Dodaj do ulubionych

szczepionka na sepsę

25.01.07, 12:25
czy ktoś zna jakąś szczepionkę na sepsę
Obserwuj wątek
    • dragon_fruit Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 12:29
      to nie wirus
    • doris411 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 14:28
      nie jestem pewna ale gdzies czytalam ze szczepionka przeciw pneumokokom chroni
      od posocznicy ale trzeba by bylo sie dowiedziec moze ktos wie wiecej jak znajde
      ta gazetke to jeszcze odpisze
      • caixa Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 14:42
        szczepionka HIB też chroni przed posocznicą
        • anka1 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 16:40
          nie ma szczepionki przeciw sepsie, bo moga ja wywolac rozne bakterie, grzyby
          albo nawet pasozyty. sa tylko szczepionki przeciw roznym szczepom bakterii czy
          wirusow.a ogolnie na sepse nic nie ma.
        • mamand Re: szczepionka na sepsę 26.01.07, 08:43
          > szczepionka HIB też chroni przed posocznicą

szczepionka HIB chroni TYLKO przed posocznicą wywołaną bakteriami hib
    • kiciorek123 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 17:14
      Pewnie chodzi Ci o szczepionkę p/pneumokokom, o których ostatnio jest głośno.
      Problem tylko w tym, że zakażenia są najczęściej wywoływane przez typ B
      pneumokoków, a szczepionka zawiera tylko typ A i C.
      • ewamewa99 Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 19:08
        Witam
        głośno jest o meningokokach (A, B,C), dostępna jest szczepionka Neisvac-C,
        koszt 125 zł na typ C - najbardziej zjadliwy, sepsę o której głośno ostatnio w
        mediach wywołuje właśnie ten typ bakteri. Warto szczepić , ja zaszczepiłam
        swoje dzieci chodzące do przedszkola.
        Na pneumokoki są dostępne 3 szczepionki - Prevenar (300zł), pneumovax i pneumo23
        (około 60-70 zł).
        A sepsę wywołuje cały szereg bakteri, szczepi się tylko na kilka z nich
        pneumo, meningo i hiby.

Ja szczepiłam na wszystkie dostępne.

Pozdrawiam Ewa i Bliźniaki
    • lucy_cu Re: szczepionka na sepsę 25.01.07, 19:25
      Nie ma szczepionki na sepsę. Sepsa to nie jest choroba, którą łapie się drogą
      kropelkową w przepełnionym tramwaju. Jest reakcją organizmu na zakażenie.
      Osłabiony organizm (osłabiony tak nawiasem mówiąc może być też nadmierną
      ilością szczepień na wszystko, co się rusza- tak, tak) nie potrafi zwalczyć
      pewnych szczególnie dla niego zjadliwych szczepów bakterii, które powodują
      ostre zakażenie. I koniec. Tyle.
      To, co się teraz dzieje, to typowa medialna zadyma. Plus błyskawiczna reakcja
      koncernów produkujących szczepionki. Nie dajmy się zwariować- takie zakażenia
      zdarzały się zawsze. I zdarzać się będą.
      Pamiętacie panikę pod hasłem "ptasia grypa" ? Spanikowane posty matek, które
      bały się wysyłać dzieci do żłobka czy przedszkola? Ten szum wokół sepsy to
      dokładnie to samo...
      • egis1 Re: szczepionka na sepsę 26.01.07, 21:16
        zgadzam się z tobą w 100%
    • vharia HALO, sepsa to jest nazwa określająca... 25.01.07, 22:29
      ... zakażenie które uogólniło się na cały organizm i "zarzaki" znajdują się już we krwi. NIE JEST TO NAZWA CHOROBY analogicznie np do z grypy (konkretny wirus), anginy (konkretane bakterie) czy kandidozy (konkretny grzyb). Celowo piszę więc "zarazki", bo to moze byc dowolny gatunek bakterii (a nawet innych mikroorganizmów)!!!

Można sie zaszczepić na te, które są znane z częstszego powodowania sepsy lub ze zszcególnej zjadliwości i problemów w razie wywiązania się tego typu zakażenia.
      Denerwujący jest natomias raban w mediach straszący "krażącą sepsą", bo aby zapaść na ten typ zakażenia nie wystarczy powąchać jakiegoś strrrrasznego wirusa. Ktoś tu juz pisał o uwarunkowaniach immunologicznych organizmu, plus jeszcze parę okoliczności, które mogą/muszą zaistnieć aby była sepsa.

BTW, najwięcej przypadków sepsy wśród młodych ludzi to podobno powikłania od ropni w nieleczonych zębach...
      • kasiaimichael Re: HALO, sepsa to jest nazwa określająca... 26.01.07, 02:11
        Nie zastanawia Was to ze ta sepsa ciagle pojawia sie w wojsku? Podejzane to
        jakieswink. Z drugiej strony slyszalam ze pozwalaja sie z zasadniczej kapac raz
        na tydzien (czy to prada), zle odzywianie i stres pewnie robia swoje.
        W kazdym razie dziwne to jakies

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka