maykaf 23.02.07, 14:24 Jestem mamą od kilku dni i nie wiem czy po kazdym karmieniu malemu musi sie odbic. Jak go trzymac aby sie odbiło?. Z góry dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatar9 Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:28 witam,lepiej maluchowi się zrobi w brzusiu jak odbije-przewieś malucha przez bark tak aby obie rączki miał za Twoim barkiem-bekanko gwarantowne,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:32 Gratuluję! Jeżeli karmisz butelką to odbijaj go po każdym karmieniu (potem zbierają się gazy i jest wielki płacz i kolki) najlepiej nosząc pionowo na rękach z głową i rami przerzuconymi przez ramię, a jeżeli piersią to ponoc nie jest wymagane, żeby się odbiło- tak słyszałam ale niech się wypowie ktoś mądrzejszy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka80 Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:39 Oczywiscie lepiej,zeby malemu sie odbilo po karmieniu.Jesli jest to noworodek,moim zdaniem nie ma co przesadzac i np. wybudzac go, gdy zasnie w czasie karmienia w nocy, po to by mu sie odbilo.Ja nie "pionowalam" mojego synka po kazdym karmieniu jak mial mniej niz miesiac i nie mial klopotow z brzuszkiem ani kolek. Odpowiedz Link Zgłoś
elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:52 Moja mała zaczęła 9 miesiąc i dalej muszę ją odbijac, bo inaczej ryczy i ryczy bo boli ją brzuszek. Lekarka powiedziała, że taki jej urok i to może trwac nawet do roku. Po trzech tygodniach zaczynają się kolki i okaże się czy musisz ją odbijac czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarinaa77 Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:01 moja córeczka ma 4,5 miesiąca. od samego początku pilnujemy bekanka tylko w nocy nie odbija bo je mniej łapczywie. malutka beka czasem po kilka razy. nie wiem, może jest to przyczyną braku bolek i nigdy nie miała bóli brzuszka lepiej niech odbija Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:04 Karmię piersią. Odbijam po każdym karmieniu ze względu na ulewanie (nawet nosem). Na początku to troche olewałam, bo nie chciało mi się budzić malucha, który zasnął przy piersi. Ale raz ulanie doprowadziło do zakrztuszenia i bezdechu. Jednak w nocy dzieciak jest zaspany i rozluzniony, i nie połyka powietrza przy jedzeniu, więc odbijać w nocy nie trzeba (mój nigdy w nocy nie ulał i dlatego w nocy nie odbijam). Wg mojej wiedzy kolki nie mają nic wspólnego z niedbiciem. Są dwie szkoły odbijania: z rączkami przełożonymi przez twoje ramię lub z rączkami opuszczonymi wzdłuż tłowia dziecia. w każdym przypadku nóżki powinny być wyprostowane. Jeden i drugi sposób działa jednakowo. Odpowiedz Link Zgłoś
elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:18 Sorry ale mnie się wydaje, że jednak odbijanie ma wpływ na kolki. Jeżeli się nie odbija to powietrze w tych jelitach się utrzymuje. Dziecko płacze wtedy z powodu kolki bo gazy nie chcą uchodzic ani w jedną ani w drugą stronę. Nawet dorośli mają kolki. Nigdy nie bolał cię brzuch z tego powodu, że nie możesz "oddac" gazów? Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb nie zaszkodzi odbic (i obojętne w jakim celu) 23.02.07, 15:53 chyba ze dziecie nie ma zupełnie problemów gastrycznych bo sa i takie szczesciary Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 racja wieleb.. 23.02.07, 15:58 mój syn miał kolkę mimo bekania jak stary po schabowym...kolki to zbyt szybka perystaltyka niedojrzałych jelit i ból...płakał..tzn darł się 3 dni o tej samej porze,dostał debridat,2 dni i po kolce...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nulka83 Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:50 moja Zuzia miała problemy z odbijaniem do ukonczenia 2 i pół miesiąca, nie odbijała prawie wcale albo nawet pół godziny po posiłku, teraz jak sobie odbije to słychac w drugim pokoju , a najlepiej gdy jest przewieszona przez ramie. Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: odbijanie!! 23.02.07, 16:08 Ja też jestem mamą od kilku dni i pytań na tym forum chyba będę miała dużo Przez ramię, to znaczy kładziemy tak małego, jakby chciał nam zajrzeć na plecy? Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 do crazygirl 23.02.07, 16:12 brzuszek malucha powinien być na Twoim barku,rączki na Twoich plecach za barkiem,głowa niech sobie swobodnie wisi)nic mu się nie stanie) Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: do crazygirl 23.02.07, 16:14 O rany... a jak mi się złamie? Strasznie karkołomna pozycja.... no ale jeśli ma zadziałać... Odpowiedz Link Zgłoś