Dodaj do ulubionych

Gołe stópki - oburzenie ???

27.04.07, 09:01
Od kilku dni, w samo południe ściagam córeczce skarpetki. Macha sobie
radośnie gołymi stópkami.....ku oburzeniu starszych przechodniów! Sama chodzę
z gołymi stopami. Myślicie, że źle robię? Na razie mała nie choruje i nie
chorowała. Oczywiście czapki nie ubieramy od 2-3 tygodni. Mała ma niespełna 5
miesięcy.
Obserwuj wątek
    • penguin33 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:04
      Wedlug mnie tylko ostatnie kilka dni byly naprawde cieple. Trzy tygodnie temu
      nie wyszlabym z mala bez czapki i bez skarpetek. Ale jak sie nic nie dzieje to
      czemu nie? I olej przechodnowsmile
    • mama_frania Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:05
      Jak było ciepło synek też miał gołe stopy- też się wszyscy oburzali, ale miałam
      to w nosie. Tak samo jak ubieranie go latem w samo body i nie przykrywanie
      niczym w wózku(miał wtedy tyle co Twoje dziecko) kiedy inne dzieci jeździły pod
      kocami i w śpiworach przy temperaturze +30 stopni.
    • asia0212 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:06
      Może z Twojej córki taka jest gorąca kobietka?Moja(16 msc)biega czasem na bosaka
      po domu,śpi też bez skarpet.Dopóki nóżki są ciepłe w dotyku jest ok.Ja na dworze
      nie odważyłabym sie zdjąć małej skarpetek,ale skoro Twojej córce nic nie jest to
      dobrze.
      • alex996 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 28.04.07, 09:45
        Moja ma 10 mc i sama sobie zdejmuje skarpetki i buty jak jej gorąco big_grin
        • limmar Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 26.08.07, 22:03
          To już wiem dlaczego na mnie zwykle dziwnie patrzyli. Brak skarpet, bo jeśli
          nawet zakładałam to spadały, brak czapki, bo nie lubił. Nie przejmuj się, nie warto.
    • qqq55 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:08
      Nic sie nie martw. Ja co prawda nie zdejmowałam mojej 5-miesiecznej corci
      skarpetek, ale za to zdejmuje czapke. Ludzie tez troche dziwnie patrza, ale co
      mnie to obchodzi...Nie bede jej przegrzewac, bo to podobno gorsze niz
      przeziebienie.
      pozdrawiam
      sylwia
    • jolas14 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:34
      Nie przejmuj sie ludzmi w koncu ty jestes mama i wiesz co jest dobre dla
      twojego dziecka.bo kto zna lepiej bobasa niz jego mama a ludzie ta sa rozni my
      z juniorka jestesmy codziennie w parku onaw bawelnianej koszulce cienkich
      porteczkacz a kolonas babcia z wnuczka ubrana w polar gruba czapke i przykryta
      kocykiem niewytrzymalam i pytam czy nie za grubo ubrana i wtedy sie zaczelo
      przecierz to male dziecko musi miec cieplo co ja wyprawiam ze swoim jak tak
      cienko mozna ubrac dziecko na dwor ona wychowala dwoje i wie lepiej jak to
      robic i po co ja sie wtracam
    • jolas14 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:38
      stwierdzilam za dalsza rozmowa jest zbedna bo i tak jej nie przekonam nie
      przejmuj sie ludzmi rob tak jak ci rozum podpowiada
    • olimpia_b81 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:38
      spoko,bedzie zyc,moje w tym wieku tez bez skarpet latala i wszyscy mi w
      prezencie przynosili skarpetkismile
      teraz jest juz starsza-wkrotce roczek i juz na poczatku kwietnia latala boso po
      plazy-bez skutkow ubocznychsmile
      • kasiuchna Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:45
        Ja wczoraj zdjelam malej rajstopki i radosnie machala nozkami, czapeczke tez.
        Sama bylam w krotkim rekawku i bylo mi strasznie goraco. Cora tez nie choruje
        ma 7 miesiecy.
        • yeti Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 11:20
          Do roczku ubieraliśmy małego zawsze jedna warstwa ubrania więcej niż my -
          zmarzluchysmile Czapkę w wózku zawsze zdejmowaliśmy, często nie tylko gorącym
          latem spał w wózeczku w samym pampersie. Odkąd mały biega po dworze to warstwę
          mniej, czapki brak, skarpet brak, ubrany w sandałki - oburzenie przechodniów
          wielkie, oj bardzo wielkiesmile co bardzo mnie to śmieszy, szczególnie jak widzę
          rówieśników ubranych od stóp do samej brody i czapke z nausznikami.
    • uleczkakuleczka Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 09:44
      Ja też swojemu 7-mcznemu maluchowi zdejmuje na troche skarpetki - rzeczywiscie
      ku jego uciesze. A w bezwietrzna pore zdejmuje tez czapke. mama poczatkowo była
      zwolenniczka cieplego trzymania ale powoli zmienia zdanie. Wczoraj po powrocie z
      pracy zastalam na podworku mojego malego tez bez skarpet pod jej opieką. I wcale
      nie bylo jakiegos wielkiego przekonywania mamy aby go nie przegrzewala.

Jestem więc na TAK

pozdr
      • kikaaaa Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 14:15
        Moja 10-miesięczna córka dzisiaj na spacerku spala w body przykryta tylko pieluszką, ale widziałam dzieci w dresach i czapkach.
        A jak się urodziła też było bardzo ciepło i na spacer samo body, do tej pory nie była chora,
        natomiast koleżanka swoje dziecko ubierala w body, czapkę, skarpetki i przykrywała grubym kocem, efekt : dziecko non stop chore.
    • figrut Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 14:34
      Zebra, właśnie czekam aż mi się zdjęcie mojego tygodniowego syna na spacerze
      zeskanowane telefonem na pocztę prześle [skanera nie mam, i zdjęcie zdjęciu
      robiłam smile]. Widzę, że rozebranie niemowlaka [a noworodka to już matkę trzeba
      udusić] na spacerze w tak piękny, ciepły dzień nadal na forum jest przez
      większość przyjmowane ze zgrozą i większość myśli, że niektóre z nas coś innego
      robi w realu a coś innego na forum pisze. Jak mi się prześle, to wkleję.
    • czarny.kot997 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 15:11
      ja swojemu synkowi tez zdejmuje-dopoki ma cieple stopy to przeciez wszystko
      jest ok. Tylko, ze wiesz jakie kiedys byly tendencje do przegrzewania dzieci-
      niewazne, ze ukrop sie z nieba leje- dziecko lezy na baranim korzuchu, ubrane
      jak na syberie i jeszcze sie matka dziwi, ze dziecko wyje jakby je ze skory
      obdzierali- no ja tez bym sie darla smile
    • ewcia1980 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 15:17
      wszystko zalezy od dziecka i tyle.
      moja córka nalezy do "zmarzluchów" (ja zreszta tez)
      ma pół roku i cały czas chodzi w czapeczce i w skarpetkach.
      bardzo czesto sprawdzam czy nie jest zgrzana i nie jeste, wiec jesli twoj synek
      nie jest zmarzniety to chyba wszystko jest ok.
      pozdrawiam
      Ewelina
    • ewcia1980 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 15:19
      Ps. co do czapki natomiast to nie popieram zeby małe dziecko chodziło bez niej.
      mozna kupic naprawde cieniutka czapeczke ewentualnie hustke.
    • bomba001 no i super 27.04.07, 15:45
      powinnysmy rozpoczac tu kampanie na rzecz NORMALNEGO ubierania dzieci
      te pytania na tym forum o te czpki na uszy i czy trzeba jeszcze rajstopy... no
      to jest NIENARMALNE
      • azza4 Re: no i super 27.04.07, 16:19
        Moja lezy wlasnie w wozku w ogrodzie w samym body i jest szczesliwa (7tygodni
        ma).Tak samo bylo wczoraj i jeszcze kilka dni temu.Wprawdzie mieszkam w
        Holandii ale klimat i pogoda ostatnio jest zblizona.Zasade mam taka,ze ubieram
        ja tak jak siebie(tez chetnie bym polezala w takim bodysmile).Nie chorowala
        jeszcze a wrecz uwazam,ze jej na zdrowie to wyjdzie.Ubieralam jej czapke
        bawelniana na poczatku (kozystajac z tzw.dobrych rad)ale jak zobaczylam jak z
        dziecka sie leje to odpuscilam.
    • bomba001 stopy nie MUSZA byc CIEPLE 27.04.07, 15:49
      ... spytajcie pediatry, nie jest to zaden wskaznik cieploty w wypadku
      niemowlat, moga byc zimne a skarpetki zdjete
      • kamilchen Re: bez skarpetek 27.04.07, 16:49
        mój synek 7m też dzisiaj był bez skarpetek, o dziwo nie spotkałam żadnego
        dziecka z gołymi nóżkami ale za to w dresiku i skórzanych adidasach, w golfie i
        uwaga dzieciątko w POLARZE!!!!Biedaki!!!
    • figrut Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 16:45
      Wklejam zdjęcie, ale jest potwornie niewyraźne, bo to zdjęcie zdjęcia zrobione
      telefonem niestety, skanera u mnie brak sad
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,616513.html , ale to dowód na to, że i
      tygodniowe noworodki można rozebrać w dni gorące i nic złego się nie stanie,
      nawet bez podobno "koniecznej" czapeczki.
    • koza_w_rajtuzach Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 16:56
      Dobrze robisz smile.
      Dziś widziałam mnóstwo dzieci jeszcze z rajtuzkami pod spodniami, a nawet
      maleństwo poprzykrywane kocami i ociepliną od wózka. Słabo mi się zrobiło na
      widok tego biedactwa. Często rodzice i dziadkowie serca nie mają do dzieci,
      skoro tak się okrutnie nad nimi pastwią.
      W taką pogodę jak dziś to tylko krótki rękawek, spodenki i gołe nóżki śmiało
      też mogą być.
    • ik_ecc Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 19:10
      Moja corka, urodzona pod koniec bardzo goracego czerwca, po raz pierwszy wyszla
      na dwor gdy miala 4 dni i byla bez skarpetek oraz bez czapki.
      Zyje.
    • brises73 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 19:41
      Oj macie rację, dzieweczki, oj macie. Jeszcze chwilę temu pytałam na forum co z
      tą czapką, a zaraz potem zwinęłam małego na spacer tylko w body i czapka
      zupełnie do tego nie pasowała, więc tak "na czuja" nie nałożyłam jej. I co? Pani
      z dzieckiem [takim chodzącym] w uwaga!: polarowym dresie, aż podeszła do mnie
      żeby zwrócić mi uwagę. Zapytała, czy małemu nie za zimno. To się spytałam, czy
      jej też nie za zimno i odeszła obrażonawink
    • celes Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 21:28
      ja nie zciągam skarpetek i zakładam bluzkę z długim rekawem 4,5
      miesieczniakowi.U nas upalnie nie było jeszcze tylko przyjemnie ciepło.

Z drugiej strony - starszy synek - trzylatek zrobił mi awanturę i wielki płacz
      jak wczoraj na spacer założyłam bluzkę mu bluzkę z krótkim rękawem zamiast z
      długim i na spacerze chował mi ręce - bo gołe w spodnie ogrodniczki. Za zimno
      mu na pewno nie było. I ubierz tu dziecko odpowiednio do pogody. Miesiac temu
      awanturował się, że chce rajstopy pod spodnie a nie tylko skarpetki. Co będzie
      jak przyjdzie założyć krótkie spodenki??
    • promada Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 21:30
      Mój synek (7miesięcy)sam zadecydował że bez skarpetek byłoby mu o wiele lepiej i
      je po prostu zdjął!!No i wzbudzał zainteresowanie w parku tymi gołymi stópkami!
      • promada Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 21:32
        aha u nas było dzisiaj 30stopni w słońcu!!
        • apolonina13 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 27.04.07, 22:28
          u nas było 25 w cieniu-jak mała ściąga to wiem,ze jej za ciepło inie reagujesmile
          w tamtym roku jak miąła pół roku to prawie cąłe lato przejeździła bez skarpetek smile
    • belisima1979 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 28.04.07, 12:11
      Ja juz dawno Mala z golymi stopkami woze-jak jest cieplo oczywiscie. Zreszta
      jak ja nie zdejme jej skarpetek to sama zaraz to zrobiwink Mieszkam w
      Londynie,wiec zadni ludzie nie sa oburzeni-to norma tutaj. I pamietaj-nie
      przejmuj sie jakimis przechodniami,to Twoje dziecko i Ty najlepiej wiesz co dla
      niego najlepsze!!!
    • wjw2 Nie zauważyłam oburzenia 28.04.07, 20:16
      Mój 8-mio miesięczny synek sam ściąga sobie skarpetkismile. W tak ciepłe dni, jak
      ostatnio spaceruję sobie, a z wózka wystają gołe stópki synausiasmile.
      Nie zauważyłam, by ktoś się oburzył na ten widok.

Może taka ignorantka jestem?smile
    • zona_mi Gołe stópki - wątek. Autor: mirrabelaa 28.04.07, 21:11
      • Gołe stópki
      mirrabelaa 28.04.07, 03:17 + odpowiedz

Nie kupowałam zadnych sandałków i raczej nie będę kupować, bo i tak nie umie
      chodzić. Czy w taką pogodę jak dziś półroczny niemowlak może mieć na spacerze
      zupełnie gołe stópki?

• Re: Gołe stópki
      noovaa 28.04.07, 07:47 + odpowiedz

gołe raczej nie... załóż jakieś skarpetki smile ... Jest ciepło - to fakt ale jak
      powieje po gołych stopach to zimno idzie na całe ciałko.

• Re: Gołe stópki
      kikaaaa 28.04.07, 07:54 + odpowiedz

Poczytaj tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=61464402
    • kalina911 Re: Gołe stópki - oburzenie ??? 26.08.07, 21:55
      nie widze w tym nic zlego sama zdejmowalama malej skarpety i
      zwracalam uwagi gdzy ktos kazal mi zalozyc jej skarpety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka