Dodaj do ulubionych

Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!!

01.02.07, 03:33
Mój syn ma 6 m-cy i często budzi się w nocy. Tzn ok 2.00 i ok. 5.00 ale ta
pierwsza pobudka prawie kazdej nocy. Czasem mam trochę szczęścia i zasypia
jak tylko trochę cyca pomemla, ale często sę wybudza i wtedy wiem że ze dwie
godziny mam z głowy sad(((
Ograniczyłam ilość snu w dzień, nie zapalam w nocy światła żeby nie miał
ochoty się bawić, nie jest głodny... Może gdybym go położyła do wózka i
bujała to zasnąłby szybciej, ale ja nie chcę bo pewnie już bym musiała bujać
ciągle.
Rany boskie, pomóżcie, bo już siły nie mam !!! Czy ktoś też ma taki
problem ?? Co można zrobić ??
Obserwuj wątek
    • kinia-p Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 07:41
      ja ma podobny problem. Mój syn za kilka dni skończy 6 miesięcy i od kilku dni
      jest podobna historia. Głodny nie jestbo jak go wzięłam do siebie to spał 6
      godzin bez jedzenia więc to nie to. Myślałam że moze to dlatego że u mnie ma
      głowe wyżej- podłożyłam mu pod materac grubr ręcznik. Podziałało o tyle że nie
      budził si co dwie godziny tylko co trzy. Wydaje mi się że dziecko przeniosło
      sobie rytm karmienia dziennego (ja karmię teraz co 3 godz -wceśniej co 2-2,5)
      na noc. Ja chyba spróbuje podawać wodę ale boje sie ataku histerii bo mały nie
      umie jeszcze pić z niekapka a butla to wróg (jego oczywiście). Dziś zauwazyłam
      że jak pomoczyłam cumla i takiego mudałam to ssąc go zasypiał. Więc może to? co
      o tym myslicie?
      • beniusia79 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:04
        moja corka za tydzien skonczy 7 miesiecy. krotko po skonczeniu 6 miesiaca,
        zaczela tez budzic sie czescie. cyca nie chciala. pomarudzila troche, potem
        zasypiala. od okolo tygodnia budzi sie juz miedzy 1 a 2 i do 4-5 marudzi! w
        miedzyczasie zasypia na troche, potem znow sie budzi. nie jest glodna,
        podejrzewam wiec, ze to chyba zabki. gdy sie przebudzi to nie placze, tylko
        marudzi. nie wybudza sie tez calkowicie. widze, ze jest spiaca, ale cos nie
        daje jej spac. powoli padam z nog....
        • denea Beniusiu, to faktycznie wygląda na ząbki 01.02.07, 09:16
          - może żele pomogą ? Oraz ewentualnie np. Viburcol ?
          Mój cholernik mały tak miewał od początku, potem było trochę lepiej a teraz
          wróciło - oczka wielkie i impreza od 2.00-4.00. sad(((
      • denea Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:08
        Jeśli Ci to działa to próbuj... Ja też w końcu dałam wodę (ale po piersi) bo
        myślałam że może pić chce, obyło się bez awantury ale spać mu się od tego nie
        zachciało.
        Jak chce jeść to niech je, no problem, tylko żeby zasypiał potem sad((( Co
        gorsza on sobie popiskuje, gada, dla mnie to potworny stres, mieszkam w bloku,
        chciałabym poza tym żeby chociaż mąż się wyspał sad(( a w nocnej ciszy to
        wszystko bardzo słychać...
        • zeffi Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:17
          Moja też się tak budzi, raz, dwa razy. Na kolację dostaje 250 kleiku na mleku,
          więc głodna nie jest. Ja po prostu do niej nie wstaję. Leży sobie, coś tam gada
          do siebie, bawi się smoczkiem. Prędzej czy później zasypia. Widocznie wcale mnie
          nie potrzebuje. Wcześniej jak wychodziły jej ząbki to dawałam herbatkę z lipy,
          bo wiedziałam, że to od tego się budzi. Może waszym maluchom też ząbki idą?
          • kinia-p Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:28
            może to rzeczywiście zęby? ale w ciągu dnia nic sie nie dzieje, dziecko jest
            spokojne bawi sie śmieje... no cóż dzieciaczki czasem zaskakują. Nie ma co
            sobie łamać głowy. Najażniejsze że dzieci sa zdrowe, a reszta na pewno sie
            ułoży smile. Ja się tylko cały czas zasyanawiam jak malego nauczyć pic z kubka
            niekapka. czytałam troche o tym na forum ale jak na razie to chyba trzeba mu
            czasui cierpliwości smile
            • zeffi Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:46
              Wiesz jak ja uczylam pić z niekapka? Dawałam jej najpierw do zabawy samą górę,
              tę z dziubkiem, potem dołączyłam dół. Oczywiscie bez picia. Za kilka dni, jak
              już się oswoiła z "innym smoczkiem" wlałam troszeczkę picia. I tak po troszeczku
              piła, napierw jej pomagałam przechylać nieco kubeczek aż sama załapała o co
              chodzi. Trwało to ok 10 dni może, teraz sama pije. Trochę wylewa na siebie, bo
              koniecznie musi zobaczyć co jest pod spodem wink ale jakoś poszło.
              • kinia-p Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 16:38
                dobry sposób. spróbujemy smile
                dzięki
          • denea Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:31
            Może tak, może nie, ja naprawdę nie wiem. Dziąsła wyglądają tak samo od ok.
            miesiąca i na mityczne ząbki mogę wszystko zwalać jeszcze x czasu.
            Nie da się do niego nie wstać bo się drze. Ale herbatki z lipy spróbuję, bardzo
            dziękuję za radę smile
      • kaczucha24 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 18:01
        U nas dokladnie tak samo z tym, że córka ma 10 miesięcy i trwa to już bardzo
        długo ale okresowo tzn. dwa tygodnie się na przykład wybudza ok. 5 i bawi
        godzinkę albo nawet dwie a następne dwa tygodnie przesypia całe noce, z
        przerwami na cycusia. Też próbowałam ograniczyć sen w dzień ale to nic nie
        dało. Czasami córka spała w dzień 3 godziny i przesypiała całą noc a czasami
        spała w dzień godzinkę a w nocy i tak się obudziła.
        • brzoska80 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 06.02.07, 10:39
          U mnie jest podobnie.dwa tygodnie pobudek w nocy, tydzien spokoju i tak w
          kolo.Zęby na pewno nie sa przyczyna, bo dziąsła jak zwykle
          wyglądają.Podejrzewam że to raczej jakieś złe sny ma dziecko, może się czymś
          zestresowało. Bo budzi się z piskiem, daję smoczka,poglaszczę po główce i śpi
          dalej.No ale pobudka taka co średnio godzinę to koszmar.Proszę o jakieś
          rady!!!!!
    • szaniab Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:31
      a jak usypiają wasze dzieci - samodzielnie? Każdy (dorosły i dzieci też) w ciągu
      nocy przechodzi przez fazy snu i między nimi się wybudza na chwilę (potem nie
      pamięta). Dzieci (zwłaszcza ok 6 m gdy zdobyte umiejętności ruchowe ten okres
      wybudzenia wzmagają) które są "lulane" do snu nie potrafią wtedy naturalnie
      usnąć jeszcze raz. I wzywają mamy.
      • denea Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 09:34
        A widzisz, tu mnie masz ! Odzwyczajam go od lulania od paru dni i w dzień jest
        coraz lepiej. Faktycznie, wczoraj się złamałam i go w łóżeczku polulałam -
        zasnął natychmiast, ale to już 4.00 była, więc pora zasypiania. To co, lulać w
        nocy od razu jak tylko się budzi ??
        • szaniab Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 15:47
          Rób wszystko żeby sam zasypiał (nawet jeśli nie obędzie się bez płaczu czy
          stękania). I przede wszystkim - nie zmieniaj zasad! Konsekwencja przy uczeniu
          spać to podstawa. Jeśli już zasypiał sam a ty zaczynasz lulać to cała Twoja
          praca na marne. Więc go utul tak żeby był spokojny, do łóżeczka, buzi, dobranoc
          i odchodzisz. Wracasz jak słyszysz że jest zestresowany i płacze w kierunku
          krzyku. Wtedy do starsz się uspokoić dotykiem i głosem. Na rączki - jako
          ostateczność i nie trzymasz zbyt długo (na pewno nie pozwalasz usypiać na
          ramieniu). Nie reaguj też w nocy na pierwsze kwękania malucha - jeśli już umie
          sam zasypiać to często takie kwękania czy nawet trochę płaczu potrzebne mu są
          żeby usnąć jeszcze raz. Więc nie biegnij od razu. Powodzenia.
          • wilcbc Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 08.02.07, 09:52
            Moja mała sama zasypia. Cyca dostaje już tylko jako rarytas. Ssie smoczka więc
            to jej go zastępuje kiedy chce sobie possać(staram się dawać go jak
            najrzadziej).Ale właśnie z tym smokiem to też jest ciągły problem właśnie w
            nocy.Ze smoczkiem zasypia(w dzień też).Kiedy dobrze uśnie to go jej wyciągam
            (czasami kilkwkrotnie bo nie chce oddać).Czasami sama go wypluwa.Ale po jakimś
            czasie zaczyna się wiercić i jęczęć i muszę wstawać i go jej dawać.Budzi się po
            kilka razy w nocy.Wcześniej stosowałam twoją radę ale teraz się nie da bo kiedy
            się przbudza od razu przekręca się na brzuch i "włazi"we wszystkie
            kąty.Zaklinuje się i sama nie daje rady więc tak czy inaczej muszę do niej
            wstać.Próbowałam brać ją do siębie ale to nie pomaga(po moim łóżku też łazi)i
            spać nie daje.Dodam,że karmię ją butelką w nocy ok.2 bo się domaga.Czasami
            cycem.I też już nie wiem co mam z nią robić.Jestem wykończona i straciłam
            nadzieję,że będzie z wiekiem lepiej bo u nas niestety tak nie jest.Pozostaje
            się chyba tylko z tym pogodzić,zaciskać zęby i wstawać jak trzeba a w dzień
            albo odsypiać albo słaniać się z niewyspania.
    • ineska2 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 12:51
      a moze jak polozysz sie spac to po chwili go znuzy i tez zasnie, moj synek jest
      duzo mniejszy (2,5 m-ca) ale na poczatku nawet jak sie w nocy rozbawil i
      zagadywal to z mezem spalismy (lub udawalismy) i maly po jakism czasie zasypial.
    • kinia-p denea mam pytanko!! 01.02.07, 16:42
      piszesz że ograniczyłaś dziecku sen w ciągu dnia. Ile teraz śpi Twoj maluszek w
      ciągu dnia? I w jaki sposób ograniczasz mu drzemki? Budzisz go wcześniej? I co
      sie wtedy dzieje? pozdrawiam
      • denea Re: denea mam pytanko!! 01.02.07, 17:52
        Śpi ok 2-2,5 max do 3 godzin część ok południa, część po południu. Plus w nocy
        11-12 ale teraz sobie zdałam sprawę że powinnam od nocnego spoczynku odjąć te 2
        godz sad, więc może w sumie śpi za mało sad
        Budzę go, tak jest, wstaje wkurzony bo jeszcze by pospał, potem udaje się go
        czymś zająć i jest trochę lepiej a wieczorem tak na 1,5 - 2 godz przed snem
        robi się marudny. Mimo to zdarza się że zasypia późno, ok. 22.00
        • kinia-p Re: denea mam pytanko!! 01.02.07, 18:28
          u nas jest niemal identycznie
          właśnie teraz jest marudzeniesmile.ja juz sama nie wiem. myślalm że może cyca chce
          ale nie. Mam trochę dość. Ciekawe jak bedzie w nocy...
          • denea Re: denea mam pytanko!! 01.02.07, 18:49
            Będę się łączyć z Tobą myślami i w bólu smile Też mam dość, ale cóż, musimy jakoś
            przetrwać.
            Może to słabe pocieszenie ale do 18-tki naszym maluchom na pewno przejdzie wink
            • kinia-p Re: denea mam pytanko!! 01.02.07, 18:58
              liczę na to że jednak wcześniej smile Napisz jutro jak mineła noc z maluszkiemsmile
              pozdrowionka
              • dyzurna Re: denea mam pytanko!! 01.02.07, 21:05
                dziewczyny pociesze was , mam to samo.z tym ze moja corka ma 10 miesiecy. i jak
                w zegarku budzi sie o 2 i kolo 5
                czasami pobudka o 2 przeciaga sie do 4 - smieje sie, raczkuje i chce sie bawic
                a ja na sile ja usypiam.
                najgorsze jest to ze ona tez malo spi w dzien. max raz 2 godziny - juz dawno
                sobie odstawila 2 drzemke.
                a pic z niekapka jeszcze nie umie...
    • asiamamusia Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 01.02.07, 21:31
      Moja córka ma rok. Od skończenia 4 miesiąca życia budziła się w nocy coraz
      częściej, od 6 miesiąca właściwie co godzina. Domagała się piersi, jeśli dałam
      zasypiała w końcu, ale najchętniej spałaby z cyckiem w buzi. Jak nie dałam, bo
      byłam wykończona, nie miałam siły już - to własnie było 2 godziny z głowy.
      Czyli praktycznie każdej nocy. Chciała się bawić, darła się, wszystko po
      prostu. Próbowaliśmy wszystkiego. Wszystkich metod o jakich w ogóle słyszałam,
      z forum i od znajomych. Dodam, że nie zasypiała przy piersi, nie zasypiała
      lulana, zasypiała w łóżeczku, przy wielkim wrzasku, my wychodziliśmy z pokoju.
      Nic nie skutkowało.
      Przełomy były trzy:
      1) kiedy zaczela sie interesowac ksiazeczkami (10 miesiecy) - przestala ryczec
      przy zasypianiu, pokazywalismy jej obrazki i to było coś co ją wreszcie zaczęło
      wyciszać, potem ewentualnie kwiliła chwilkę i zasypiała (nie wychodziłam z
      pokoju)
      2) odstawienie od piersi (miała 11 miesięcy) - przestała się budzić co chwila
      (2-3 razy w ciągu nocy)
      3) zmiana łóżeczka na trurystyczne (12 miesięcy) - ona śpi bardzo niespokojnie,
      waliła się w szczebelki pomimo ochraniaczy, nóżki się klinowały - teraz budzi
      się raz, nad ranem, dostaje wtedy mleko.

Inne życie! Jak sobie przypomnę te miesiące kompletnie nieprzespane to mi się
      słabo robi. Dla mnie wniosek jest taki, że wszystko zależy od dziecka i na
      wszystko przyjdzie czas. Na nią akurat to podziałało, nie mogłam przecież
      sprawić żeby w wieku 5 miesięcy się interesowała książekami. Wtedy nie działało
      nic. I tyle. A te metody wszystkie te uśnij wreszcie i tracy hogg itp u nas
      działały na tydzień. Widać nie tu leżał problem.
      • denea No to żeście nas pocieszyły ;))) 01.02.07, 21:37
        Dziękuję za posty i pozdrawiam wszystkie imprezujące nocami mamy smile
        • kinia-p może wreszcie mam sposób:) 02.02.07, 09:14
          słuchajcie- dalam małemu przed kąpaniem troche kleiku ryżowego ( jest taki
          fajny z bananami nestle). Nie wiem dokładnie ile bo rozcieńczyła go mlekiem
          swoim - około 30ml+woda i dawalam łyżeczką. Reszta jak zwykle. Kąpiel cyc
          ispać. Tylko przed kąpielą trzeba dłużej odczekać bo zjadł ale to wiecie. I tak
          przespał 4,5 godziny obudził się na cyca o 00:30. potem budził się co prawda
          ale zauważyłam że dochodzi do głosu przyzwyczajenie malego - lekko chrząknie a
          ja nad nim. Jak nie podchodziłam to sam się uspokajał i zasypiał sam. Około 6
          rano dałam mu pić ( tzn. cyca) i spał do 9. Właśnie musze go nakarmić. Więc
          może za kilka dni zacznie przesypiać całe noce . oby. pozdrawiam
          • madziulak5 Re: może wreszcie mam sposób:) 02.02.07, 20:26
            witajcie!
            ja mam taki sam problem. Mój synek ma 6 m-cy i od jakiegoś czasu, mniej więcej
            od 3 tygodni budzi się w nocy co godzinę w przypływie łaski dla rodziców co
            dwie godziny wink. Pomaga tylko pierś lub butelka z ciepłą wodą. My wyglądamy
            jak zmory bo na zmianę wstajemy żeby go uspokoić. Z regóły wystarczy kilka
            łyczków i zasypia. Niestety na krótko sad Smok nie pomaga, noszenie tylko na
            chwilę go usypia. To chyba takie uzależnienie od mleka smile
            Dziś rano powitał mnie (po "milionie nocnych karmień) pięknym ulanym z dziobka
            serkiem ( z mojego mleka oczywiście). Próbowałam metody z kaszką ale i to nie
            pomaga niestety. Czy to oznacza,że musimy go przetrzymać bez karmienia i bez
            butli????? W dzień je co jakieś 3 do 4 godzin. Zupka, deser a reszta to mleczo
            mamusi. RATUNKU! Ja juz nie mam siły sad
            Wcześniej jadł o 20:00, 00:30, 4:30 i 7:00...
          • denea Re: może wreszcie mam sposób:) 02.02.07, 21:22
            Kinia, to się wreszcie wyspałaś smile ? Gratuluję udanej nocki, oby tak dalej !
            Może faktycznie za często lecimy na pierwsze stęknięcie, zauwazyłam że ostatnio
            w nocy jak mały jęczy bo zgubił smoka to wystarczy że mu tego smoka dam a on
            sam obraca się na boczek i zasypia, ale to chyba też pierwsze efekty tego że
            odzwyaczajam go od bujania. Nie zgadało się wcześniej, ale też przed nocą
            go "tankuję do pełna" - kaszka na gęsto, kąpiel, cyc. A potem jak pisałam - ok.
            1.00 lub 2.00 chce dojeść - i wtedy albo zasypia albo... no właśnie, tu bywa
            problem... Ale generalnie odkąd je tą kaszkę wieczorem to w nocy śpi dłużej i
            rzadziej się budzi smile Więc obrałyśmy dobrą drogę smile
            Życzę Ci więecj takich spokojnych nocy !
            Madziulak5 - a może w tym wypadku to ząbki męczą ? Bo z tego co piszesz to
            dziecko jest najedzone do wypęku, tak jakby coś nie pozwalało mu spać,
            wybudzało. Zastanawia mnie to co napisałaś że taki problem masz od 3 tyg.,
            czyli wcześniej chłopak nie był takim cycoholikiem wink ? Pani w aptece mi
            poleciła taki syrop homeopatyczny, Sonna, działa jak Viburcol ale jest trochę
            tańszy, kosztuje ok. 15 zł - może coś takiego by Wam pomogło przetrwać ? Jak
            Maciek ma wyjątkowo zły dzień to mu daję i wydaje mi się że troszkę pomaga...
            Życzę powodzenia !
            A nam wszystkim, dziewczyny, dużo siły a jeszcze lepiej - śpiących nocami
            dzieci !
            • madziulak5 Re: może wreszcie mam sposób:) 03.02.07, 11:49
              denea, faktycznie wcześniej były pobudki tylko 3 razy. Viburcol
              przetestowaliśmy i niestety nie pomaga sad Fajnie, że w Twoim przypadku pomaga
              kaszka. Muszę spróbować tylko nie chcę wprowadzać na raz zbyt wielu rzeczy.
              Wczoraj po raz pierwszy mały jadł zupkę z indykiem. Niech się przyzwyczai to za
              kilka dni dam mu kaszkę mleczno-ryżową z bananami.
              Dziś w nocy karmiłam go o 23, o 3 i o 6:30. Brzmi pięknie ale niestety to nie
              były jedyne przerwy w spaniu. Mąż wstawał go upakajać i dał ze dwa razy wodę.
              Pierwsza pobudka była około 21. Nic poza pogłaskaniem nie zrobiłam i mały
              pokrzyczał dosłownie 2 minutki i usnął. Trzeba będzie i w nocy spróbować w ten
              sposób. Może przyzwyczai się, że noc jest do spania a nie do objadania się,
              zwłaszcza, że do drobnych dzieci mój Miś nie należy winki chyba nie brak mu
              energii z pożywienia! Spróbuję jeszcze kupić Sonna.
              Dzięki za radę. Powodzenia! Niech nam maluchy słodko śpią!
            • kinia-p ciąg dalszy epopei o spaniu maluszka:) 03.02.07, 21:00
              słuchajcie dziewczyny, wczorajwstawałam tylko raz o 2 ( spał od 20:30) . potem
              obudził sie około 5:30 ale dałam mu sie "wygadać" i dałam jesc dopiero 6:30.
              spał jeszcze do 9smile. I tak wiem że nie potrwa ta sielanka zbyt długo bo małemu
              idą zęby... szły szły i w końcu dojdą smile. Dlatego się nie przyzwyczajam. A tak
              naprawdę to za kilka lat same zastęsknimy za tymi nieprzespanymi nockami.
              Pozdrawiam wszystkiem wyspane i niewyspane mamy smile
              • madziulak5 Re: ciąg dalszy epopei o spaniu maluszka:) 03.02.07, 21:05
                czy to kleik tak działa? Czy może masz jakiś nowy patent? My dziś planujemy nie
                dokarmiać malego w nocy za każdym razem tylko np około 1 i 6 rano. Zobaczymy
                czy się uda? Napewno będzie rozpacz, stres i ogólnie horror. Trochę mnie to
                przeraża ale podobno to jest metoda. Tak jak z zasypianiem w łóżeczku. Dałam mu
                na noc Viburcol bo ząbki idą...
                Pozdrawiam!
                • kinia-p Re: ciąg dalszy epopei o spaniu maluszka:) 03.02.07, 21:24
                  chyba rzeczywiście u nas kleik zadziałałsmile zobaczymy na jak długo. na razie nic
                  nie będę podawac w związku z ząbkowaniem ale zapamiętam radę. dziekuję
                  • madziulak5 Re: ciąg dalszy epopei o spaniu maluszka:) 03.02.07, 21:40
                    A tak wogóle to gratuluję, bo przecież kawałek sukcesu już za Tobą!
                    My dopiero zaczynamy smile Właśnie przed chwilką mały się obudził. Dałam mu
                    jednak cycusia bo może dzięki temu pośpi np do 2giej? Było by cudownie.... Od
                    jutra zaczynam działać z kleikiem! A czy masz tki kleik mleczno-ryżowy czy
                    bezmleczny? Ja kupiłam taki z mlekiem bo mały niby nie ma skazy białkowej ale
                    troszkę się boję mu dać. Mam nadzieję, że jak skazy nie ma do tej pory (a ja
                    jem wszystko i piję mleko) to już jej nie będzie miał?
                    Będę wdzięczna za odpowiedź smile
                    pozdrawiam!
                    • kinia-p madziulak5 o kleiku 03.02.07, 22:08
                      ja mam teraz kaszkę ryżową z bananami (Nestle) i to jest lepsze, ale za
                      pierwszym razem dałam kleik ryżowy tez nestle. Obydwa są bezglutenowe i
                      bezmleczne. Jak karmisz piersią , to odciągij sobie troche mleka - nie wiem ile
                      ci sie uda ale fajnie jest tak zeby starczyło np. na dwie porcje. Ja robie to
                      tak: 5-6 łyżeczek kaszki, czy kleiku rozcieńczam letnią woda wcześniej
                      przegotowana ( gotuj wodę 5 minut takie są zalecenia- wiem od mamy karmiącej
                      mlekiem modyfikowanym)tak żeby było geste i dodaj swoje mleko. Pamiętaj że
                      mleko mamy rozrzedza. To nawet lepiej jak na początek dasz dziecku nie za geste
                      zeby potem nie było problemu z kupka. Na drugi dzien ja dałam do tej mieszanki
                      odrobine utartego jabłka żeby miało smak. No a trzeci raz to już ałam tą kaszkę
                      z bananami właśnie. Musisz po prostu obserwowac maluszka co mu spasismile.
                      powodzenia. Jesli jeszcze moge pomóc to pisz na gg8089082
                      • madziulak5 Re: madziulak5 o kleiku 05.02.07, 20:21
                        Dzięki serdeczne za radę! Niestety wczoraj przesadziłam i mały wymiotował uncertain,
                        ale spał 6 godzin ciurkiem! Wstał o 2giej zjadł i spał do 6tej. Ja za to nie
                        spałam wcale bo pilnowałam żeby się nie udławił jak by jeszcze wymiotował.
                        Dziś przed kapielą mu nie dałam jeść tylko po dostał z butli troszkę kaszki
                        ryżowej na moim mleku, poprawił cycem i poszedł spać. Zobaczymy co będzie?
                        Swoją drogą to ciekawe, dlaczego ta kaszka na naszym mleku robi się całkiem
                        płynna?
                        Pozdrawiam!
                        A jak Spi Twój maluszek?
                        • kinia-p Re: madziulak5 o kleiku 05.02.07, 22:32
                          bo nasze mleczko ma właściwości rozrzedzające, dlatego jak pamiętasz na pewno
                          dzidzius robił płynne kupkismile.
                          Fajnie że się przydałosmile. Moje maleństwo aktualnie śpi ale jakię 30 minut
                          temutak się rozwył że byłamna 99% pewna że to juz ząb się przebija. okazało się
                          że busiał sobie poprostu siarczyście beknąćsmile. Po cycku mu się faktycznie nie
                          odbiło mimo ze go chwilkę klepałam. No czasem tak bywa...bałam się że cały
                          wysiłek na nic i zacznie się niespanie na nowo. Zauważyłam że dzieciaczki budzą
                          się idealnie otych samych godzinachsmile. A co jeszcze dajesz małemu poza kleikiem
                          ( no i cycem )? Ciekawa jestem jak to u Ciebie wygląda i jak sobie układasz
                          teraz dzien z tymi nowościami. Mnie się zdarza że mały nie chce za bardzo cyca
                          w ciągu dnia, bo chyba za często go karmię i on po prostu nie jest głodny. a
                          jak u Ciebie?
                          • madziulak5 Re: kinia-p 06.02.07, 10:08
                            Faktycznie, że budzą się o tych samych porach. Małe zegarki smile
                            Mój maluch je w ciągu dnia co 3 do 4 godzin. Rano około 6 cyc, potem po 9 cyc,
                            potem około 13 zupka ze słoiczka, potem około 16 - 16:30 deserk ze słoiczka i
                            około 19 - 19:30 cyc/kaszka. W nocy różnie to bywa ale staramy się mu dawać
                            wodę a cyc tak 1 raz w porywach do dwóch smileWychodzi na to, że w ciągu dnia
                            jest 5 czasami 6 posiłków i herbatka rumiankowa od czasu do czasu jak małemu
                            chce się pić. Nie pcham cyca na siłę. Mały jak jest głodny to głośno o tym
                            informuje smile Napewno nie przegapisz.
                            Niestety nie mam jeszcze gg sad
                            Pozostaje nam formum lub email jeśli wolisz
                • denea Pochwalę się... 06.02.07, 09:12
                  ... postanowiłam uprzedzać atak przeciwnika i karmię go przez sen ok. północy,
                  jak sama idę spać smile Wczoraj spał do 6.00, zjadł i spał do 9.00 a dzisiaj do
                  8.00 smile Najpierw cycem żeby nic nie podejrzewał, potem w kącik ust podsunęłam
                  butlę z kaszką na rzadko a cyca zabrałam. Wypił tylko 30 ml ale potem jeszcze
                  cycusia, zawsze to coś... Tyle że z duszą na ramieniu że się wybudzi i zrobi
                  awanturę, ale nie, jakoś się udawało big_grin
                  • madziulak5 Re: Pochwalę się... 06.02.07, 10:16
                    Też o tym myślałam ale się boję, że jak się obudzi to dopiero się zacznie cyrk.
                    Muszę sprobować. W końcu i tak nie daje spać i tak. Może to pomoże? Dziś
                    jeszcze raz zjemy kaszkę i zobaczymy co będzie?
                    • wilcbc Re: Pochwalę się... 08.02.07, 10:09
                      Mi się wydaje,że ja już wszystkiego próbowałamza ze swoją 6 - miesięczną
                      (chyba,że jeszcze o czymś nie wiem ale wątpię),tego też.Zarówno ta jak i
                      pozostałe metody czasami skutkowały ale na krótki dystans.Jak się budziła tak
                      się budzi.Czasami zdaża się jakiś cud ale odkąd zaczęła przekręcać się na
                      brzuch coraz rzadziej.Zamiast poleżeć,pomarudzić i zasnąć ona uprawia ćwiczenia
                      a ja muszę interweniować.
    • brzoska80 moj tez sie budzi lecz nie z glodu.pomocy!! 06.02.07, 10:43
      U mnie jest tak:dwa tygodnie pobudek w nocy, tydzien spokoju i tak w
      kolo.Zęby na pewno nie sa przyczyna, bo dziąsła jak zwykle
      wyglądają.Podejrzewam że to raczej jakieś złe sny ma dziecko, może się czymś
      zestresowało. Bo budzi się z piskiem, daję smoczka,poglaszczę po główce i śpi
      dalej.No ale pobudka taka co średnio godzinę to koszmar.Proszę o jakieś
      rady!!!!!
      • madziulak5 Re: moj tez sie budzi lecz nie z glodu.pomocy!! 06.02.07, 11:40
        A może coś się zmienia w pokoiku? Dzieci tak mają, że przyzwyczajają się do
        szczegółów. Np zawsze siedzisz przy łóżeczku jak zasypia a jak budzi się w nocy
        to Ciebie nie ma. Albo zasypia przy zapalonym świetle a jak budzi się w nocy
        to jest ciemno itp. Zastanów się czy może to coś takiego?
        Dzieci budzą się w nocy często i jak coś jest nie tak jak zasypiało to podnoszą
        raban.
        • brzoska80 Re: moj tez sie budzi lecz nie z glodu.pomocy!! 07.02.07, 08:21
          madziulak no moze masz racje.Usypiam synka przy zgaszonym swietle i spiewam mu
          az zasnie.A moze jakas lampka zapalona w nocy by pomogla?jak myslisz?

ogólnie jak wyjatkowo duzo marudzi to bierzemy go do łóżka z mężem i wtedy śpi
          spokojnie do rana.Obawiam się że w końcu się tak przyzwyczai.
          • madziulak5 Re: moj tez sie budzi lecz nie z glodu.pomocy!! 07.02.07, 09:33
            brzoska ja też brałam małego do łóżka ale to była męczarnia. W końcu zaczęłam
            karmić na siedząco i odkładac go do łóżeczka. Wcześniej karmiłam w łóżku i tak
            nam się jakoś usypiało a potem nie mogłam się ruszać z odrętwienia smile Napewno
            znasz to z autopsji. Nauczyliśmy małego usypiać wieczoram w łózeczku i teraz po
            kąpieli jest cyc, pieszczotki i mały grzecznie sam usypia w łóżeczku. Niestety
            budzi się co 2 do 3 godin a czasami częściej na cyca. To jest horror. Staramy
            się go odzwyczaić ale jakoś ciężko nam idzie...
            Jak przyzwyczaisz do lampki to już będzie tak musiało raczej zostać. Skoro
            zasypia po ciemku to spróbuj może pośpiewać i wychodzić zanim zaśnie i tak za
            każdym razem coraz krócej przy brzdącu siedź. Może się nauczy samodzielnie
            usypiać i w nocy nie będzie problemu jak się obudzi. Trudno mi powiedzieć czy
            się sprawdzi ale zawsze warto spróbować. Nasz mały rozpaczał przez pierwsze dwa
            dni samodzielnego usypiania a na trzeci dzień położyliśmy go do łóżeczka i
            cichutko sobie sam ze swoją pieluchą przytulanką usnął.
            powodzenia!
    • nemezja1 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 06.02.07, 12:53
      Moje dwa szkraby maja 7 miesięcy. Synek identyko jak u was potrafi budzic sie z
      wrzaskiem co godzinke, daję mu smoka i zasypia. Corcia znacznie rzadziej ale
      tez. Czasem tydzien spia duzo lepiej, np. budza sie raz czy dwa w nocy, a potem
      2 - 3 tyg wstajemy co godzine. Niestety czesto sie wymieniaja i jak jedno
      ladnie spi to drugie sie budzi i na odwrót. staję, daje smoczek, i zasypiaja
      ale potem smoczek wypada i znowu to samo. Zasypiaja idealnie, bo przy butli i
      od zawsze same w łóżeczku, dostaja na noc gęstą kaszkę a potem o 12 w nocy
      mleczko (sztuczne) i dopiero o 7 rano śniadanko. Ciekawa jestem, moze ktos
      napisze kiedy generalnie dzieciom to mija? bo chyba kiedys mija....
      • kinia-p Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 06.02.07, 18:26
        z tym mijaniem to różnie bywasmile Jak zapytałam moja mame jak to ze mną było to
        się dowiedziałam że byłam wybitnym uparciuchem i dawałam w kośc do 3 roku życia
        bo mi się pić w nocy chciało smile. Mam nadzieję że ne przeszło to na mojego
        synka. Ale zauwazyłam ze z każdym dniem jest coraz lepiej. Dzis mój maluszek
        pożarł ( dosłownie ) potrawke z krolika z ziemniaczkami. Super sprawa polecam.
        WIeczorem kaszka potem cyc i spanko smile. Martwie się tylko że mi w końcu braknie
        pokarmu bo mały coraz mniej je cyca sad. Ale coś za coś. Chciałabym karmić tak
        jeszcze przynajmniej 3-4 miesiące . Może któras z Was mi coś doradzi smile. Może
        to tylko w mojej glowie sie uroiło. Do teraz karmiłam 8-9 razy teraz karmie 5
        czasem 6 ale tak 7 minut max. No poza karmieniem wieczornym kiedy mały je tak z
        20minut. Jak szybko piersi sie "przestawią" na nowy rytm? Jak jest u Was?
        • denea Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 06.02.07, 19:14
          Ha, też się martwię sad Staram się w dzień jak zje to co ma zjeść dawać jeszcze
          cyca do popicia, jak np. wieczorem mało wypije bo się kaszy najadł to odciągam
          chociaż troszkę. Może jeszcze nie zabraknie, w sumie mały od ponad miesiąca je
          inne rzeczy niż pierś i narazie mam pokarm. Chociaż oczywiście nie tyle co
          kiedyś wink
          • kinia-p Denea muszę się pożalić :( 06.02.07, 21:17
            uff, juz maluszek śpi. Twój pewnie juz też smile. A wracając do ilości mleka to
            miałam się jutro wybrać do poradni laktacyjnej ale chyba już mi lepiej i nie
            pojadę zwłaszcza że ta cała Pani Doradca laktacyjny mnie poirytowała bo się
            obruszyła czemu ja dałam dziecku przed upływem pół roczku cos innego niż cyc.
            Ja jej powiedziałam czemu - tzn. że tak uznałam za stosowne. No to jak niby
            miałam czekać do 09 na cycu a 10 oczekiwac że dziecko ze smakiem zje pół
            słoiczka deserku czy kleiku? Książkowo ma być no nie. Ale to się nie liczy że
            kazde dziecko inne i ważna jest obserwacja? No tak mnie wkurzyła że hej. Całe
            szczęście że moja "mleczarnia" wykazała zrozuienie tematu i postanowiła się
            dostosować . uff, juz tak nie boli...
            • denea Re: Denea muszę się pożalić :( 06.02.07, 22:08
              O rany, no to faktycznie ! Nawiedzona kobita jakaś, przecież nie dawałaś
              kurczaka 3-miesięczniakowi ! Nie wiem co mogłoby zmienić te 2 czy 3 tygodnie.
              Fajnie że jest lepiej i że się mniej martwisz pokarmem.
              W międzyczasie przypomniała mi się rozmowa, kiedyś taka dziewczyna którą znam z
              widzenia mnie zagadnęła na ulicy, miała wtedy ponad rocznego chłopczyka i
              zgadało się o karmieniu właśnie. Mówiła że już dwa razy pokarm jej zanikał, ale
              się uparła, dostawiała małego i wracał smile
              Więc można !
              Nic się nie martw, damy radę !
              • kinia-p Re: Denea muszę się pożalić :( 06.02.07, 22:40
                dzięki wielkiesmile. Za to wlasnie lubie to forum. Człowiek się wyżali jak mu
                ciężko albo jak coś nie tak i od razu lepiejsmile. Trzymam kciuki za nas obie i za
                całą reszte karmiących mam smile. A tak swoją drogą to czasem łapie sie na tym, że
                tak sobie myslę że bedzie mi tego kiedyś brakowało smile. Ja naprawde lubię karmić
                mojego małego smykasmile. nawet jak się wierci i usiłuje wsadzić do buzi własna
                stope zamiast cyca. Cóż nic nie trwa wiecznie...
                • denea Re: Denea muszę się pożalić :( 07.02.07, 09:30
                  Ja też lubię, rozczula mnie jak on się rzuca na swojego cycolka choćby nie wiem
                  jak był najedzony wink
                  Kinia, a mogę Cię kiedyś zagadnąć na gg ??
                  • kinia-p Re: Denea muszę się pożalić :( 07.02.07, 10:02
                    pewnie numer podałam chyba wczesniej a jak nie to ci rzuce na priva
    • ania1208 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 06.02.07, 19:00
      moja Justynka ma 2msc ,mialam ten sam problem,budzila sie o 20.00 i do godz.
      2.00 a nawet do 4.00 nie chciala spac musialam ja nosic na raczkach bo innaczej
      strasznie sie darla. Od 2 tygfodni spi z nami w lozku i budzi sie tylko na
      jedzonko.Zauwazylam ze gdy mala czuje mnie a raczej cycusia blisko wtedy jest
      spokojna i ladnie spi
      • kinia-p Ania1208 06.02.07, 21:25
        Wybacz ale 2 miesięczne dzieci często budzą się do karmienia w nocy bo
        potrzebują kalorycznego pokarmu ( a takie mleczko mamy w nocysmile. Chociaż kazde
        dziecko innesmile. Tak sobie pomyślalam, ze jesli ja teraz przyzwyczaisz do spania
        z Tobą to później bedzie Ci ciężko ją odzwyczaić. Przemyśl to sobie. Może np.
        smoczek uspokajacz tu poradzi? próbowałaś? Powodzenia
    • gosiek206 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 07.02.07, 10:37
      Moja corka ma 7 mies i zawsze budzila sie dwa razy teraz budzi sie czesciej bo
      ida zabkiMoze twojemu malenstwu ida zabki???
      • madziulak5 Kleik na noc nie pomaga! 07.02.07, 10:52
        • madziulak5 Re: Kleik na noc nie pomaga! Co robić żeby spał? 07.02.07, 10:58
          Kleik nie pomaga, mleko NAN 2R też nie pomaga. Mały budzi się co 2 godziny i
          chce cyca. Już nie wiem co robić. Niedługo wracam do pracy i chciałabym się
          troszkę wyspać... Powiedzcie mi ile 6-cio miiesięczny maluch wypija z butli? Do
          tej pory był tylko cyc więc mie mam pojęcia ile wypijał.Wczoraj wieczorem dałam
          mu tylko 150 ml NAN 2R. Może to nie wystarcza i powinnam dać więcej bo mały
          miał ochotę wypić chyba i 250 ml!
          Przed kilkoma dniami się przeżarł i wymiotował. Sama nie wiem co dawać i ilesad
          Poratujcie radą bardzo proszę.
          • kinia-p madziulak5 znalazłam takie coś 07.02.07, 11:30
            znalazłam taki schemat zywienia - model żywienia niemowląt karmionych mlekiem
            modyfikowanym sad tylko to są ilościu sugerowane)
            6 miesiąc: 5*180 ml w tym 4*mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego
            piaty posiłek np. zupka, przecier owocowy
            7 miesiąc: 5*180-220 ml w tym jak wyżej - może też być z dodatkiem kaszki
            bezglutenowej a 5 posiłek może być znowu deserek, zupka, kaszka z owocami.
            nie wiem czy ci sie to przyda ale tylko to mam. powodzenia i dajznac co się
            dziejesmile
            • madziulak5 Re: madziulak5 znalazłam takie coś 07.02.07, 11:43
              Dzięki serdeczne! Mały skończył 6 m-cy więc zapewne powinien wypić około 200 ml.
              To znaczy, że wczoraj dałam mu nie wystarczającą ilość i pewnie dlatego za 2
              godziny był znowu głodny. Dziś dam więcej. Dam znać jak było. Jeszcze raz
              dziękuję!
              • kinia-p Re: madziulak5 znalazłam takie coś 07.02.07, 12:07
                nie ma sprawy, jeszcze takie znalazłam dla ciebie. Tu jest więcej
                powodzenia
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=49568041
                • madziulak5 Re: madziulak5 znalazłam takie coś 07.02.07, 12:34
                  Super!
                  Dziękuję jeszcze raz! Bardzo,bardzo!
                  smile
                  • kinia-p Re: madziulak5 znalazłam takie coś 07.02.07, 14:41
                    dziewczyny jeśli dajecie dzieciaczkom obiadki słoiczkowe, to polecam potrawke z
                    królika z ziemniaczkami Hipp'a. Pychotka smile. Słoiczek większy mozna na trzy
                    razy podzielić. Super sprawasmile
                    • madziulak5 Kiedy i ile mleczka? 07.02.07, 20:16
                      dziś pytałam pana doktora ile mleka powinno dziecko wypijać w zależności od
                      wieku.
                      Otóż 100 ml + (tyle ile ma m-cy * 10) +- 50ml czyli:
                      6 m-cy to 160 ml +- 50ml
                      7 m-cy to 170 ml +- 50ml
                      8 m-cy to 180 ml +- 50ml
                      itd.
                      Mój 6 miesięczny mały wypił dziś 170 ml NAN 2R i poszedł spać. Zobaczymy czy
                      pośpi troszkę dłużej..... Marzę o tym.
                      Pozdrwiam wszystkie niewyspane mamusie!
                      • kinia-p Re: Kiedy i ile mleczka? 07.02.07, 21:00
                        no kazde dziecko inne ale dobrze mieć jakis punkt odniesienia smile
                        trzymam kciuki smile
    • kinia-p Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 07.02.07, 22:21
      dziewczyny a czy któras z was uzywa herbatki regulującej trawienie Hippa?
      Zamierzam ja wprowadzić bo moje dziecko miewa problemy z wypróżnianiem w
      zwiazku z wprowadzeniem pokarmów stałych. Czytałam że te herbatki są ok. Co
      myślicie?
      • madziulak5 Re: Budzi się w nocy i nie chce spać !!!!! 08.02.07, 10:10
        ja dawałam małemu herbatkę HIPP na trawienie, taką z rumiankiem, koperkiem i
        anyżem już w pierwszym miesiącu bo miał kolki i bolał go brzuszek. Trochę
        pomagała. Spokojnie możesz dawać. Napewno nie zaszkodzi. Jak już się zacznie
        podawać pokarmy stałe to koniecznie trzeba dziecko dopajać. Miezy innymi
        dlatego żeby nie było problemów z kupką. Tak mi wczoraj pan doktor powiedział smile
        A dziś mały spał 4 godziny po butli a potem to już standard: co 2 godziny
        pobudka na cyca.
        kinia, a jak Twój sypia teraz po kaszce? Całą noc? Jak tak to po ilu dniach
        kaszki zaczął sypiać? Bardzo jestem ciekawa bo mam nadzieję, że i mój w końcu
        zacznie.....
        • kinia-p słuchajcie - SUKCES! 08.02.07, 17:19
          No wreszcie sie wyspałam smile. Faktem jest że wkładke laktacyjna mozna było
          wykręcać i pewnie by nakapało troche mleka,a moja lewa pierś była jak tykająca
          bomba , ale TAK - moj synek przespał całą noc - pierwszy raz w życiu. Poza
          małym incydentem o 21:30 - kiedy nie mógl zrobić kupki ani się wypurkać - nic
          się nie działo. I mało tego jak się obudził - pomasowałam mu brzuszek, a
          poniewaz dziecko płakało- dałam czopek - i poszły pierdzioszkismile. a potem
          połozyłam go do lóżeczka ciekawa czy potrzebny bedzie cyc. Okazało się że nie.
          Zasnął bez problemusmile. I co? i obudził się o 7 rano wypoczęty i uśmiechniety.
          Mam nadzieję że tak bedzie dalejsmile,. Na pewno wam opowiem smile
          • madziulak5 Re: słuchajcie - SUKCES! 08.02.07, 17:37
            Kinia! Gratulacje!!!!!
            A co to był za czop? Ja też chcę!!!!! wink
            Ale jak?!!!! To kaszka czy jeszcze coś? Proszę o kilka detali. Po ilu dniach
            kaszkowania przespał nockę?
            A jak to jest być wyspaną?
            • kinia-p madziulak5 08.02.07, 20:09
              dużo tych pytań smile
              1. czopki glicerynowe 1g dla dzieci w każdej aptece są tylko powiedz że dla
              dziecka- warto miec w domu - trzymaj w lodówce.
              2. powiem ci jak np. dzis u nas wygladał dzień - w sensie jedzenia:
              ( nie bedę dokładna co do minuty tylko chodzi mi o rozkład)
              7 - cyc - jakies 4 min. jadł
              8 - dojadł cyca 10 min. - wreszcie ulga
              poszedł spać iobudził się po 10 i cyc bo musiałam wyjść
              około 12 deserek -śliwki z wiadomych wzgldów ( na kupke )
              15 cyc
              16: 30 cyc ale mało - i spać
              niestety przyszła teściowa i za wcześnie się obudził sad.
              około 18 wstał ale był marudzący bo sie nie wyspał, dawałam kaszke ale nie
              chciał więc ooło 19 kapiel , potem kaszka , cyc 20 minut - aktywnie ssał- i już
              śpi. Czy bedzie spał dorana to sie okaże smile.
              Co do ilości dni to popatrz na poczatek tego postu - jakos ta to się
              zaczeło smile. Zaraz sprawdzę to dopiszę.
              A jak to jest być wyspaną ? Super. Polecam smile. Trzymaj się - mam nadzieje że
              wyczerpujaco ci odpowiedziałam

• madziulak5 Re: madziulak5 08.02.07, 20:20
                Dzięki smile
                Z tym czopkiem to żartowałam...
                Zaczęłaś chyba drugiego więc po sześciu dniach się udało.
                Mój wydoił dziś 210 mleka z kaszką ryżową i poszedł spać. Ciekawe na jak
                długo... Marzę o przespanej nocy. Nie ukrywam, że Ci zazdroszczę smile
                Powodzonka! Oby tak dalej!
                • kinia-p Super ważna wiadomość! 09.02.07, 09:18
                  Słuchajcie dziewczyny! chciałam Wam tylko powiedziec że mój synek kończy dziś
                  pół roczku. Świeczek jeszcze dmuchał nie bedzię, bo jak go znam to by je
                  próbował wcisnąć do buzi smile, ale zostanie pewnie zacałowany przez rodzinke smile.
                  Pozdrawiam wszystkie mamy małych i dużych pociech.
                  Nie wiem czy ten link dobrze załączyłam i czy tak można, ale może...
                  fotoforum.gazeta.pl/u/kinia-p.html
                  • madziulak5 Re: Super ważna wiadomość! 09.02.07, 17:46
                    Ale fajny facet z Twojego dzidziusia!
                    100 lat! 100 lat! dla maluszka!
                    Mój skończył 6 m-cy 4 lutego smile
                    • kinia-p Re: Super ważna wiadomość! 09.02.07, 21:37
                      no to sto lat i dla niego smile.
                      A jak tam postępy w przesypianiu nocy? Moje dzieciatko wczoraj obudzilo się
                      mimo kaszki, ale dostał cyca i bez problrmu spał dalej do 7 rano.
                      • madziulak5 Re: Super ważna wiadomość! 10.02.07, 12:20
                        Farciara z Ciebie, że Twój mały taki grzeczny!
                        Nasz pomomo, że nakarmiony kaszką i cycem, standardowo budzi się po 2 godzinach
                        i łapczywie cycuje. Pobudki były o 22, 23, 2, 5 i 7. Nie wiem co robić. Nic na
                        małego żarłoka nie działa niestety. Chyba będziemy musieli się trochę jeszcze
                        pomęczyć aż sam dojdzie do wniosku, że w nocy się śpi a nie je.
                        Pozdrawiam smile
                        • kinia-p madziulak5- nowa teoria 10.02.07, 15:26
                          tak mi zazdrościłas tego wyspania że mi chyba wykrakałaśsmile. Tej nocy juz nie
                          było tak rózowo. Mały obudził się o 22 i cyc, o pólnocy i cyc a potem to
                          dopiero o 6 jadł ale około 3:30 tez sie obudził. Wydaje mi sieże chodzi o
                          problem z wypróznianiem - kupa nie chce wyjśc bo jest, hmm - gęstsza. A cyc
                          chyba służy jako uspokajacz. Byłam pewna że bedzie ładnie spał bo w dzien
                          zadużo nie spał więc na logike powinien no nie?. A tu d... .Wyczytałam z kolei
                          na forum "jedzenie" że w przypadku jak dziecko ma zaparcia ( a widac ma ) to
                          można dac kaszke kukurydzianą bo lżejsza - ale slyszałam z kolei że kukurydza
                          uczula jeszcze bardziej niż bialko krowie. Zwariować można. Można jeszcze
                          zrobić kleik np. na soku z jabłek. No i dziecko ma dużo pić a moje znowu za nic
                          nie chce pic nic poza cycem. Wiem że się nauczył pic z niekapka ale chyba uznał
                          że skoro już umie to po co ma pić ? Cwaniaczek mały. A tak wogóle to mam jakis
                          kiepski dzien dziś. Ta pogoda mnie chyba tak rozwala...
                          • madziulak5 Re: madziulak5- nowa teoria 10.02.07, 20:35
                            Ojej, przepraszam. Nie chciałam krakać. Cieszyłam się, że Ci się udało...
                            Co do kupki to może sprubój małemu dać np. jabłuszko ze słoiczka. Powinno pomóc.
                            A moze dziąsełka bolą? Ja dziś dałam małemu Viburcol i Panadol i butlę NAN 2R.
                            Nocka przed nami...
                            W czoraj niestety się budził sad
                            Trzymaj się dzielnie. Może to faktycznie ta pogoda bo i ja nie mam specjalnie
                            nastroju. Na szczęście od poniedzialku się ociepli smile
                            Mnie dodatkowo dobija fakt, ze w pon mały idzie pierwszy raz do żłobka. Narazie
                            na 3 godzinki i tak codziennie na dłużej. Niestety wktótce muszę wracać do
                            pracy. To jest horror! Macierzyński powinien trwać co najmiej rok!!!!!!!!
                            • kinia-p Re: madziulak5- nowa teoria 10.02.07, 22:09
                              oj to rzeczywiści masz niefajnie. Ja zostaję w domu do konca roku z małym. Nie
                              bardzo mam go z kim zostawic, złobek mam co prawda niedleko i to dobry, ale
                              strasznie trudno sie tam dostac. Ponoc takie kolejki. Dopiero od stycznia moja
                              mama idzie ne emeryture więc bedzie ok. Poza tym i tak szefchce mnie zwolnic z
                              powodu ciaży ijej nastepstwsmile, więc jasne jest że wychowawczy to teraz
                              najlepsze wyjście. Nie wiem jak to bedzie z kasą ale mam nadzieje że sie po
                              prostu ułoży. Musi. Za radę dziekuje, ale mam juz nowy sposób - dla ciebie tez
                              polecam: kaszkę robie na soczku - ja robię świezy bo akurat mam sokowir. ale
                              moze byc na gotowym. Kaszka jest przepyszna. A żeby nie zatkało maluszka , choc
                              juz sam sok z jabłek powinien pomóc to dodaje kilka kropel oliwy z oliwek.
                              Pychotka. Moje dziecko zjadło ze smakiem , dopraiło cycem i śpismile. Może całą
                              noc?. A za ciebie i twojego maluszka trzymam kciuki. Na pewno bedzie dobrze.
                              Napisz o wszystkim . Pisz na priva albo tutaj. pozdrawiam
                              • madziulak5 Re: madziulak5- nowa teoria 11.02.07, 11:57
                                Napisałam na priva smile
                                • kinia-p Re: madziulak5- nowa teoria 11.02.07, 14:25
                                  ściągnij poczte jak możesz.
                                  pozdrawiam
                  • denea Re: Super ważna wiadomość! 09.02.07, 22:16
                    Sto lat dla małego - przepraszam - już dużego przystojniaka i dużo zdrówka
                    życzę !!!
                    • kinia-p Re: Super ważna wiadomość! 09.02.07, 22:44
                      bardzo dziękujęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka