malpa513 09.02.07, 11:26 jaką kaszkę podawać żeby dziecko nie miało zaparć?, po kaszce ryżowej z bananami ma zaparcie, może podać jej jabłkową albo wogule bez owoców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
garbola Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 12:15 Moja Jagoda też tak miała . Dostawała dwa razy dziennie kaszkę ryżową z owocami i nie umiała przez tydzień zrobić kupki! Lekarka poradziła, żeby na jedno z tych karmień dać kaszkę pszenną i POMOGŁO! Też jest smaczna i kupka jest regularnie. Spróbuj. Może zadziała. Pozdrawiam. Ola, Jagoda (23.04.2006), Mikołaj (16.01.2000). Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 12:40 problem jest w kaszce ryzowej, a nie w owocach. to po pierwsze. po drugie - nie wiem, czy można już podać kaszkę pszenną - one sa od 10 miesiaca. po trzecie - kaszka kukurydziana nie powoduje zaparć. jeśli uda ci się kupić - spróbuj. a po czwarte - można rozluźniać kupki sokami owocowymi - u nas działał z jabłek i winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 12:42 dziękuje za rade, a czy kaszke kukurydzianą mogę też podawać przez butelkę? i w jakiech ilościach ten soczek, buteleczke dziennie czy mniej wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_9 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 13:13 Ja podaję kaszkę kukurydzianą w następujących proporcjach: 200 ml mleka modyfikowanego i do tego 4 łyżeczki kaszki. Synek ma 6 miesięcy. Pije ją z butelki, przez specjalny smoczek do kaszki, taki z krzyżykiem. Ale ma problemy ze zrobieniem kupki, robi raz na 2 dni (wcześniej codziennie) i ta kupka jest bardzo gęsta. Nie jestem pewna, czy to nie od kaszki takie zaparcia, bo chyba nie od zupki jarzynowej...? Odpowiedz Link Zgłoś
tymoneta Re: zaparcia od kaszki 11.02.07, 19:07 Jesli do zupki dodajesz sporo marchwi, to zaparcia moga byc od tego. Ryż, kaszka ryzowa i marchew sprzyjaja zaparciom. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 13:32 pewnie, że można. a co do soczku - nie wiem, w jakim wieku jest dziecko, ale na pewno za maleńkie na całą butlę dziennie. ja dawałam soczek raz dziennie, w okolicach 110 ml, zawsze rozcieńczony pół na pół / tak robie do dzisiaj, córka ma 2, 5 roku/. wydaje mi się, że te soczki sa bardzo skoncentrowane i przez to za gęste i za słodkie. zresztą sama spróbuj możesz przygotowac soczek sama, wrzucić trochę owoców do sokowirówki - i będzie jeszcze lepiej. albo ugotować lekki kompot na przykład. nie dawaj tylko cukru, jeśłi już to malutko - dziecko go nie potrzebuje w takiej ilosci, w jakiej wszędzie się serwuje. te gotowe kaszki też sa strasznie słodkie. przynajmniej dla mnie robiłam tez kleik ryzowy i kukurydzianke na gęsto, właśnie na soczku. wtedy już nie dawałam soku do picia. zawsze po wprowadzeniu jedzenia stałęgo kupki się zmnieniają na sztywniejsze, a same wypróżnienia są rzadsze. poczekajcie na miesko - wtedy do grona kupkowych efektów dojdzie jeszcze elegancki smrodek )) Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki080506 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 14:52 moja córeczka miała zaparcia po kaszce ryżowej, mimo tego, ze codziennie rano dostawała pół startego jabłka z sokiem z marchwii... zrezygnowałam z kaszki ryżowej i podawałam kleik kukurydziany (kaszki kukurydzianej nie znalazłam), a od ukończenia 6 mca podaje też kaszkę pszenna (mimo, że na opakowaniu jest od 10 mca; chyba ze wzggledu na gluten, ale ja gluten wprowadziłam wcześniej) mała jest zdrowa, problemy z zaparciami zniknęły... Odpowiedz Link Zgłoś
rosieee77 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 17:26 Spróbuj śliwki suszone gerbera - u nas super zadziałało... -- Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: zaparcia od kaszki 09.02.07, 17:54 tylko że to jest dopiero po 5 miesiacu a moja mala ma dopiero 4, wiec na razie jeszcze sie musimy z tym wstrzymac, ale dzieki za rade Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: zaparcia od kaszki 11.02.07, 19:16 Czemu się tym nagle rpzejmujesz? Banan też nie jest dla czteromiesiecznych dzieci, a jakoś kaszkę bananową dajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: zaparcia od kaszki 11.02.07, 19:27 klaik kukurydziany z owocami, unikac ryzowych i bananow Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_sn Re: zaparcia od kaszki 11.02.07, 19:35 a czy któraś mama podaje kleik kukurydziany na swoim mleku?Jak tak to ile mleka i ile łyżeczek kleiku?Mój Mały ma 8 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: zaparcia od kaszki 11.02.07, 21:19 ja podawałam. na mleku własnym, jak napisałam sie nie zetnie. sypiesz i patrzysz czy ci konsystencja odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś