Dodaj do ulubionych

odbijanie!!

23.02.07, 14:24
Jestem mamą od kilku dni i nie wiem czy po kazdym karmieniu malemu musi sie
odbic. Jak go trzymac aby sie odbiło?. Z góry dziekuje!!
Obserwuj wątek
    • beatar9 Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:28
      witam,lepiej maluchowi się zrobi w brzusiu jak odbije-przewieś malucha przez
      bark tak aby obie rączki miał za Twoim barkiem-bekanko gwarantowne,pozdrawiam
    • elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:32
      Gratuluję! Jeżeli karmisz butelką to odbijaj go po każdym karmieniu (potem
      zbierają się gazy i jest wielki płacz i kolki) najlepiej nosząc pionowo na
      rękach z głową i rami przerzuconymi przez ramię, a jeżeli piersią to ponoc nie
      jest wymagane, żeby się odbiło- tak słyszałam ale niech się wypowie ktoś
      mądrzejszy.Pozdrawiam.
      • elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:34
        lub na brzuszku ale pod kontrolą.
    • kitka80 Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:39
      Oczywiscie lepiej,zeby malemu sie odbilo po karmieniu.Jesli jest to
      noworodek,moim zdaniem nie ma co przesadzac i np. wybudzac go, gdy zasnie w
      czasie karmienia w nocy, po to by mu sie odbilo.Ja nie "pionowalam" mojego
      synka po kazdym karmieniu jak mial mniej niz miesiac i nie mial klopotow z
      brzuszkiem ani kolek.
    • elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 14:52
      Moja mała zaczęła 9 miesiąc i dalej muszę ją odbijac, bo inaczej ryczy i ryczy
      bo boli ją brzuszek. Lekarka powiedziała, że taki jej urok i to może trwac nawet
      do roku. Po trzech tygodniach zaczynają się kolki i okaże się czy musisz ją
      odbijac czy nie.
    • katarinaa77 Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:01
      moja córeczka ma 4,5 miesiąca. od samego początku pilnujemy bekanka tylko w
      nocy nie odbija bo je mniej łapczywie. malutka beka czasem po kilka razy. nie
      wiem, może jest to przyczyną braku bolek i nigdy nie miała bóli brzuszka smile
      lepiej niech odbija
    • wieleb Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:04
      Karmię piersią.
      Odbijam po każdym karmieniu ze względu na ulewanie (nawet nosem). Na początku
      to troche olewałam, bo nie chciało mi się budzić malucha, który zasnął przy
      piersi. Ale raz ulanie doprowadziło do zakrztuszenia i bezdechu. Jednak w nocy
      dzieciak jest zaspany i rozluzniony, i nie połyka powietrza przy jedzeniu, więc
      odbijać w nocy nie trzeba (mój nigdy w nocy nie ulał i dlatego w nocy nie
      odbijam).
      Wg mojej wiedzy kolki nie mają nic wspólnego z niedbiciem.
      Są dwie szkoły odbijania: z rączkami przełożonymi przez twoje ramię lub z
      rączkami opuszczonymi wzdłuż tłowia dziecia. w każdym przypadku nóżki powinny
      być wyprostowane. Jeden i drugi sposób działa jednakowo.
      • elming Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:18
        Sorry ale mnie się wydaje, że jednak odbijanie ma wpływ na kolki. Jeżeli się nie
        odbija to powietrze w tych jelitach się utrzymuje. Dziecko płacze wtedy z powodu
        kolki bo gazy nie chcą uchodzic ani w jedną ani w drugą stronę. Nawet dorośli
        mają kolki. Nigdy nie bolał cię brzuch z tego powodu, że nie możesz "oddac" gazów?
        • wieleb nie zaszkodzi odbic (i obojętne w jakim celu) 23.02.07, 15:53
          chyba ze dziecie nie ma zupełnie problemów gastrycznych bo sa i takie
          szczesciary
      • beatar9 racja wieleb.. 23.02.07, 15:58
        mój syn miał kolkę mimo bekania jak stary po schabowym...kolki to zbyt szybka
        perystaltyka niedojrzałych jelit i ból...płakał..tzn darł się 3 dni o tej samej
        porze,dostał debridat,2 dni i po kolce...pozdrawiam
    • nulka83 Re: odbijanie!! 23.02.07, 15:50
      moja Zuzia miała problemy z odbijaniem do ukonczenia 2 i pół miesiąca, nie
      odbijała prawie wcale albo nawet pół godziny po posiłku, teraz jak sobie odbije
      to słychac w drugim pokoju smile, a najlepiej gdy jest przewieszona przez ramie.
      • crazygirl11 Re: odbijanie!! 23.02.07, 16:08
        Ja też jestem mamą od kilku dni i pytań na tym forum chyba będę miała dużo smile
        Przez ramię, to znaczy kładziemy tak małego, jakby chciał nam zajrzeć na plecy?
        • beatar9 do crazygirl 23.02.07, 16:12
          brzuszek malucha powinien być na Twoim barku,rączki na Twoich plecach za
          barkiem,głowa niech sobie swobodnie wisismile)nic mu się nie staniesmile)
          • crazygirl11 Re: do crazygirl 23.02.07, 16:14
            O rany... a jak mi się złamie? smile Strasznie karkołomna pozycja.... no ale jeśli
            ma zadziałać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka