Dodaj do ulubionych

co robicie z siusiakiem?:)))

12.05.07, 11:37
czescsmile)zastanawiam sie czy nalezy chłopcu sciagac skórkę z siusiaka???
pamietam ze gdzies wyczytałam ze "nie", a ostatnio kolezanka powiedziała mi
ze to konieczne, ona tego nie robiła i lekarka ja opierniczyła, ze przez to
maluch nabawi sie jakiejs infekcji, ze tam sie brud zbiera i trzeba to
czyscic!!!Do lekarza ide dopiero w przyszłym tygodniu, ale juz teraz
chciałabym poznac wasze opinie!!
wielkie dzieki!!!!
Obserwuj wątek
    • albatros07 Re: co robicie z siusiakiem?:))) 12.05.07, 11:45
      calkiem nie wolno sciagac !!!
      ale delikatnie tak zeby zobaczyc kawalek glowki, i wtedy delikatnie czystym
      płatkiem kosmetycznym namoczonym we wodzie usunac biala wydzieline.
      w tej sprawie chyba lepiej robi to moj maz jakos chyba bardziej delikatny w tym
      rejonie jest i wie gdzie mozna i jak dotknac.
      • mapi9 Re: co robicie z siusiakiem?:))) 12.05.07, 11:50
        albatros07 napisała:

> calkiem nie wolno sciagac !!!
        > ale delikatnie tak zeby zobaczyc kawalek glowki, i wtedy delikatnie czystym
        > płatkiem kosmetycznym namoczonym we wodzie usunac biala wydzieline.
        > w tej sprawie chyba lepiej robi to moj maz jakos chyba bardziej delikatny w
        tym
        > rejonie jest i wie gdzie mozna i jak dotknac.
        właśnie,całkiem nie ściągać.U synka jakoś się ta wydzielina nie zbiera
    • mapi9 Re: co robicie z siusiakiem?:))) 12.05.07, 11:49
      już gzdieś taki temat był poszukaj.Ja też słyszałam że tak się robi i ze się
      nie robi.Moja mama tego bratu nie robiła i moja przyszła teścowa swoim dwóm
      synom też nie.Ja odciągam napletek zawsze w kąpieli.Umyję i z głowy.Mojej
      koleżanki syn jak miał 5 lat to miał zabieg(mały nie mógł się wysikać,bolało go
      i ropiało) więc wole chwile na to poświęcić.Ale jak mówię nie wszyscy to robią
      a jednak chłopcom nic się nie dzieje.Pogadaj też z lekarzem.
    • asta6265 Re: co robicie z siusiakiem?:))) 12.05.07, 12:26
      wejdz sobie w post z 29 kwietnia o temacie PRZYROŚNIĘTA SKÓRKA SIUSIACZKA i
      tamznajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie
      • patkawawa Re: co robicie z siusiakiem?:))) 13.05.07, 13:15
        No właśie ilu lekarzy tyle szkół uncertain mnie mówili absolutnie nic nie robić
        utrzymywać normalną higiene kąpiel przemywanie itd. teściowa twierdziła
        odciągać trochę i przemywać żey nie było tej białej wydzieliny no miliony
        opinii. Zaufałam intuicji i troszeczke bardzo niedużo odciągałam tylko tak żeby
        widać było sam otworek w siusiaczku<sorry za określenie> ale nie wiem jak
        obrazowo przedstawić. Efekt kolejny posiew moczu robimy wyszly nam bakterie
        coli itd nnie wiadomo od czego a 2 dni temu nefrolog na wizycie odciągnął
        skórke o wiele dalej niż ja aż mi dech zaparlosurprised i mówi o tak musi pani troszke
        odciągać i czyscic widzi pani to czerwone o stan zapalny teraz rivanolem
        przelewać przy każdym przewijaniu i patyczkiem zamoczonym w rivanolu wycierac
        wycierac wycierac. No i kurde sama juz nie wiem niby i tak odciagalam skórke
        choc mowilil nie mozna a teraz sie obwiniam ze stan zapalny to moja wina bo
        moze za malo echuncertain
        • aminka70 Re: co robicie z siusiakiem?:))) 13.05.07, 20:07
          Przy każdym przewijaniu to chyba przesada. Nam także wyszly w posiewie bakterie
          a mocz wzorcowy, na razie miałam przemyć 3x po kapieli. Jednak jak się okazuje
          powinno się chyba lekko !!!! odciągac podczas kapieli i przemywać. Ja nie
          robiłam bo zawsze czytałam że nie wolno i mamy bakterie.
    • bartoszyczka Re: co robicie z siusiakiem?:))) 14.05.07, 22:53
      ja troche pobyla z synkiem w szpitalu w CZD i tam pielegniarku podczas
      pobierania moczu do badan powiedzialy ze codziennie przy kazdej kapieli nalezy
      odciagnac napletek tyle ile sam schodzi (nic na sile) i przemyc, gdy ja
      powiedzialam ze lekaz mowil zeby nic nie robic a dla mnie wlasciwie to bylo ok
      bo balam sie cos zle robic to wiecie co uslyszalam - "czego sie Pani boi, a maz
      narzeka?" smile moj maz boi sie zrobic mu krzywde i uwaza ze ja robie to lepiej :-
      )
    • lekarzzewsi Nic na siłę !!! 14.05.07, 23:32
      Jeśli się da, to okresowo zsuwać, ale myć delikatnie, bo to u dziecka bardzo
      wrażliwa część ciała. Jeśli nie schodzi, to daj sobie spokój. Nie zsuwaj na
      siłę bo zrobi zię załupek i dopiero będzie problem. Jeśli nie da się zsunąc do
      6-go roku życia, to dopiero bedzie probelm, aczkolwiek nie tragedia. Podczas
      bilansu 6-latka, Twój lekarz rodzinny zadecyduje czy potrzebny będzie zabieg i
      ew. sklieruje dziecko do urologa. Wcześniej nie ma sensu go wykonywać.
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka