Dodaj do ulubionych

nie przewraca się na bok

04.02.07, 17:58
moja córeczka ma skończone 4 miesiące i tydzień i jeszcze nie przekręca się
na bok. W różnych poradnikach wyczytałam, że dziecko w tym wieku już posiada
tę umiejętność. Jak to było u Waszych pociech? Może niepotrzebnie się
niepokoję....
Obserwuj wątek
    • jol34 Re: nie przewraca się na bok 04.02.07, 18:05
      Myślę, że niepotrzebnie się martwisz, jeszcze ma czas. Możesz ją stymulować poprzez położenie jej dalej zabawki, aby musiała po nią siegać, albo spróbuj ją trochę turlać. Możesz robić tzw. kołyskę, to znaczy chwytasz dziecko za nadgarstki i nóżki w kostkach i obracasz lekko na boki, mój synek bardzo to lubił i zawsze się śmiał. Pozdrawiam
      • kaszka1980 Re: nie przewraca się na bok 04.02.07, 18:16
        mój ma 4,5 i też nie jest do tego chętny, kilka razy mu się udało ale robi to z
        wielkim trudem, turlałam juz i nie pomogło, to musi chyba samo przyjść, za to
        do siadania to pierwszysmile
        • zuzia_ny Re: nie przewraca się na bok 08.02.07, 16:09
          ja moje malenstwo planuje przestac nosic tyle na rekach i prowokowac ja do
          aktywnosci na materacu. tez nie chce sie obracac a kolezanki dzidzia robi to
          juz od wieku dwa i pol mieisiaca. oczywiscie kazde dziecko jest inne . moja
          bardzo chce siadac ale nie chce lezec na brzuszku. ma trzy miesiace.usmiecha
          sie ale w glos sie jeszcze nie smieje. kiedy wasze pociechy zaczely sie smiac?
          a odnosnie tego przekrecania na boki to dodam , ze ja ( z wspomnien mojej
          mamy) nie obracalam sie , nie wykazywalam zaintereswania tego typu akcja i
          niespodziewanie tak sie wykrecilam ,ze spadlam z tapczanu.
          • piedor Re: nie przewraca się na bok 08.02.07, 16:16
            Moja tez ma 4,5 miesiaca i nie przekreca sie ani z pleckow na brzuch ani
            odwrotnie za to kolysze sie i tylko czekam kiedy sie przekreci .Spokojnie kazdy
            maluch jest inny. Moich znajomych przekrecil sie jak mial 2,5 miesiaca ale byl
            bardzo silny. Staram sie klasc kolo niej i cwicze, spiewam.
    • mama_frania Re: nie przewraca się na bok 08.02.07, 16:36
      Mój synek nie przekręcał się na boki wcale. Jak miał 5 miesięcy i kawałek to
      nauczył się od razu przwracac z plecków na brzuszek i odwrotnie. Ja bym się
      jeszcze nie przejmowała. Nie wszystkie dzieci są książkowe smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka