Dodaj do ulubionych

instrukcja obslugi poruszania sie dziecka

01.03.07, 12:47
Pisalam to w innym watku, ale postanowilam przekleic, bo tu jest bardzo duzo
pytan z tym zwiazanych. Wiec:

Generalnie najpierw powinno byc:
- pelzanie
- raczkowanie
- siadanie z czworakow albo stanie

Dzieci, ktore nie raczkuja pomijaja jeden etap ewolucji, to moze pozniej
szkodzic kregoslupowi, miesniom i stawom.

Jesli jakies dziecko nie raczkowalo, to jest to wina rodzicow, ktorzy
najprawdopodobniej najpierw dziecko posadzili albo nie stymulowali (jesli taka
potrzeba istnieje) dziecka do raczkowania. Wiekszosci dzieci stymulowac nie
trzeba, ale czasem jest taka koniecznosc. Jestem w stalym kontakcie z
rehabilitantka i ona powiedziala, ze wciagu 25 lat jej doswiadczenia zadne
dziecko u niej nie pominelo etapu raczkowania.

Generalnie pierwsza zasada jest taka, ze jak dziecko zacznie raczkowac, to
wtedy wolno mu wszystko, wszystko jedno juz dalej w jakiej kolejnosci. Trzeba
tylko pilnowac, czy dziecko wstaje z jednej nogi.

Druga zasada to taka, ze dziecko samo sobie krzywdy nie zrobi - samo w swoim
tempie zacznie wykonywac te wszystkie wygibasy.

Mala podpowiedz jak nauczyc dziecko pelzac: Dziecko lezy na brzuchu, a my
kladziemy przed nim zabawke metr przed nim (pozniej wydluzamy dystans) i
trzymajac za lydke podkurczamy naprzemiennie jedna i druga noge. Podkladamy
pod stope druga reke pilnujac przy tym, czy dziecko odpychajac sie przesuwa
sie w linii prostej. Pamietajcie, ze dziecko musi ta zabawke dostac, zeby sie
nie zniechecilo. Jesli dziecko nie ma na to ochoty, to znaczy, ze nie jest
jeszcze gotowe do pelzania.

Mala podpowiedz, jak nauczyc dziecko raczkowac: jesli juz dobrze pelza, to
wezcie recznik albo tetrowa pieluche i podlozcie dziecku pod klatke piersiowa
- w ten sposob podnoscie go ciutke. Nie sadzajcie dzieci na sile, bo ich
kregoslup nie jest na to gotowy!!! mozna tez podlozyc mu 10cm srednicy walek
pod klatke (np zrobiony z jakiejs rurki owinietej kocykiem) i pobujac na nim
dziecko (rece musi miec wyprostowane, sztywno oparte o podloge.

Siedzenie z raczkowania tez mozna dziecku pokazac naturalnymi ruchami. Bujacie
dzeecko na walku, siadacie nim raz na lewo, raz na prawo.

Pamietajcie, ze dzieci wszystkie te czynnosci musza wykonywac w lewo i
prawo!!! Zapobiega to skoliozie i miesnie beda rozwiniete rownolegle. Jesli
dziecko robi cos tylko na jedna strone, pokazujcie mu, jak robi sie w druga.

Nie sadzajcie dzieci na sile!!!

Jakies pytania, to piszcie. Moj synek ma terza 9 miesiecy i mial WNM, teraz
jest wszystko w porzadku.

Pozdrawiamy,
Aga i Dominik
Obserwuj wątek
    • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 13:10
      Dzieci, ktore raczkowaly, maja 80% mniej szans na dyslekcje i dysgrafie! Jak
      Boga kocham, udowodnione medycznie smile
      • monikaa13 to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 13:53
        a czy 3 miesieczne dziecko moze siedziec w pozycji pollezacej w lezaczku-
        bujaczku, bo na plasko lezec nie lubi\
        w lozeczku i w wozku ma tez materac uniesiony wyzej

i na tym lezaczku zgina sie w pol i podnosi glowe, taka jakby chcialo usiasc
        lub wstac, czy to moze zaszkodzic

a na brzuchu to nie lezy prawie wogole, ryk na maksa, glowe trzyma chwilke,
        sama delikatniutko tylko unosi i zaraz zaczyna wrzeszczec
        • agaruda1 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:00
          Jak najbardziej! pozycja w U jest dla dziecka najbardziej wygodna a to, ze
          podnosi glowke do gory to znaczy, ze cwiczy miesnie brzuszkasmile To nie jest proba
          siadania smile
          Na brzuchu trzymaj na poczatku przez chwilke, pozniej co raz dluzej. Poloz przed
          nim jakas grajaca zabawke, moze sie zainteresujesmile
          • monikaa13 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:03
            dzieki bardzo bo juz sie przestraszylam ze moze cos nie tak
          • agaruda1 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:07
            A, i jescze, jak trzymasz dziecko na rekach, staraj sie trzymac dzidzie od
            siebie, nie podtrzymujac za pupe, tylko trzymajac reke pod kolankami. To tez
            jest pozycja w U, a w koncu mlodziez u ciebie w brzuch kupe czasu tak spedzila.
            Tak oglada swiat, szybciej go wszystko zainteresuje smile Na brzuchu mozesz polozyc
            tez przed lustremsmile
            • monikaa13 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:16
              ale twarza do siebie czy twarza do swiata, a i czy pozycja pionowa jest
              calkowicie bezpieczna, mala lubi byc na pionowo, w pozycji kolyski u mnie nie
              chce w ogole, chyba ja zle trzymam, u meza spokojnie lezy
              • agaruda1 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:28
                twarza do swiata, prawie pionowo moze byc, ale kregoslup troche podgiety w
                kolyske (to mialam na mysli piszac o trzymaniu reki nie pod pupa, ale pod
                kolankami). Na plasko to nic nie widac i nuda smile))
                • sabka22 Re: to ja mam pytanie 3 mies dziecko 01.03.07, 14:43
                  moj synek najpierw nauczył sie chodzic a puzniej raczkowac i nie widze w tym
                  nic złego,rozwija sie dobrze i szybko jak na swoj wiek ma 11mies a w wieku 9
                  juz chodził.Lekarka nie widzi w tym zadnego problemu,do niczego dziecka nie
                  zmuszałam samo zaczeło wstawac,siadac chodzic itd.wiec nadal twierdzie ze kazde
                  dziecko rozwija sie indywidualnie.
    • kathee Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 14:45
      Na podstawie jakich badań medycznych stwierdzono że dzieci nie raczkujące maja
      wiekszę kłopoty z kręgosłupem niż dzieci raczkujące i czy te badania
      uwzględniają pytanie rodziców o sadzanie dziecka na siłę.

są dzieci które zamiast raczkować przesuwają się na pupie, najpierw pełzają,
      potem same uczą sie siadać a potem same uczą sie przesuwania na pupie
      ja tak właśnie robiłam, nikt mnie nie sadzał na siłę, ale tez nikt na siłę nie
      uczył raczkowania.A potem bardzo szybko zaczęłam sama chodzić.
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 15:02
        wpiszcie w google "raczkowanie kregoslup", zobaczycie, ile tego wyskoczy.
        Przesuwanie na pupie jest w pozycji niesymetrycznej. Poza tym, jesli dziecko nie
        raczkuje, to to nie oznacza, ze bedzie pozniej mialo problemy, ale znacznie
        zwieksza to prawdopodobienstwo takich problemow. To jest etap w ewolucji mlodego
        czlowieka! W teorii ewolucji homo sapience tez bylo na czworaka.. Niektorym
        ssakom to zostalosmile
        Skoro mozna tego uniknac to czemu nie..
        Mam pediatre u siebie w domu co drugi dzien (rodzina), wszystkie jej kolezanki i
        koledzy, moj ginekolog, rehabilitantka mowia, ze to wazne, to czemu im nie wierzyc?
        • agaruda1 do monikaa13 01.03.07, 15:14
          ja jeszcze mlodego bujalam w przod i w tyl na takiej pilce do rehabilitacji
          (srednica 55 - 65 cm) trzymajac za lokcie a metr przed pilka lezala zabawka.
          Doskonale cwiczenie! Dominikowi bardzo sie podobalo i od tego momentu przestal
          protestowac przy lezeniu na brzuchu!
    • zaloiw Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 21:12
      Witam, mam pytanie odnośnie sadzania dziecka. Mój synek ma 5,5 miesiąca,
      niedawno zaczął przekręcać się z pleców na brzuszek (czasami muszę mu jeszcze w
      tym pomóc) i troszkę polubił (choć to za dużo powiedziane) leżenie na brzuszku.
      Jednak już od dawna bardzo się ciągnął do siedzenia, tzn. jak tylko miał główkę
      lekko wyżej uniesioną to zaraz podnosił się do góry, a jak nie dał rady to
      zaczynał płakać. Staram się go nie sadzać samego choć rodzinka ostatnio sadza
      go dosyć częto. Mam pytanie czy można go sadzać np. na fotelu, gdzie się opiera
      o oparcie, czy tak też nie można??
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 21:43
        Tez niestety nie mozna.. W takiej sytuacji dziecko kregoslup pracuje ale
        nieprawidlowo, bo wykrzywia sie w rozne strony. Dzidzia powinna siedziec o
        wlasnych silach, bo to swiadczy o gotowosci kregoslupa. Nie nalezy mu dawac
        zadnych sygnalow, ze moze siedziec. To ciagniecie glowki to cwiczenie miesni
        brzucha a nie proba siadania. Nie ma co sie spieszyc. Taki silny chlopak, to
        szybko sam usiadzie smile Probuj mu pokazac pelzanie. Jak sie zorientuje, ze moze
        sie przemieszczac, to zrezygnuje na chwilke z siadania bo to go bedzie bardzo
        rajcowalo smile Rodzince nie pozwalac (latwo mowic, gorzej zrobic ale da sie)smile
        • zaloiw Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 01.03.07, 21:50
          Dzięki za radę .... niestety gorzej będzie odzwyczaić rodzinkę od tego niż
          dzidzię sad
        • monikaa13 jaka roznica?? 01.03.07, 22:40
          czym si erozni siedzenie w fotelu z oparciem od siedzenia w lezaczku, w pozycji
          pollezacej, a jak np na kanapie uloze poduchy w pozycji polezacej to mozn??
    • alin9 a ja popieram sabkę22 01.03.07, 22:20
      Nie sadzajcie dzieci na siłę Krzyczysz.Zgadzam się dziecko samo sobie nie zrobi
      krzywdy i jak będzie gotowe to usiądzie.Ale uczcie na siłę pełzać i
      raczkować.Czy to trochę nie dziwne?pozdrawiam.
      • agaruda1 Re: a ja popieram sabkę22 02.03.07, 11:54
        jak polozysz na fotelu to moze zleciec a na poduchach ma za miekko i nie rowno.
        W lezaczku w pozycji pollezacej jest przypiety i kregoslup ma w pozycji C czyli
        najwlasciwszej dla kregoslupa w tym wieku.

Do alin9:
        to sa taki cwiczenia, ktore nic dziecku nie robia, bo nie obciazaja kosci ani
        stawow. Ja bym tego nie nazwala nauka, tylko raczej stymulowaniem. Poza tym jak
        pisalam, dzieci przewaznie same sie tego naucza, a takie cwiczenia moga tylko
        pomoc dziecku "skumac", jakie czynnosci powinien zrobic zeby sie moc poruszac.
        Wiekszosc dzieci tego nie bedzie potrzebowalo, ale jak jakies wyraznie chce juz
        to robic a nie daje rady, to w ten sposob pokazemysmile
    • joan2705 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 13:08
      A moj synek (8 miesiecy), nie lubi i nie chce ani pelzac ani tym bardziej
      raczkowac (przynajmniej na razie) za to chetnie podnosi sie w lozeczku do
      stania i trzymajac sie za za szczebelki uczy sie robic kroczki wzdloz
      lozeczka. Mam go wiec na sile sadzac bo pomija w ten sposob etap raczkowania?
      Przeciez to nie ma sensu.
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 13:21
        sadzac nie! Jak nie sadzalas, to mlody sie pewnie raczkowania i tak naluczy,
        siedzenia tez. A jak wstaje, to z jakiej pozycji i jak potem upada? na tylek czy
        do czworakow?
        • joan2705 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 22:20

agaruda1 napisała:

> sadzac nie! Jak nie sadzalas, to mlody sie pewnie raczkowania i tak naluczy,
          > siedzenia tez. A jak wstaje, to z jakiej pozycji i jak potem upada? na tylek
          czy do czworakow?

Synek ma 8 miesiecy, a siedziec samodzielnie potrafi odkad skoczyl pol roku.
          Pytajac czy musze go sadzac na sile kiedy wstaje w lozeczku podczas gdy jeszcze
          nie umie raczkowac (czyli wbrew Twojej "instrukcji") mialam na mysli
          powstrzymywanie go od tego czego wlasnie sie uczy i co sprawia mu wielka
          frajde, a nie uczenia siedzenia. A upada na tyleksmileRaczkowac tak jak pisalam
          nie chce, mimo ze probowalam go do tego zachecic.
          W kazdym razie chodzi mi o to, ze kazde dziecko (moim zdaniem) indywidualnie
          sie rozwija i czasem nijak ma sie to do podrecznikowych schematow. Pozdrawiam.
          • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 03.03.07, 09:14
            jesli sam juz dawno siedzi to niech sobie chlopak siedzi jak chce. Pewnie juz
            nie da sie go nauczyc raczkowac. Chociaz kto wie? Jak sam wsteje to oczywiscie
            mu tego nie zabraniaj. Jesli dziecko nie raczkowalo, to tez nie oznacza w 100%,
            ze bedzie mialo krzywe plecki. Pewnie troche wczesniej zostal popelniony jakis
            blad, trudno, pewnie nic sie nie stanie, w kazdym razie nie ma sensu sie
            zamartwiac. Moze byl posadzony wczesniej (rehabilitantka mowila mi, ze dzieci
            posadzone rzadziej raczkuja)? W instrukcji napisalam, ze dziecko powinno a nie
            musi raczkowac. Moz po prostu stawiaj go czesto na czworakach i kladz metr przed
            nim fajna zabawke? Jak sie zorientuje, ze moze sie tak przemiescic to bedzie
            mial radoche.
            W kazdym razie sie nie martw, silnego chlopaka maszsmile.
            • dyzurna do agaruda 03.03.07, 13:51
              aga a co twoj rehabilitan mowi o tym jak dziecko staje na palcach i tak chodzi.
              ma jakas opinie na ten temat?
              • agaruda1 Re: do agaruda 03.03.07, 16:55
                Bede na wizycie 13 marca to zapytam i dam ci znacsmile
    • olimpiap siadanie i ułożenie nózek 02.03.07, 13:22
      Witam w ten ponury deszczowy dzień.
      Mam pytanie, Martynka kiedy siada np z pozycji raczkowania to tak
      wykręca nogi że czasami żal na to patrzeć. I często siada że pupą między
      kostki tworząc z nog literę W. Oczywiście od razu ją podnoszę i sadzam
      prawidłowo. Czy powinnam się martwić?
      Ola
      • agaruda1 Re: siadanie i ułożenie nózek 02.03.07, 13:27
        Ja tez wlasnie w tej sprawie bede szla do rehabilitantki, jak sie dowiem to dam
        znac. Zapisana jestem na 13 marca ale w srode bede dzwonic. Moj synek czesto
        siedzi normalnie, ale czasem tez w W. Martwic to chyba za duzo powiedziane. Od
        ciotki pediatry slyszalam, ze to raczej na kolana nie jest najlepiej, bo moze
        sie X nabawic.
        • agaruda1 Re: siadanie i ułożenie nózek 02.03.07, 13:29
          Z tym wykrecaniem nog to faktycznie masakrystyczny widok smile Mi to sie czasem
          wydaje, ze nasze dzieci sa z gumy big_grinbig_grinbig_grin Moj tez tak robi, ale coraz mniej
          wykreca, bo wprawy nabierasmile
    • annw5 do agaruda1 02.03.07, 16:02
      Czesc! Przeczytalam, to co napisalas na temat stymulowania dziecka. Chodzi mi o
      plezanie. Synek ma prawie 5,5 miesiaca. Staram sie stymulowac u niego pelzanie
      zgodnie z Twoimi wskazowkami.O ile prawa nozke jestem w stanie spokojnie odgiac
      za lydke, to jakos z lewa gorzej. Tak ja napina i prosuje, jakby nie chcial
      tego robic... a prawa bardzo ok. Wiec polozylam go na pleckach i probowlam
      przyciagac kolanka do brzuszka i maly obiema nozkami swietnie wspolpracowal, a
      na brzuszku lewa jakos nie wychodzi. Moze masz dla mnie jakas wskazowke, bede
      wdzieczna. Pozdrawiam. Ania.
      • agaruda1 Re: do agaruda1 02.03.07, 16:39
        a no wlasnie, czesto tak jest, ze jedna noga pracuje lepiej, druga gorzej smile A
        czy dzidzia przypadkiem nie jest troszke asymetryczna? zwroc uwage czy jak lezy
        na brzuszku i na pleckach, to czy nie jest w ktoras strone odgiety od osi.
        Przyczyny odgiecia moga byc rozne, np. noszenie do odbicia tylko na jednym
        ramieniu, karmienie tylko na jedna strone.. Jesli jest odgiety, staraj sie te
        czynnosci robic na dwie strony. Jesli nie jest odgiety, to bedzie tylko kwestia
        wprawysmile Pamietaj tylko, zeby zginac nozke prawie pod brzuch ale koniecznie
        trzymajac za lydke a dopiero pozniej podkladac za stope i zeby zmierzal po
        prostej. Jesli jest troszke odgiety, moze warto pojsc na rehabilitacje?
        Pamietaj, zeby dzidzi nie przemeczyc.
        Pozdrawiamsmile
        • annw5 dziekuje, musze go poobserwowac 02.03.07, 17:59

• annw5 acha 02.03.07, 18:47
            Agaruda1 swietnie w ogole, ze pouszylas ten temat i pomagasz w tej kwestii.
            Wlasciwie juz od jakiegos czasu tak sobie myslalam, ze fajnie by bylo moze cos
            z maluszkiem pocwiczyc i zmobilizowac go troche do dzialania. Dzieki wielkie!!!
            Fajnie, ze jestessmile Pozdrawiam goraco!
            • agaruda1 Re: acha 02.03.07, 19:35
              ciesze sie, ze moge pomocsmile
    • mamadominisia Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 16:17
      A jak najlepiej ćwiczy mięśnie brzuch u prawie 9mc bobasa (juz siada raczkuje i
      wsaje ale ma słabe mięśnie brzucha i przydałoby się poćwiczyć)Z góry dzięki za
      odpowiedz
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 16:41
        oj, az taka madra to ja nie jestem niestety smile Raczej nic madrego nie doradze..
        Czemu sadzisz, ze ma slabe miesnie brzucha? Skoro siada i raczkuje to moze nie
        sa za slabe?
    • mammaewuni Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 16:52
      Moja córka wczoraj skończyła 5 mies. Problem w tym, że nie bardzo chce się
      przekręcać, tzn. na boki się przekręca (rzadko, trzeba ją do tego mocno
      zachęcać), ale z pleców na brzuch i odwrotnie wcale. Może znasz jakieś
      ćwiczenia, które mogłyby jej pomóc. Może wiesz jeszcze do którego miesiąca
      życia dziecko powinno opanować to przekręcanie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 17:37
        z plecow:
        wewnetrzna reka w linii prostej z cialem (do gory), lapiesz za nozki, dosc mocno
        podginasz je do brzucha, tak, zeby kregoslup troszeczke przypominal C, i za te
        mocno podgiete nozki delikatnie przekrecasz (jednoczesnie trzymajac raczke,
        wokol ktorej sie obraca), puszczajac wewnetrzna nozke w momencie lezenia na boku.
        z brzucha: tak samo, tyle ze raczka, wokol ktorej sie obraca, musi byc
        "schowana" pod glowe. Pamietaj, zeby zewnetrzna noge podgiac pod sam brzuchol.
        Rob to na czyms miekkim, zeby nie walnela flowka w podloge.
        Jesli corcia juz podejmuje proby, to super, niektore dzieci te sztuke opanowuja
        majac sporo ponad pol roku.
        Odrazu sie nie nauczy, ale gora miesiac i bedzie ok.
        Jesli brdzie sie obracac tylko w jedna strone to ty ja wtedy obracaj w druga.
        Pamietaj, kregoslup musi byc w C!
        • agaruda1 do mamaewuni - wazne 02.03.07, 17:53
          pamietaj, ze glowka dziecka musi byc broda przy klatce piersiowej. Osiagniesz
          to, jesli bardziej podegniesz nozki do brzucha i kregoslup bedzie w C.
          Jesli ci nie bedzie wychodzic, nie rob tych cwiczen, albo tylko z plecow na
          brzuch. To jest prostsze, i zawsze mozesz to wykonac tylko do pozycji na boku. w
          ten sposob pokazesz jej, jak korzystac z nog przy obrocie.
          Pozdrawiam.
    • izulqu Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 17:08
      Moja siedmiomiesięczna córka od miesiąca pełza a także przyjmuje pozycję do
      raczkowania (na kolanach i dłoniach) i w tej pozycji kiwa się do przodu i do
      tyłu. Nie umie jeszcze przestawić rąk i nóg i ruszyć do przodu, natomiast od
      kilku dni nauczyła się z tej pozycji siadać. Mam pytanie czy jest dobrze, że
      siada już z pozycji na czworaka mimo, iż nie umie jeszcze raczkować. Dodam, że
      również z siadu przechodzi (choć z większym trudem) do pozycji na czworakach.
      To siadanie tak ją bawi, że zaprzestała prób pełzania i kiwania się na
      czworakach i tylko bez końca siada. czy zostawić wszystko własnemu biegowi czy
      stymulować ją do raczkowania?
      • agaruda1 do izulqu 02.03.07, 17:22
        Sama sie siadac nauczyla z czworakow i sie buja, to rewelacja! mozesz czasem
        nawet reka tylko pod klatke chwycic i poraczkowac z nia zeby jej tylko pokazac.
        Jak zalapie, ze da sie tak to juz pojdzie sama. moj bujal sie dwa miechy ponad,
        robil kilka krokow na czworaka a potem pelzal bo szybciejsmile Teraz rzadziej juz
        pelza, glownie raczkuje i siada. Ma 9 miesiecy.
    • monikaa13 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 18:02
      a czy 3,5 miesieczne dziecko jakos stymulowac do czegokolwiek, oprocz czestego
      kladzenia na brzuszek na chwiel bo po minucie wrzeszczy, czy to jeszcze za
      wczesnie na jakie kolwiek stymulacje
      • agaruda1 Re: instrukcja obslugi poruszania sie dziecka 02.03.07, 18:47
        stanowczo za wczesnie! Trzeba tylko uwazac, zeby wszystkie czynnosci wykonywac
        symetrycznie iwtedy nie bedzie potrzeby, zeby mu pomagac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka