Dodaj do ulubionych

koci koci... kosi kosi... o co chodzi?????

03.02.07, 23:17
dziewczyny, o co chodzi z tym koci czy kosi? Przede wszystkim co to znaczy?
Jak to dalej leci? Po co się to robi? Dziś widziałam sąsiadkę, która
infantylnym tonem zachęcała córeczkę "no zrób kosikosi no..." a córeczka nic -
to chyba nie jest zbyt fajna dla niej zabawa.
A do tego w książeczce zdrowia na 10 miesiąc jest napisane "naśladuje kosi
kosi". Ale co kosi?????
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: koci koci... kosi kosi... o co chodzi????? 03.02.07, 23:29
      > Ale co kosi?????

Kosi łapci smile
      To taka rymowanka, przy której maluch ma klaskać w rączki.
      Zajrzyj, tu są słowa:
      www.modersmal.net/polska/uczniowie_wiersze.htm
    • nat.wroclaw wacyn, bez kitu 04.02.07, 10:39
      jak to o co chodzi. O łączenie rąk w linii środkowej ciała! Bardzo ważny etap
      rozwojowy. Skupianie wzroku i łączenie rąk w tej linii oznacza, że balast ciała
      dziecka jest prawidlowy, ze prawidłowo ułozona jest szyja we wszystkich
      płaszczyznach, że dobrze działaja mięsnie barków, że łopatki sa na tyle silne,
      żeby utrzymac ciężar ciała dziecka prosto gdy nie pomaga sobie ono rozrzuconymi
      na boki ramionami.

Twoja sąsiadka być może tego wszystkiego nie wie, ale stara mądrośc ludowa
      wykoncypowała, że z jakiegos powodu składanie raczek i późniejsze klaskanie
      jest ważne - stąd wierszyk.

A naśladowanie ruchów rąk to znak, że dziecko odróżnia własne ciało od ciała
      kogos innego i kontroluje ruchy swojego ciała świadomie.

Pozdr
      Nat
      • wacyn10 Re: wacyn, bez kitu 04.02.07, 11:18
        wielkie dzięki... no pod wrażeniem jestem i szacuneczek za ten wykład smilesmilesmile
        Strasznie ważne, jak widzę, te kosi.
        A czy istnieje jakiś inny wierszyk pobudzający dziecko do klaskania? Czy np nie
        można z nim klaskać do muzyki albo bić brawo? Pytam na serio bo te całe kosi
        mnie odrzuca... Z całym szacunkiem smile
        • nat.wroclaw Re: wacyn, bez kitu 04.02.07, 11:29
          He he he, boli Cię, że tam jest: "Kosi, kosi łapci, pójdziemy do babci"? big_grinD

Wierszyk stary, ale jary, mądrośc ludowa tylko taki chyba stworzyła i
          rozpowszechniła. Mozna by dziecię zachęcać jeszcze do modlitwy na przykład ze
          złozonym rączkami na "amen" smile)

Albo .. samemu cos ruszyć wyobraźnia i rymów częstochowskich poszukać. a kanwie
          wierszyków - masazyków (Idzie, idzie sowa, patrzy a tu głowa, idzie idzie
          stonoga, patrzy a tu noga) wymyslam twory takie jak: Idzie idzie Robert
          Korzeniowski, patrzy a tu włoski. Idzie idzie drwal niosąc drzewa polano,
          patrzy a tu kolano.

Może na składanie rączek tez cos wymysliszsmile

Pozdr
          Nat
          • wacyn10 Re: wacyn, bez kitu 04.02.07, 12:45
            1000 razy wolę twojego Korzeniowskiego niż te kosi smile
            Do modlitwy.... dzięki, wystarczy, że roczne dziecko znajomych pokazywało gdzie
            Chrystus ma rany! Drastyczna sprawa smile Korzeniowski jest ok smile
    • ineska2 Re: koci koci... kosi kosi... o co chodzi????? 04.02.07, 12:50
      infantylne, bo to wierszyk dla malych dzieci wink
    • zona_mi Zabawa w kosi kosi łapci - jak to sie je? ewa_mewa 04.02.07, 14:38
      Sory za moze troche głupie pytanie ale jak dokładnie ma wyglądac ta zabawa -
      czy ja mam klaskać a dziecko ze mną? Pamiętam tylko tę piosenkę - kosi kosi
      łapci, pojedziem do babci itd smile Napiszcie proszę jak nauczyłyscie tego wasze
      dzieci i ile wtedy miały. Mój za 2 dni kończy 8 m-cy więc jest szansa że to
      załapie?
      • zona_mi Zabawa w kosi kosi łapci - jak to sie je? dyzurna 04.02.07, 14:39
        ja uczylam moja corke w ten sposob ze: bralam jej raczki w swoje i klaskalysmy
        spiewajac, nie bardzo jej sie to podobalo w wieku 8 miesicy i wyrywala raczki.
        wiec sama klaskalam a ona sie smiala.
        po 9 miesiacu juz zabawa zaczynala byc wspolna , corka klaszcze, mama tez,
        klaszcze i spiewa smile)
        radocha na calego.

src="<a
        href="fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rh/jc/0gn3/8rUL7m4SNRebCicWjB.jpg""

target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rh/jc/0gn3/8rUL7m4SNRebCicWjB.jpg"</
        a> alt="Milesia juz zdrowiutka smile)" title="Milesia juz zdrowiutka smile)" /></a>

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka