123lw 25.01.07, 12:25 czy ktoś zna jakąś szczepionkę na sepsę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doris411 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 14:28 nie jestem pewna ale gdzies czytalam ze szczepionka przeciw pneumokokom chroni od posocznicy ale trzeba by bylo sie dowiedziec moze ktos wie wiecej jak znajde ta gazetke to jeszcze odpisze Odpowiedz Link Zgłoś
caixa Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 14:42 szczepionka HIB też chroni przed posocznicą Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 16:40 nie ma szczepionki przeciw sepsie, bo moga ja wywolac rozne bakterie, grzyby albo nawet pasozyty. sa tylko szczepionki przeciw roznym szczepom bakterii czy wirusow.a ogolnie na sepse nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: szczepionka na sepsę 26.01.07, 08:43 > szczepionka HIB też chroni przed posocznicą szczepionka HIB chroni TYLKO przed posocznicą wywołaną bakteriami hib Odpowiedz Link Zgłoś
kiciorek123 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 17:14 Pewnie chodzi Ci o szczepionkę p/pneumokokom, o których ostatnio jest głośno. Problem tylko w tym, że zakażenia są najczęściej wywoływane przez typ B pneumokoków, a szczepionka zawiera tylko typ A i C. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamewa99 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 19:08 Witam głośno jest o meningokokach (A, B,C), dostępna jest szczepionka Neisvac-C, koszt 125 zł na typ C - najbardziej zjadliwy, sepsę o której głośno ostatnio w mediach wywołuje właśnie ten typ bakteri. Warto szczepić , ja zaszczepiłam swoje dzieci chodzące do przedszkola. Na pneumokoki są dostępne 3 szczepionki - Prevenar (300zł), pneumovax i pneumo23 (około 60-70 zł). A sepsę wywołuje cały szereg bakteri, szczepi się tylko na kilka z nich pneumo, meningo i hiby. Ja szczepiłam na wszystkie dostępne. Pozdrawiam Ewa i Bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 19:25 Nie ma szczepionki na sepsę. Sepsa to nie jest choroba, którą łapie się drogą kropelkową w przepełnionym tramwaju. Jest reakcją organizmu na zakażenie. Osłabiony organizm (osłabiony tak nawiasem mówiąc może być też nadmierną ilością szczepień na wszystko, co się rusza- tak, tak) nie potrafi zwalczyć pewnych szczególnie dla niego zjadliwych szczepów bakterii, które powodują ostre zakażenie. I koniec. Tyle. To, co się teraz dzieje, to typowa medialna zadyma. Plus błyskawiczna reakcja koncernów produkujących szczepionki. Nie dajmy się zwariować- takie zakażenia zdarzały się zawsze. I zdarzać się będą. Pamiętacie panikę pod hasłem "ptasia grypa" ? Spanikowane posty matek, które bały się wysyłać dzieci do żłobka czy przedszkola? Ten szum wokół sepsy to dokładnie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
vharia HALO, sepsa to jest nazwa określająca... 25.01.07, 22:29 ... zakażenie które uogólniło się na cały organizm i "zarzaki" znajdują się już we krwi. NIE JEST TO NAZWA CHOROBY analogicznie np do z grypy (konkretny wirus), anginy (konkretane bakterie) czy kandidozy (konkretny grzyb). Celowo piszę więc "zarazki", bo to moze byc dowolny gatunek bakterii (a nawet innych mikroorganizmów)!!! Można sie zaszczepić na te, które są znane z częstszego powodowania sepsy lub ze zszcególnej zjadliwości i problemów w razie wywiązania się tego typu zakażenia. Denerwujący jest natomias raban w mediach straszący "krażącą sepsą", bo aby zapaść na ten typ zakażenia nie wystarczy powąchać jakiegoś strrrrasznego wirusa. Ktoś tu juz pisał o uwarunkowaniach immunologicznych organizmu, plus jeszcze parę okoliczności, które mogą/muszą zaistnieć aby była sepsa. BTW, najwięcej przypadków sepsy wśród młodych ludzi to podobno powikłania od ropni w nieleczonych zębach... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: HALO, sepsa to jest nazwa określająca... 26.01.07, 02:11 Nie zastanawia Was to ze ta sepsa ciagle pojawia sie w wojsku? Podejzane to jakies. Z drugiej strony slyszalam ze pozwalaja sie z zasadniczej kapac raz na tydzien (czy to prada), zle odzywianie i stres pewnie robia swoje. W kazdym razie dziwne to jakies Odpowiedz Link Zgłoś