Dodaj do ulubionych

Butla ze smokiem czy kubek "niekapek"

24.03.07, 18:44
Chcę powoli odstawić mojego synka od cyca. Dziś ma 7 miesięcy. Chciałabym
początkowo zmniejszyć mu ilość karmień piersią i wprowadzić mleko
modyfikowane. Poradźcie czy takie mleko lepiej dawać z butli czy może być z
kubka niekapka. Dodam, że synek pije soczki z takiego kubka z powodzeniem,
ale myślę czy jeśli chodzi o mleczko to nie lepiej jednak butla, bo dzieci
lubią ssać zwłaszcza na dobranoc.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Butla ze smokiem czy kubek "niekapek" 24.03.07, 18:48
      kubek po co teraz butla
    • slonko1335 Re: Butla ze smokiem czy kubek "niekapek" 24.03.07, 18:51
      Czemu chcesz podawać mleko modyfikowane, nie lepiej po prostu dietę rozszerzać
      i tym samym zmniejszać ilość karmień, chyba, żę już szybko chcesz odstawiać.
      Jak dziecko pije z niekapka to ja bym z niekapka podawała, odruch ssania w tym
      wieku to już tylko nałóg i warto zacząć oduczać.
      • gosikc Do Słonka 1335 24.03.07, 22:42
        Chciałabym nie podawać małemu mleka modyfikowanego i karmić piersią tylko
        wieczorem przed nocnym snem. Ale nie wiem czy tak można. Dziecko w tym wieku (7
        miesięcy) potrzebuje chyba jeszcze więcej porcji mleka niż jedną. Dodam, że
        mały do 14.00 wcina tylko cycusia, potem je obiadek ze słoiczka, następnie o
        18.00 znów pierś, dalej deserek lub świeże jabłko czy banana, no i na koniec
        dnia o 20.30 znów cycusia, a potem kaszkę mleczno-ryżową. Co można takiemu
        maluchowi wprowadzić na śniadanie?
    • joan2705 Re: Butla ze smokiem czy kubek "niekapek" 24.03.07, 18:57
      Miesiac temu zaczelam odstawiac synka od piersi (teraz ma 9 mies.)- udalo sie
      po 2 tygodniach. Z tym, ze na samym poczatku (przez dwa dni) probowalam podac
      malemu mleko w kubku bo umial juz z niego pic herbatke. Okazalo sie jednak
      inaczej. Synek bardzo plakal i absolutnie nie chcial pic mleka z kubeczka.
      Myslalam, ze to mleko tak mu nie smakuje, ale chodzilo po prostu o ssanie i
      mozliwosc przytulenia sie do mnie podczas karmienia butelka bo kiedy trzeciego
      dnia dalam mu butelke i przytulilam do siebie wypil wszystko i nawet chcial
      wiecejsmileTak wiec sprobuj podac mu mleko w kubeczku, ale jesli napotkasz na opor
      od razu daj mu butelke.
      • robin2510 Re: Butla ze smokiem czy kubek "niekapek" 24.03.07, 19:07
        moja córka ma 1.5 roku i za kubkiem niekapkiem nie przepada szczególnie, mleko
        pije z butelki , picie zwykłe raz z butelki raz z kubka niekapka, lub bardzo
        rzadko ale ją zaczynam uczyć pić ze zwykłego. Lekarka mówiła mi że są dzieci
        które z butelki od razy przechodzą na zwykły kubek czy szklankę, nie pijąc w
        ogóle z kubka niekapka, m.inn. tak było z jej córką. Jak twojemu dziecku
        podpasuje kubek niekapek próbu jak nie to daj butelkę. Kiedyś nie było takich
        wynalazków i ludzie też "przeżyli."...
        -
        <"Co czyni człowieka człowiekiem???>
        • zuzalus Re: Butla ze smokiem czy kubek "niekapek" 24.03.07, 20:01
          Zgadzam się w 100 % ja swoją Zuzię przestawiłam na butlę- kubka nie tolerowałą
          i nie toleruje do dziś, z tym ssaniem i "nałogie" to się nie przejmuj skoro
          każde dziecko ma swoje tempo rozwoju to Twoje może chcieć dłużej mieć ten nałóg
          i nic w tym złego. Moja Zuzia miała od początku bardzo silną potrzebę ssania i
          teraz też ma choć już mniejszą. Podsumowując jeśli załapie kubek to dobrze a
          jeśli butlę to też dobrze.
          Życzę powodzenia i dużo zdrówka
          Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka