zawsze mi lekarka mówiła, najpierw swoje mleko a później dokarmić
      sztucznie.
    • becia_bs Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:38
      A mi się wydaje, że można mieszać - tylko, że pokarm (te kilka porcji) musi
      pochodzić z jakiegoś określonego czasu (chyba 12h lub doby). Ważna jest
      atomiast jednakowa temperatura pokarmu, czyli 1 porcja - odciągasz, schładzasz;
      2 porcja - odciągasz, schładzasz; mieszasz porcje.

Ja tak robię od poczatku. Kiedy muszę wyjść mała jest karmiona odciągniętym
      mlekiem. Poczatkowo odciągałam trochę (ok.50ml) po każdym karmieniu i dodawałam
      do siebie to mleko, tworząc porcje po 150-200ml. Potem zamrażałam.

Teraz np. wprowadziłam karmienie butelką ok.23.00 (bo chcę wiedzieć, ile zjada)
      i robię tak, że ściągam trochę mleka w ciągu dnia, a przed 23.00 ściągam
      ok.100ml (więcej nie daję rady), łączę te mleka i podaję małej.

Pozdrawiam,
      Beata
      • pikolakszpak Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:45
        green land, normalnie karmię piersią a raz dziennie odciągniętym z butelki, po
        pierwsze dlatego żeby umiała jeść i tak, i tak, po drugie mój mąż może ją dzięki
        temu karmić. no i tak jak piszesz: nie będę miała problemu z odstawieniem. po
        prostu jask nadejdzie ten czas, to stopniowo będę zwiększać ilość karmień
        butelkowych i zmniejszać pierś.

a wracając do tematu: dzięki za rady. W takim razie będę schładzać i mieszać
        pokarm z 12 godzin i robićporcje ok 130. Dzięki i pozdrawiam!!
    • lisabette Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 11:47
      Absolutnie można mieszać mleczko nawet z mlekiem z poprzedniego dnia, ale musi
      być uprzednio schłodzone.
    • annieb Re: pytanie dot. odciągania pokarmu 11.01.07, 19:33
      do tej pory karmię piersią (mały ma 7 mies.) od początku dużo odciagałam o
      różnych porach np. w nocy i potem rano, a potem pomieszane mleko dawali w dzień
      małemu moja mama lub mąż, bo załatwiałam duzo spraw i często mnie nie było.
      nigdy nie było problemów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka