Dodaj do ulubionych

chce siadac - a ma 3 m-ce!

11.02.07, 16:00
Tak sie zastanawiamy z mezem czy wszystkie niemowleta na tym etapie (3 m-ce)
tak maja? Jak naszej coreczce podamy palce do raczek, to ona sciska je mocno i
sie podciaga az do pozycji siedzacej! I najwyrazniej to uwielbia - gdy juz to
zrobi to jest zachwycona, a gdy sie "gibnie" z powrotem do pozycji lezacej -
daje glosny wyraz niezadowoleniu.

Nie bardzo wiemy co o tym myslec - cieszyc sie ze silna i mobilna, nie
prowokowac - bo moze za wczesnie, a moze wreszcie - wszystkie dzieci tak maja
i nie ma w ogole halo?

Tunia
Obserwuj wątek
    • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 16:14
      normalne zachowanie, ale moze tak podciągac tylko lekarz, zeby sprawdzic jak się
      dziecko rozwija, pzdr
      • tuniatunia Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 16:25
        No tylko ze to nie my ja podciagamy, tylko ona SIĘ. jak jej nawet nie podajemy
        rak, to sie chwyta tego, co jest w zasiegu, i sie na tym podciaga. Oczywiscie
        nie tak skutecznie jak na naszych rekach, ale baaaaaardzo usilnie dazy do
        pozycji siedzacej.
        • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 16:29
          Na tym polega takie badanie, lekarz ocenia czy to dziecko się podciąga właśnie,
          a nie czy Ty umesz je poderwać od podłoża za rączki smile Ciesz się, że dobrze się
          rozwija i jest silna.
    • xena261 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 16:26
      Mojemu synkowi idzie 4 miesiac i juz dawno chce siadac.Na plasko nie chce
      lezec,podnosi glowke do gory i placze,jak sadzam go na kolanko to jest w siudmum
      niebie.Nie ma halo,pozdrawiam
    • kiniamum Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 16:28
      takie cwiczenia zalecaja fizjoterapeuci-podciaganie za raczkismile spokojnie, ale
      nie pozwalajcie jej siadac-w 3 mc powinniscie udac sie do ortopedy-niech on
      oceni stawy i kregoslup i wypowie sie..smile
      • mawo84 Kiniu 11.02.07, 16:32
        masz błąd w sygnaturce smile nie mogłam się powstrzymać- wybacz mi wink))
        • beniusia79 Re: ... 11.02.07, 16:34
          to normaly odruch. radze nie pomagac corci, jej kregoslup jest jeszcze za
          slaby. nasza corcia tez tak robila. minie jednak sporo czasu zanim sama
          usiadzie.
        • kiniamum dziekuje:)) 11.02.07, 17:56

• tuniatunia Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 12.02.07, 20:14
        ortopeda? teraz? Bylismy w 6stym tygodniu zycia na usg bioderek - to o to
        chodzi? czy trzeba isc na jakas jeszcze kontrole? Szczerze mowiac - nasza pani
        doktornic nie wspominala ze mamy sie wybrac ale moze to jej przeoczenie?

A co do tego siadania - po Waszych odpowiedziach (za ktore oczywiscie dziekuje)
        postanowilam: nie prowokowac, nie pomagac, ale i nie panikowac i nie zabraniac.
        Ot, zdaje sie - zloty srodek.

Pozdrawiam

Tunia
    • kakb Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 11.02.07, 22:41
      Mój 4-miesięczny synek też od kilku tygodni bardzo ambitnie chce siadać, gdy
      tylko uda mu się zlapac nasze palce. Pytałam o to pediatrę - powiedziała, że
      dziecko samo wie, w jakim tempie ma się rozwijać i nie nalezy go poganiac, ale
      jeśli sam uczy się czegoś nowego, to dobrze. W tym tygodniu byłam u ortopedy -
      uznał, ze to duzo, dużo za wcześnie na to, by małemu pozwalać na siadanie, bo
      dziecko w tym wieku ma za słaby kręgosłup i ze najpierw powinien opanowac
      sztukę przewracania się na plecy/brzuszek. Jak zwykle jestem w kropce, bo nie
      wiem, kogo należy słuchać. Może lepiej dmuchać na zimne i jednak nie pozwalać
      mu na siadanie...
      • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 12.02.07, 20:42
        Tunia podjęłaś dobrą decyzję , nasze dzieci maja całe życie żeby się nasiedzieć,
        nic im nie ucieknie smile pozdrawiam Cię, Marzena
    • mak752 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 12.02.07, 21:19
      moja corcia, 3.5 miesiaca - sama podnosi glowe, podpiera sie lokciami i podnosi
      glowe. tak sama z siebie juz od tygodnia. no i co martwic sie czy cieszyc? nie
      prowokuję jej do siadania, ani nie podciagam za ręce. ot tak ktoregos dnia sama
      z siebie podniosła glowe (w pozycji lezacej) i juz tak jej sie spodobało, ze
      jak tylko sie obudzi cwiczy podnoszenie glowy... przewracania z brzuszka na
      plecy nie potrafi. ale jakos mnie to nie martwi - przyjdzie i na to pora
      pewnie. bo ciagle mnie zaskakuje to moje szczescia.
      • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! 12.02.07, 21:40
        cieszyć smile Ale w niczym nie pomagać, to naturalne, że dziecko chce się
        rozwijać. Nie sadzaj, nie podciągaj za rączki i broń Ciebie panie nie podpieraj
        poduszkami, tylko tyle. Pzdr.
    • gem.gem Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! - a moja dwa;) 12.02.07, 21:53
      o. a moja dwuipolmiesieczna corka od tygodnia przewraca sie sama z brzuszka na
      plecki, co mnie bardzo irytuje, bo lekarz kazal duzo lezec na bruszku ze wzgledu
      na bioderka, a glowe razem z tulowiem tez podnosi lezac na pleckach, choc rak
      jej nie podaje, bo boje sie o kregoslup! i boje sie i tak, jak prawie siada
      sama, ale wlasnie - dziecko samo wie, jak ma sie szybko rozwijac? pupe podnosi
      tez sama do przewijania... glowa na brzuszku trzyma sie i nie chybocze... czyli
      co? mam bardzo silne dziecko? bo myslalam, ze wszystkie w drugim miesiacu tak maja!
      • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! - a moja dwa;) 12.02.07, 22:00
        ha ha, moja też się tak przekręcała z brzuszka, choć wyglądało to troche jakby
        traciła równowagę leżąc na nim smile I z bioderkami też były przeboje, więc wiem
        jak ie to denerwujące, jak trzeba a tu nic. A co do reszty : "glowe razem z
        tulowiem tez podnosi lezac na pleckach, choc rak
        > jej nie podaje, bo boje sie o kregoslup! i boje sie i tak, jak prawie siada
        > sama, ale wlasnie - dziecko samo wie, jak ma sie szybko rozwijac? " = pozwól
        jej tak ćwiczyć, tym sobie krzywdy nie zrobi, mięśnie będzie miała mocne.
        Przygotowuje się do większych ewolucji smile Moim skromnym zdaniem masz silną
        córeczkę i żadnych powodów do zmartwień, oby tak dalej ;-D
        • gem.gem Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! - a moja dwa;) 12.02.07, 22:09
          ale sie ciesze!! smile big_grin
          • mawo84 Re: chce siadac - a ma 3 m-ce! - a moja dwa;) 12.02.07, 22:14
            znam to uczucie smile Moja córcia ma 5,5 miesiąca i pierwsze 4 kroki za sobą smile))
            Troche z przypadku, jak ja to mówię, ale będzie co wspominać, hi hi
            Oczywiście prowadzona za rączki.. Ale też jej nie pozwalam na takie ekscesy,
            mimo że teraz to tylko by stała, już nawet siedzieć nie chce. Codziennie jej
            mówie "kobieto Ty się jeszcze w życiu nastoisz, posłuchaj swojej matki" Ale ona
            nic sobie ze mnie nie robi ;-p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka