Dodaj do ulubionych

uczulenie czy rumieńce

22.04.07, 22:35
Moja córcia (11 m-cy) od kilku dni ma okropnie czerwone policzki i są one
bardzo szorstkie w dotyku. Kiedy szaleje lub trochę wystawię ją na słoneczko
to jeszcze bardziej. Zastanawiam się czy to wypieki od zabawy lub opalenizna
(ale smaryję ją kremem z filtrem 50) czy też może uczulenie (alergia ) na coś
co jej daję do jedzenia (ale ostatnio nie dostawała nowości) lub może ten
nowy krem. A może woda którą jej daję do mleka (przegotowana z kranu)? Jak
myślicie co to może być i czy iść z tym do lekarza? Z góry dzięki za porady.
Obserwuj wątek
    • papiki Re: uczulenie czy rumieńce 22.04.07, 23:12
      Zainteresował mnie temat, ponieważ moja 15-tygodn córka też ma szorstkie
      rumieńce. Wiem, że generalnie szorstkie poliki są objawem alergii pokarmowej,
      ale czy rumieńce też? Wklepuję jej znikomą ilość bepanthenu i po tym ma
      delikatną skórkę. Zaskoczył mnie fakt, że dajesz dziecku kranówę! Chyba, że
      wiesz, że woda w twoim kranie jest z dobrego źródła. Jeśli mieszkasz w dużym
      mieście, to radziłabym kupować chociaż dla dziecka wodę źródlaną.
      Pozdrawiam
      • apolonina13 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 07:59
        jak posmarujesz kremem to jest lepiej?

moja ma rumieńce tylko jak się opali albo jest za ciepło ubrana:]
        • izulka28 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 08:07
          zarówno czerwone jak i szorstkie policzki są objawem alergi
          bo skoro smarujesz takim filtrem to raczej opalona nie jest
          od wody to raczej też nie będzie
          a co dajesz do jedzenia?
          u wielu dzieci takie rumieńce są objawem skazy białkowej
          moja córka też miała skazę,ale w naszym przypadku czerwone policzki były wtedy gdy się uczuliła na marchewkę
          a jadła ją kilka m-cy
          • slonko1335 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 08:11
            U nas też problem taki sam. Wcześniej była brzydka wysypka, teraz szorstkie
            czerwone policzki, po zastosowaniu maści albo kremu robią się gładkie ale cały
            czas czerwone są. Czy skaza białkowa może po kilku miesiącach się ujawnić? Nie
            zmieniałam mleka, nie dostaje nic podejrzanego, nie mam pojęcia od czego to....
            • olamad Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 08:23
              Mojej starszej córce robiły sie takie poliki gdy podawałam jej za duzo
              produktów mlecznych. Pediatra określiła to jako przebiałczenie. Jako niemowlę
              Ula przez pewien czas miała objawy skazy białkowej, potem jej przeszło, ale
              wraca, gdy dostaje za duzo serków, jogurtów itp - co prawda teraz już
              rzadziej, bo ma juz 6 lat, ale wciaz pilnuję, zeby nie przesadzić.
              • slonko1335 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 08:28
                Przebiałczenie u nas odpada. Mam niejadka, nie zjada nawet połowy z
                zalecanych porcjii mleka modyfikowanego, nie dostaje dodatkowo żadnego nabiału.
                • mawo84 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 08:38
                  u mojej się zrobił taki rumień na policzkach po niewielkiej ilości pomidorówki,
                  ale miała go tylko 1 dzień (zjadła naprawdę niewiele)
                • izulka28 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 09:17
                  u nas czerwone,szorstkie policzki były jak się mała na marchewkę uczuliła
                  jak przestałam ją podawać zbladły po kilku dniach
                  • slonko1335 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 09:28
                    A możliwe, że wcześniej na marchewkę jej nic nie było a teraz coś nie tak, bo
                    przyznam, że w kupce młodej marchewka wogóle nie jest strawiona i może to
                    faktycznie to, dostaje taką ze sklepu po prostu więc niekoniecznie
                    ekologiczną.........
                    • izulka28 do slonko 23.04.07, 09:32
                      to odstaw całkowicie marchewkę i zobaczysz
                      moja jadła marchew przez kilka miesięcy i było ok
                      i nagle się uczuliła
                      w kupie miała niestrawione resztki marchwi i to mi dało do myślenia żeby ją odstawić
                      już po 3 dniach od odstawienia buzia była bladsza
                      a chyba po ok 2 tyg już całkiem normalna
                      do dzisiaj nie podaję marchwi bo jeszcze się trochę boje
                      a już nie jemy marchewki jakieś 4 m-ce
                      • slonko1335 Re: do slonko 23.04.07, 09:36
                        Izulka dzięki bardzo, spróbujemy, bo ja już w głowę zachodzę a może cały czas
                        jej alergen podawałam i dlatego mamy problem z wagą i z tą buzią.......
                        • dotil1 Re: do slonko 25.04.07, 07:43
                          hej dziewczyny! czytałam forum kilka dni temu i widziałam ten wątek, a dzisiaj
                          od rana cierpliwie go szukałam. wczoraj zauważyłam u mojego synka niestrawioną
                          marchew w kupce, a do tego wysypkę na nóżkach i rączkach, nie wspomnę już od
                          szorstkich policzkach , które ma od dawna. Kurczę czy to naprawde może być
                          uczulenie od marchewki? Przeciez ja mu podaję praktycznie codziennie?. Dzięki
                          że ten wątek sie pojawił. Spróbuję odstawić marchew i zobaczę, a jak do
                          ponioedziałku nic to pójdę do lekarza. Pa!
              • faneta Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 09:04
                możliwe że faktycznie za dużo nabiału jej daję. Lekarka stwierdziła że pije za
                mało mleka 2x200ml na dzień, (a powinna podobno w tym wieku 11m-cy min 700ml na
                dzień) więc zaczęłam ją dopajać jeszcze jedną porcją 180ml ale nie dostaje za
                to żadnych jogurtów, serków itp. Może znów ograniczę mleko zobaczymy czy to coś
                da. Dodam jeszcze że od 7m-ca daję jej mleko Nestle, a teraz już dostaje Nan3
                • ulcia30 Re: uczulenie czy rumieńce 23.04.07, 20:40
                  NIE ZAWSZE takie policzki to objaw alergii, gwarantuję. No nie malinowe, ale
                  zaróżowione, lekko szorstkie policzki są objawem zaburzeń gospodarki wapniowo-
                  fosforanowej. Moja mała ma tak,gdy nie dostaje przez długi czas wit.D i nie
                  wychodzi na słońce, albo odwrotnie, gdy dostaje za dużo i jedocześnie dużo
                  czasu spędza na podwórku. Także, bez paniki.
    • faneta Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:18
      Wypieki jej wkońcu zniknęły jak przestałam ją wogóle wystawiać na słońce (no
      może 15-20 min jest na słońcu przez cały dzień) ale skórę na policzkach dalej
      ma szorstką wręcz jak papier ścierny. Po odstawieniu mleka, mięsa i żółtka nic
      się nie zmieniło więc co jeszcze może ją tak uczulać??? doradzacie jakie
      produkty spróbować jej ograniczyć. Teraz jest ten długi weekend i z lekarzami
      kiepsko ale jak jej nie przedzie to chyba pójdę do lekarza. Błagam poradzcie
      coś???
      • izulka28 Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:26
        a na jaki czas odstawiłaś jej te pokarmy?
        takie zmiany nie znikną po 1-2 dniach
        ja bym najpierw odstawila nabiał i jaja
        i produkty które uczulają najczęściej :seler,orzechy,kakao,cytrusy,ryby
        i czekałambym na poprawę,a gdyby jej nie było to eliminowałabym następne produkty
        to ciężko stwierdzić co uczula uncertain bo uczulić może wszystko,niestety sad
        i na poprawę skóry musisz jakiś czas poczekać
        jeżeli wyrzucisz z diety dziecka alergen to powinnaś zauważyć poprawę skóry po tygodniu
        ale nie zawsze i u każdego wygląda to inaczej
        u nas np było tak:
        przy wysypce z białka (skaza) zmiany schodziły nawet 4-5 tygodni
        jak uczulila marchew to po jej odstawieniu buzia dziecka już po 3-4 dniach była bledsza,ale szorstkość i suchość skóry utrzymywały się jeszcze ok 1,5 tyg
        • faneta Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:32
          Zółtka nie je już chyba miesiąc (białka wogóle jeszcze nie jadła) a mleka i
          mięsa nie je od 1tyg. Może zacznę dawać jej mleko a odstawie cytrusy, bo
          pozostałych rzeczy które wymieniłaś jeszcze nie jadła
          serdeczne dzięki
          • izulka28 Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:41
            cytrusy lubią uczulać
            tydzień to jeszcze trochę krótko
            a o jakim ty mleku mówisz?
            dajesz jej nabiał? białko krowie?
            bo jak tak to ja bym odstawila i cytrusy i nadal nie podawała nabiału
            • faneta Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:46
              daję jej mleko w proszku Nestle NAN3 i żadnego nabiału
              • izulka28 Re: uczulenie czy rumieńce 28.04.07, 22:59
                to ciężko stwierdzić co uczula
                może to wcale nie mleko?
                bo skoro pije je juz tak długo...
                spróbuj odstawić te cytrusy
                a moze to faktycznie od tego kremu na słońce?
                nawilżaj jej te policzki jak jest w domu
                kup w aptece oilatum krem,alantan krem lub balneum
                dobre też są wszelkiego rodzaju bazy np cutibaza lub Lipobase,albo bepanthen lub linomag
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka