Dodaj do ulubionych

zostawić na kilka dni z dziadkami?

08.02.07, 05:56
Kochane mamy, mój mąż wygrał wycieczke do Tunezji w maju na kilka dni dla
dwóch osób ale jest jeden problem- mam 5 miesięcznego syneczka i zabranie go
ze sobą nie wchodzi w grę(bo klimat, bo choroby, bo znajomi ,którzy byli z 2
letnim dzieckiem odradzali jechania tam z takim maluszkiem) a i zostawić go
na te dosłownie 5 dni jest mi sobie ciężko wyobrazić.Dziadkowie są bardzo
chętni do pomocy- Mały będzie miał wtedy skończone 8 miesięcy ale jest na
piersi(mimo,że zapasy mleka są pokażne w zamrażalniku).Nigdy się z nim nie
rozstawałam i mimo,że mieliśmy z mężem strasznie trudne i obfitujące w
tragiczne doświadczenia półrocze i bardzo chcielibyśmy pojechać i odreagować-
boję się go zostawiać.Poza tym jest to ten okres lęku separacyjnego u dzieci
i nie chciałabym mu krzywdy wyrządzić.Czy któraś z Was zostawiła na taki
okres w tym wieku dzidzię?Jak dzieci to znoszą?Dla mnie najważniejszy jest
synek i tylko jego dobrem chcę się kierować.Sama nie wiem.Podzielcie sie
doświadczeniami.Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 08.02.07, 06:47
      Powinnaś i Ty i mały uczyć się być bez siebie, to ważne również dla
      dziecka /poz tym, że Wy sami odpoczniecie/, nie możesz maluszka wiązać do
      siebie bo z wiekiem będzie mu ciężko rozstać się z Tobą przy np. pójciu do
      przedszkola. Może warto przed wyjazdem zacząć zostawiać go na kilka godzin
      dziennie, niech się przyzwyczaja, może po kilku tygodniach zostaw go na jedna
      noc u dziadków? Oboje przygotujecie się do kilkudniowego niewidzenia. Wiem jak
      to trudno bo sama prze to przechodziłam, ale kiedyś musi nadejść ten moment bo
      tak czy inaczej dziecko rośnie i kiedyś nastąpi moment rozłaki np. podczas
      wyjazdy na wakacje. Jeżeli teraz powoli będziecie się do tego przygotowywać
      będzie Wam wszystkim łatwiej. A po powrocie z wycieczki zobaczysz ile dał Ci
      pobyt tylko z mężem.
      • kowalikm Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 08.02.07, 07:47
        Jeśli chodzi o maluszka - z pewnością nic mu nie
        będzie. Dodatkowo jeśli masz zapas mleka to z pewnością
        nie powinno być problemu. Oczywiście dobrze jest wcześniej
        "przetestować" jak sprawdza się nowy model bez mamy i
        ew. jakie problemy mogą się pojawić.
        Moim zdaniem powinniście jechać - jedyny problem
        to przywiązanie mamy do dzidziusia i to może
        troszkę zmniejszyć radość z wyjazdu, ale
        życzę żeby się udało.
        Ja musiałam mojego 5 mies. brzdąca zostawić z
        babcią na 3 dni - wyjeżdżałam na szkolenie.
        Dała sobie świetnie radę, czego i Wam życzę.
        Udanego wyjazdu smile!
    • mw144 Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 08.02.07, 08:11
      Zabieram dzieciaka na wycieczki ze sobą, po co ma siedzieć w domu jak może coś
      ciekawego zobaczeć. Dla 8 m-cznego dziecka 5 dni bez mamy to trochę dużo, może
      zacznij go powoli przyzwyczajać, zostaw na próbę na dzień-dwa u dziadków i
      zobaczysz jak zareaguje. Zależy jeszcze jakie ma układy z dziadkami, jeśli sa
      bardzo przywiązani do siebie, to na pewno będzie łatwiej.
      • urszulla6 Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 08.02.07, 22:59
        Ja zostawiłam swoją córcię u dziadków pierwszy raz na sylwestra-miała wtedy
        niecałe 3 miesiace,odciągnęłam pokarm i wszystko było super. Kinga świetnie się
        czuła i mamusia odpoczeła, nabrałam siły i optymizmu. Postanowiliśmy z mężem
        robić sobie takie "wolne soboty"raz w miesiącu, aby pobyć razem, pobawić się, po
        prostu odstresować. Uważam, że i nam i córci się to przyda, ja będę szczęśliwsza
        a córka będzie "towarzyska" tzn odważniejsza.
        • azajda Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 09:57
          tylko im młodsze dziecko tym jest je łatwiej zostawić o 8 miesięczny maluch jest na tyle duży że może byc problem-mój synek (10 -m-cy) jak gdzieś wychodzę i zostaje np z ciocią lub babcią musi być na rękach bo inaczej cały czas płacze a przy mnie się ładnie bawi sam,no ale to zalerzy od dziecka-ja bym wzieła,ludzie nie z takimi maluchami jeżdżą.
          • azajda Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 09:59
            dodam jeszcze że zostawienie dziecka na jeden dzień to nie to samo co tydzień
    • agless Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 10:34
      Wyobrazam sobie,ze jak zostawisz malca, a nigdy sie z nim nie rostawalas to nie
      bedziesz o niczym innym myslec jak ..... o nim.

Noi z drugiej strony tydzien to dlugi czas.
      A jakie ma relacje z dziadkami?
      Jeszcze 3m przed wami, moglabys go zaczac przyzwyczajac do dziadkow, bo nie
      mozesz go po prostu im przywiesc i wyjechac. Zostawiaj go na 3 godziny, pare
      razy na noc.
      Ja mieszkam za granica, corka ma 8m, i gdybym ja zosatwila z mezem na tydzien to
      by pewnie nie zauwazylasmile))
      Moze jak synus bedzie sie czul naprawde dobrze i bezpiecznie z dziadkami to nie
      bedzie problemu.
    • kajak75 Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 11:15
      W ktoryms watku ponizej pisalam, ze z radoscia wrocilam do pracy, gdy moja
      corcia miala 6 miesiecy. Moja praca wymaga wyjadow i juz kilka razy wyjezdzalam
      na 3 dni pelne dni ( 2 noce).Powiem szczerze, ja bylam zapracowana wiec nie
      myslalam o corce non stop. Mimo, ze zostala z tata, to 3. dnia robila sie
      marudna i jak tylko zaczela raczkowac, to raczkowala do przedpokoju -
      spogladajac na drzwisad Szczerze mowiac, bardzo sie martwilam o meza i mame, bo
      im tez bylo ciezko.
      W maju w Tunezji nie ma jakis dramatycznych upalow, ktore by wykanczaly
      dziecko, wiec moze zastanow sie nad zabraniem synka. Trudno co prawda wtedy
      jakos szalenczo zwiedzac czy pojechac na wycieczke na wielbladach, ale 5 dni
      lenistwa nad basenem dobrze wam zrobi. Co do doswiadczenia znajomych z
      dwuletnim dzieckiem - to trudniej upilnowac 2 latka, ktory wszystkiego musi
      sprobowac niz 8 miesieczniaka, ktory uczy sie dopiero raczkowacsmile
      Zajrzyj na forum wakakacje, tam dziewczyny dziela sie doswiadczeniami jak
      podrozowac z dzieckiem, jak zabrac wozek do samolotu.
    • martitka.martitka Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 14:59
      Ja uwazam, ze to jest bardzo zly pomysl, to dziecko sie zateskni, bedzie sie
      czulo porzucone, przeciez Ty jestes dla tego malenstwa wszystkim, tylko przy
      Tobie czuje sie bezpieczne, tym bardziej, ze karmisz je piersia... Teraz nagle
      wyjedziesz, bedziesz tez musiala tez odstawic od piersi przynajmniej na te
      kilka dni. Za duzo zmian jak na takie malenstwo. Co innego kilka godzin, po
      ktorych mama wraca i przytula malca a co innego kilka dni!! ja swojego bym nie
      zostawila na tak dlugo!!
      • bgwd14 Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 16:33
        E, bez przesady. Przecież nie zostawi dziecka nagle, bo ma jeszcze kilka
        miesięcy na zapoznanie go z nową sytuacją i karmienie własnym mlekiem z
        butelki. Mój wnusio ma 11 miesięcy i niedawno pierwszy raz rodzice zostawili go
        u nas na noc. Dziecko ani razu nie zapłakało, bawiło się, śmiało, tym bardziej,
        że my spragnieni z nim kontaktu cały czas aktywnie się nim zajmowaliśmy.
        Zostawiają go też czasami na kilka godzin i jest bardzo zadowolonysmile Jak
        wracają, to ledwo na nich popatrzy i wraca do zabawy. Może to też zależy od
        charakteru dziecku. 5 dni to znowu nie tak wiele. Jeśli mały jest przywiązany
        do dziadków, to myślę, że możesz śmiało jechać. Można oczywiście zabrać ze sobą
        synka, ale to już nie będzie taki bezobowiązkowy pobyt, a mała odskocznia od
        codzienności na pewno Wam się przyda. Dziecku trzeba pokazać, że niekoniecznie
        całe dnie i noce musi spędzać z rodzicami, na pewno nie będzie z tego powodu
        nieszczęśliwe.
      • emilly4 Martika! 09.02.07, 18:46
        martitka.martitka napisała:

> Ja uwazam, ze to jest bardzo zly pomysl, to dziecko sie zateskni, bedzie sie
        > czulo porzucone, przeciez Ty jestes dla tego malenstwa wszystkim, tylko przy
        > Tobie czuje sie bezpieczne, tym bardziej, ze karmisz je piersia... Teraz
        nagle
        > wyjedziesz, bedziesz tez musiala tez odstawic od piersi przynajmniej na te
        > kilka dni. Za duzo zmian jak na takie malenstwo. Co innego kilka godzin, po
        > ktorych mama wraca i przytula malca a co innego kilka dni!! ja swojego bym
        nie
        > zostawila na tak dlugo!!

Eeeeee...chyba "troche" bardzo przesadzasz. Przeciez
        wyjechac=odpoczac=odetchnac=naladowac akumulatory,nie znaczy porzucic!!
        Przeciez to nie noworodeksmile
        • martitka.martitka Re: Martika! 09.02.07, 19:56
          Wyrazilam tylko swoje zdanie, mam chyba do tego prawo!!
    • hipopotamama Gratuluję wygranej! 09.02.07, 18:07

• emilly4 Re: Gratuluję wygranej! 09.02.07, 18:41
        Kochana,jesli wy nie chcecie..to my z narzeczonym chetnie skorzystamysmile Co ja
        bym dala za takie 5 dni w ciepeklu...
        Piszesz,ze ostatnie kilka ostatnich miesiecy nie nalezalo to najmilszych,dla
        mnie to znak ,ze powinniscie sie zdecydowac na wyjazd. Na kilka tygodni przed
        wyjazdem,spedzajcie weekendy u dziadkow-niech maly sie przyzwyczaja....
        A wam zycze milego odpoczynkusmile
    • lucy.sol Re: zostawić na kilka dni z dziadkami? 09.02.07, 19:03
      Jedz i wypoczywaj.
      Synek na pewno z dziadkami bedzie mial super, ciesz sie ze masz takich dziadkow.
      My bylismy w styczniu na nartach 10 dni, młody mial 8 miesiecy i nawet nas nie
      poznal jak wrocilismy wink tez zostal z dziadkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka