Dodaj do ulubionych

Roczniaki ktore jeszcze nie chodza.

26.03.07, 22:08
witam

chcialam sie zapytac czy duzo jest roczniakow co jeszcze nie chodzi, moze
jakas mala sonda sa teraz dosc popularne na forum smile
moja prawie roczna coreczka staje i chodzi przy meblach, pcha tez krzeslo
przed soba. ale nie sadze zeby szybko zaczela chodzic, puki co woli
raczkowanie....smile
Obserwuj wątek
    • vanilla.an Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 22:22
      Oj ,już nie długo zobaczysz jak sama stawia kroczki bez trzymanki,odrobinę
      cierpliwości.Pozdrawiam
      • asinek68 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 22:26
        moja skończyła 13 m-cy i też sama nie chodzi. Tzn. pcha krzesło, chodzi przy
        meblach i za rączki lub za 1 ale jak ją puszczę to sama robi 2 kroczki i pupa.
        No i co! Nie martw się smile Wszystko w swoim czasie, każdy maluch jest inny.
    • bammbi Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 22:27
      moja córka stawiała pierwsze kroczki w wieku 13 mscy a wszystkie znane mi
      dzieci z rodziny i sąsiedztwa ok 13, 14 msca, także nie wiem o co chodzi z tym
      wyznacznikiem chodzenia na roczek, dzieci który szybko stają na nogach w
      chodzikach lub dopingowane przez rodziców mają potem nogi w kształcie iksów bo
      układ kostny jest jeszcze miękki i ni e przygptowany na taki wysiłek także
      naprawdę nie opłaca się dziecka uczyć chodzenia, ono samo stanie na nóżkach jak
      poczuje się na siłach, póki co raczkowanie długie jest bardzo korzystne z wielu
      względow rozwija koordynację ruchową i bardzo stymuluje układ nerwowy
      (połączenia między półkulami mózgowymi) także nic się nie przejmuj, Twój
      maluszek ma jeszcze czasu a czasu na samodzielne spacerki smile
      • kadewu1 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 22:51
        Raczkujące dzieci nie mają motywacji, raczkowanie jest skuteczniejsze niż
        chodzenie... Mój ma 13 miesięcy i stanowczo woli przemieszczać się na czterech,
        choć przy meblach biega, a bez trzymanki robi 1-3 kroczki. Rok to żaden
        przełom, po prostu symboliczna dla nas data.

KmJ
        • bammbi Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 22:57
          tak, ale jak moja córka miała rok to wszyscy mnie pytali czy chodzi
          a strasze babki zadawały mi zawsze pytanie czy przedreptała roczek wink
          kiedy mówiłam że nie wszyscy mi współczuli z politowaniem jakby to oznaczało że
          jest jakaś opóźniona, tymczasem wszystkie znane mi dzieci chodziły dużo póżniej
          niektóre nawet w wieku 16 mscy i lekarz twierdził że wszystko w porządku wink
          wiem sporo o raczkowaniu bo moja córka raczkowała ... prawie pół roku !
          pozdrawiam
          • asinek68 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 23:14
            Te różne babki, ciotki i obce babiszony na ulicy to koszmar! A chodzi, a mówi,
            a na nocnik siada, aaaaaaaa !!!
            Trzeba mówić tak: roczku nie przedreptała, bo wypiła tyle szampana z niekapka,
            że nie była w stanie stanąć na nogi big_grinDDD
            • bammbi Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 26.03.07, 23:26
              No dokładnie te babiszony stare to koszmar mi jedna taka zawsze dziecko szarpie
              w wózku nawet jak śpi to młodą obudzi (niby sprawdza czy ma ciepłe rączki) i od
              razu zaczyna nawijać a jaki jej syn (stary chłop co ma 30 - 40 lat) był
              niejadek a jaki alergik a jak pogotowie u niej było co 2 dzień, nie znam
              kompetnie babki wiem ze gdzieś mieszka w pobliżu mijam ją raz na tydzień a inne
              strasze babki też podobnie, ich dzieci to z reguły chodziły jak miały 8
              miesięcy a jakie mądre a mówiły jak miały 9 miesięcy itd itp wink
              • slonko1335 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 06:38
                No to Was pocieszę. Ala ma 12,5 m-ca, nie chodzi, ba nie staje nawet jeszcze za
                to raczkuje z prędkością światła. Niechodzenie nie wzrusza mnie zupełnie ale
                stać to już by mogła.....
                • truskawa8 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 07:08
                  Witam!!
                  Moja córeczka w tej chwili 3,5 letnia, zaczęła chodzić jak miała 15 miesięcy,
                  na roczek nawet nie stała sama na nóżkach. Nie mogę zrozumieć skąd przekonanie,
                  że roczne dziecko powinno już chodzić. Ja też często spotykałam sie z pytaniem,
                  jak to już ma rok i nie chodzi, no i co z tego, że nie chodzi zacznie jak
                  bedzie gotowa odpowiadałam. Zaczęłą chodzić późno, ale za to ma ładne proste
                  nóżki.

Asia mama Zosi (3 i pół) i Ani (pół)
                  • asinek68 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 09:37
                    jak widzę na spacerze zbliżającą się w moją stronę jakąś ciotkę z uśmiechem
                    przyklejonym do twarzy, to od razu kładę palec na ustach i z równie pięknym
                    uśmiechem szybko się oddalam. Jeszcze żadna mnie nie goniła smile
    • alutka101 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 10:05
      moja nie chodzi sama, ma 13 msc i na razie staje i chodzi przy meblach. w
      chodziku biega tak z godzine dziennie i jej sie podoba za raczki chce chodzic
      bardzo duzo ale sama nie utrzyma sie, za jedna raczke tez nie.
    • brunette23 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 10:35
      Lena ma 12,5 miesiąca i też sama nie chodzi, wstaje sama od 3 miesięcy i chodzi
      przy meblach od 2, za ręce jej raczej nie prowadzam, chyba ze na spacerze gdy
      juz nie chce siedziec w wozku a ludzie dziwnie na mnie patrza gdy przemieszcza
      sie na czworakach po chodniku, zreszta tylko po to zeby sobie na czworakach
      polazic chce wyjsc z wozka... pozdrawiamy! smile
    • ameraa Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 10:41
      Mój syn w czwartek kończy rok i chodzi tylko przy meblach i po łóżeczku
      • dyzurna Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 11:06
        Brunette a nie boisz sie ze sobie cos wbije w lapke skoro raczkuje po chodniku
        np jakies szklo nie daj Boze? ja mojej pozwalam raczkowac ale tylko po lawce w
        parku... smile
        pozdrowionka

• brunette23 dyżurna... :) 27.03.07, 14:17
          no boję się, dlatego nieraz wyglądam jakbym raczkowała razem z Nią... wink może na
          zbyt wiele Jej pozwalam ale tak naprawdę niebezpieczeństwo będzie już na nasze
          kochane dzieciaczki czyhało zawsze i wszędzie i nie zawsze będziemy mogły być na
          miejscu, ja byłam chowana pod tak szczelnym kloszem (nie mogłam się nawet bawić
          z innymi dziećmi żeby się nie obrudzić) że już dawno postanowiłam sobie że moje
          dziecko dostanie maksymalnie dużo luuuuuzu... wink a tak całkiem poważnie to nie
          mam siły ani nie sprawia mi przyjemności szarpanie się z Małą w parku żeby Ją
          spionizować albo zmuszanie do siedzenia w wózku... dlatego ze spacerów wracamy
          nieraz obie brudne i ze zdartymi czubkami butów... wink pozdrawiamy! smile
          • dyzurna Re: dyżurna... :) 27.03.07, 14:38
            smile chyba u was w Poznaniu musza byc naprawde czyste chodniki... jako 4 latka
            ganialam na bosaka po miejskim chodniku i do dzis pamietam szpital i wyciaganie
            operacyjnie ulamka szkla w stopie.
            ale rozumiem Cie, pozdowionka smile
            • brunette23 Re: dyżurna... :) 27.03.07, 14:45
              a bo widzisz, my już na wsi mieszkamy... big_grin w poznaniu to i w butach trzeba
              patrzeć gdzie sie chodzi...
    • lacido Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 12:43
      Mój nieługo skończy 13m i nie chodzi nawet przy meblach co jest zmorą moich
      rodziców, codziennie sprawdzają czy aby od wczoraj nie nabył tej umiejętnośći-
      masakra.i nie idzie im wytłumaczyc że widocznie nie jest gotowy, bylilismy na
      comiesiecznej kontroli u neurolog i powiedziała, że na jej oko to za 2m zacznie
      chodzić no i że nie ma się czym martwićale do dziadków to nie trafia, bo
      dziecko koleżanki urodzone parę dni póniej już chodzi, bo siostra chodziła jak
      miała 10m no masakra i nic wiecej.Za to staje przy meblach, nogach, wannie itp,
      ale jest taki nieuwazny że jak upada to oczywiście na łepetyne-na co jedynym
      lekarstwem wg dziadków jest całodobowa asekuracja-no masakra po raz trzeci
    • an_ni Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 14:27
      ale jakie "jeszcze"? 12 m-cy to nie jest wiek zeby pytac dlaczego jeszcze nie
      chodzi
    • al1984 Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 27.03.07, 21:12
      czesc!Ciesze sie,ze poruszylas ten temat,bo ja mam dokladnie to samo-maly
      pojutrze roczek a sam nie chodzi.Przy meblach,w lozeczku,za raczki to szaleje,a
      sam 5 krokow i bach na podlogePrzeczytalam odpowiedzi na Twoje pytanie i sie
      pocieszylam.Pozdrawiam
      • asinek68 Re: puuuuściła się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.03.07, 22:33
        Łałłłł ! Wstała i poszła !!! Co prawda 3 kroczki i pupa ale ja zaczęłam szybko
        bić brawo i wołać "brawo Olinek!". Ona się roześmiała, sama zaczęła bić brawo
        (bo umie) i słuchajcie tak się zawzięła, że chyba z 10-15 min wstawała, łapała
        równowagę i próbowała iść. No i szła 3 kroczki, bo 3 ale szła smile))
        Dziewczyny nie myślcie o tym kiedy, kiedy... Nie patrzcie na dzieci koleżanek,
        bo każde jest inne. Koleżanka Oli 2 tyg. młodsza chodzi już od chyba 3 m-cy...
        Ale za to Ola ma 8 ząbków a ona 4 big_grinDDD
        • asinek68 Re: puuuuściła się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.03.07, 22:38
          Do tej pory ja jakby inicjowałam to chodzenie, tzn. jak szła za rączkę to ja
          puszczałam i ona z rozpędu robiła te 2 kroczki ale teraz poprostu sama z siebie
          wstała i poszła.
          Acha i przeczytałam niedawno, żeby nie stawiać dziecka do chodzenia i nie
          prowadzać za rączki, bo mu się nóżki wykrzywią, tzn. że nie jest jeszcze gotowe.
          Pozdrawiam
          • dyzurna gratuluje :) 28.03.07, 00:06

• magdulichaa Re: Roczniaki ktore jeszcze nie chodza. 28.03.07, 09:27
      Moja Mała zaczęła chodzić ja miała skończone 13 miesięcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka