Dodaj do ulubionych

szpotawe stopy

11.04.07, 12:37
Napiszcie mi co to jest i jak wygląda leczenie u maluszków.
Obserwuj wątek
    • noovaa Re: szpotawe stopy 11.04.07, 12:39
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2134989.html
    • klassa1 Re: szpotawe stopy 11.04.07, 12:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=58887893&a=58887893
      Nie umiem wklejaćsad
    • anulkas86 Re: szpotawe stopy 11.04.07, 12:54
      Są to stopy skrzywione do środka. Tzn tak jakby dziecko miało stać na
      zewnętrznej krawędzi stopy. Stopa może być skrzywiona sztywno, czyli nie da
      sięjej odwrócić inaczej i w takim wwypadku konieczna jest operacja, lub miękko,
      można ją przekręcać i ustawiać normalnie i taka często jest leczona gipsami,
      zmienianymi co jakiś czas -tydziń, dwa. Nie wielką wadę leczyć można też
      ćwiczeniami, masażami, rehabilitacją. Stopy takie wymagają z reguły leczenia
      ciągle bo wada łatwo wraca. Nawet w dorosłym życiu niektórzy odczuwają ból przy
      większym wysiłku w wyleczonej już stopie.

Moje dziecko ma nie weilką wadę, miękką. Leczone było właśnie gipsami i szynami.
      Teraz w wieku prawie 12 miesięcy stopa ponownie zaczyna się krzywić właśnie
      przez zaniedbana rehabilitacje, dlatego lepiej tego pilnować.
      • mejka1987 Re: szpotawe stopy 12.04.07, 23:52
        Ja urodziłam sie z takimi stopami wywinietymi do srodka.. moja mama za wsszelka
        cene niechciala sie zgodzic na zadna operacje codziennie masowaly mi stopy
        wyginala w odwrotna strone mialam specjalne buty ortopedyczne i w wieku 13
        miesiecy juz biegalam po domu o prostych nozkach bez żadnych blizn i gipsow
        tylko teraz czasami jak stoje to mam ochhote sobie stanac tak bokiem niewiem
        jak to opisac...big_grin
    • aga786 Re: szpotawe stopy 13.04.07, 10:57
      moja córa to miała jest to wada stóp lub stopy powstająca najczęściej w wyniku
      ułożenia dziecka jeszcze w brzuszku, stópki są skierowane do wewnątrz,nasza
      córa miała przez 5 tygodni gips na nóżkach w celu skorygowania tej wady ale już
      jest ok - gips był zmieniany co tydzień u lekarza we wrocławiu, teraz jest już
      wszystko ok, nie leczona wada prowadzi do trdności w nauce chodzenia a póżniej
      w chodzeniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka