Dodaj do ulubionych

pocenie sie głowki

17.03.07, 14:15
moja 5tygodniowa coreczka bardzo sie poci przy picu z butelki i czasem w
czasie snu, czy moze to byc spowodowane witamina D3? moja coreczka bierze 2
krople dziennie, w poniedzialek ide z nia do lekarza bo sie martwie...pomozcie
Obserwuj wątek
    • coccinella1 Re: pocenie sie głowki 17.03.07, 19:26
      Witam! Moja corcia miala tak samo. Dlatego zmniejszylam jej witamine D3 do
      jednej kropli dziennie i problem zniknął. Radze Ci zmniejszyć właśnie do jednej
      kropli witaminy.
      Pozdrawiam
    • aga55jaga Re: pocenie sie głowki 17.03.07, 19:39
      taką decyzję o zmianie dawkowania D3 może podjąć wyłącznie pediatra i to
      wyłącznie na podstawie odpowiednich badań, nigdy nie dajcie zwiększać dawkiwit
      D3 "w ciemno". Przedawkowanie jest naprawdę groźne

Samo pocenie się główki nie jest niczym nadzwyczajnym, niektóre dzieci mają po
      prostu "taką urodę". Pocenie się główki w trakcie jedzenia jest niemal
      standardem (wysiłek).
      • gosikc Re: pocenie sie głowki 18.03.07, 11:57
        Dziecko wkłada ogromny wysiłek w ssanie piersi. To dla niego ciężka praca.
        Dlatego bywa, że niemowlęciu poci się główka. Zwróć uwagę czy nie przegrzewasz
        dziecka. Może masz zbyt ciepło w domu? Może zbyt cieplo go ubierasz? Jeśli nie,
        dużym prawdopodobieństwem jest nadmiar witaminy D3. Pediatra na pewno zaleci
        zmiejszenie dawki. Mój synek dostaje jedną kroplę co drugi dzień. Innym objawem
        przedawkowania tej witaminy jest miękka główka z tyłu. Ale nie jestem lekarzem,
        więc najlepiej zrobisz udając się do pediatry. Jestem jednak pewna, że nic
        poważnego się nie dzieje i nie masz co się martwić. Pozdrawiam
        • aneta.nowacka1 Re: pocenie sie głowki 20.03.07, 18:29
          dZIECKU TRZEBA WYKONAĆ BADANIA GOSPODARKI WAPNIOWO-FOSFORANOWEJ GDZIE ZOSTAJE
          OKREŚLONY POZIOM WYDALANIA TYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH PRZEZ DZIECKO.
          MATERIAŁEM DO BADANIA JEST MOCZ DZIECKA WYNIKI SĄ NA DRUGI DZIEŃ. MÓJ SKARBEK
          MIAŁ PODOBNY PROBLEM WYDALAŁ 4 RAZY TYLE WAPNIA NIŻ WYNOSI NORMA ODSTAWIONO
          WITAMINĘ D3 NA DWA TYGODNIE POTEM 2x W TYGODNIU PO 1 KROPLI wAŻNA JEST TEŻ WODA
          NA KTÓREJ PRZYGOTOWYWANE Ą MIESZANKI MLECZNE, KASZKI ITP. MUSI BYĆ
          NISKOZMINERALIZOWANA POLECAM: ŻYWIECKI KRYSZTAŁ, BĄDŻ KROPLĘ BESKIDU. AKTUALNIE
          DZIECKO JEST POD OPIEKĄ PORADNI CHORÓB METABOLCZNYCH W MIĘDZYLESIU.
          I JESZCZE JEDNO NIE WOLNO PODEJMOWAĆ SAMEMU DECYZJI CO DO ILOŚCI PODAWANEJ
          WITAMINKI BO TO MOŻE ZASZKODZIĆ DZIECIĘCIU
          pOZDRAWIAM I MAM NADZIEJE ZE POMOGLAM W WYJASNIENIU TEGO ZAGADNIENIA PA!
          • gadoma Re: pocenie sie głowki 21.03.07, 00:12
            No to mnie przeraziłyście. Moje dziecko poci się nawet jak nie je ma miękką z
            tyłu główkę a pediatra zaleciła vit D 1 kropelkę jednego dnia a 2 kropelki
            drugiego dnia i tak na zmianę.
            • paku4 Re: pocenie sie głowki 21.03.07, 00:52

5-tygodniowy maluch ma, zdaje się, jeszcze niezarośnięte tylne ciemiączko,więc
              moze to jest ta" miekka główka"????Poza tym samo pocenie główki nie świadczy
              chyba jeszcze o jakichś zaburzeniach zdrowotnych:na pewno jest norma w trakcie
              jedzenia,no i wtedy kiedy jest gorąco!Mój synek również bardzo sie pocił i też
              myslałam o krzywicy i Bóg jeszcze wie o czym, a tymczasem to chyba taka jego
              uroda , bo poci sie nadal jak nie wiem co, a ma w tej chwili 3,5 roku...Pediatra
              nie zalecał nam wtedy zmiany dawkowania wit.d3(1 kropla/dziennie), o ile dobrze
              pamietam.
              Oczywiście nie mozna też bagatelizować sprawy , ale póki co OBSERWUJ!!!!
    • ewcia1980 Re: pocenie sie głowki 21.03.07, 08:05
      wczoraj byłam u pediatry z takimi samymi watpliwosciami.
      po dokładnym zbadaniu lekarz kazał zwiekszyc dawke vigantolu do 2 kropel
      dziennie ale tylko do połowy kwietnia. pózniej znowu podawac dziennie 1 krople.
      pocenie sie główki u mojej corki to "taka jej uroda" i tyle.
    • lemiwawa Re: pocenie sie głowki 21.03.07, 11:40
      ssanie to ciężka praca i wysiłek dla takiego maluszka, trzeba dziecko odkryć,
      zrzucić ewentualną czapeczkę, itp, jest Mu za gorąco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka