Dodaj do ulubionych

problemy z kupką

07.05.07, 13:50
mam problem z wypróżnieniami u mojego 11 tygodnowiego bobasa. mały zaczął
robić kupki raz na tydzień. pediatra stwierdził, że to za rzadko i poradził
czopki glicerynowe, po których jest kupka, ja jednak obawiam się, że maluch
przyzwyczai się do schematu: czopek= kupka i nie będzie chciał wypróżniać się
bez nich. czy macie jakieś sprawdzone sposoby na wypróżnienia?? dodad, że nie
zmieniłam swojej diety, a maluch jest karmony piersią.
Obserwuj wątek
    • maultier1 Re: problemy z kupką 07.05.07, 14:02
      Moj maly tez mial z tym problemy jak byl na piersi.Uzywalam czopkow zeby
      dziecko sie nei meczylo.Po wprowadzeniu dziecku stalych pokarmow zaczal sam sie
      bez problemow oprozniac.
      • emma_sz Re: problemy z kupką 07.05.07, 14:25
        Podobno przy karmieniu piersią to normalne, jeśli dziecku nic nie dolega i nie
        męczy się to nie dawałabym raczej czopka.
        Mój synek, (też karmiony piersią) robi kupki raz na 2-3 dni i nie zamierzam nic
        z tym robić.
        • crazy310 Re: problemy z kupką 07.05.07, 19:59
          nie ma sie czym martwic moj synek jest karmiony piersia ma skonczone 5miesiecy
          a kupki robi od 5do7dni nasze mleko jest poprostu szybciej trawione niz sztuczne
          • matea4 Re: problemy z kupką 07.05.07, 20:51
            To normalna sprawa. Mój synek robił kupkę raz na 14 dni. Mleko kobiece jest
            trawione i przyswajanie niemal w 100%. Jesli maluch dobrze sie czuje nie boli
            go brzuch to naprawde spokojnie. Dziwię się lekarzowi że o tym niewie.
            • castagnus78 Re: problemy z kupką 08.05.07, 12:15
              Nie ma się co martwić norma w robieniu kupek u dzieci karmionych tylko piersią
              to jedna na dwa tygodnie. Też przez to przeszłam mała robiła 1 kupkę co 3 a
              nawet siedem dni. Chyba że bolewał ją brzuszek to dawałam czopek 1g glicerynowy
              ale bardzo rzadko to robiłam.Nasze mleko jest dobrze przyswajalne i dlatego
              dziecko rzadziej się wypróżnia. Mała niedawno skończyła cztery miesiące i od
              dwóch tygodni codziennie robi 1 kupkę także jakoś jej się to
              uregulowało.Pozdrawiam.
    • tinkey Re: problemy z kupką 15.05.07, 20:56
      Moja Amelka jak nie mogła się "wykupac"podawałam jej połowe czopka Viborcol,i
      pomagało.Pozdrawiam.
      • beatka821 Re: problemy z kupką 15.05.07, 21:46
        ja karmię mojego synka-ma dwa i pół miesiąca nan1.ma zaparcia.raz dziennie
        delikatnie pomagam mu zrobic kupke przy pomocyb termometru i jest mu
        lepiej.będzie póżniej robił sam?
    • tinkey Re: problemy z kupką 15.05.07, 22:47
      Tak,mi też teściowa mówiła,zeby włozyc lekko ciepły termometr,stare sposoby a
      najlepsze,prawda?
      • sennen22 Re: problemy z kupką 15.05.07, 23:18
        wkładajcie dalej termomotry i inne paskudztwa a dziecko zupełnie straci odruch
        samodzielnego parcia i dopiero bedzie kłopot. Lepiej zmień diete albo
        mieszkanke! Pozatym wtykanie termometru moze byc niebezpieczne, mozna uszkodzic
        jelita !!!
        • beatka821 Re: problemy z kupką 16.05.07, 13:53
          ja mu wkładam delikatnie tylko koncóweczke i delikatnie poruszam,a on sam za
          kilka sekund zaczyna przec i robi czasem nawet 3 kupki.a co mam innego
          zrobic?karmie go tylko sztucznym mlekiem,wiec jak zmienic diete.podobno samo mu
          sie unormuje,a termometr nie szkodzi.tak słyszałam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka