Dodaj do ulubionych

spanie z niemowlakiem- razem czy osobno?

17.06.07, 19:29
My spimy z juniorem razem w lozku, bo nie mialam na poczatku sily wstawac do
niego w nocyb ( mialam sepse poporodowa i bylam wykonczona). No i mlody tak
sie przyzwyczail, ze nie chce sam wlozeczku za Chiny lezec. Jak jest u was?
Spi z wami w lozku czy grzecznie w swoim?
Obserwuj wątek
    • beniusia79 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 19:33
      nasza corka spala z nami w lozku. gdy miala okolo 9 miesiecy przenieslismy ja
      do swojego pokoiku. na poczatku sie buntowala, szybko sie jednak przyzwyczaila
      do nowej sytuacjismile polecam
      • margo_kozak co to sepsa poporodowa n/t???? 17.06.07, 19:36

• ebielo Re: co to sepsa poporodowa n/t???? 17.06.07, 19:42
          mam nadzieje, ze uzylam poprawnej nazwy polskiej. po lac. to sepsis
          puerperalis. Mieszkam w DE i niektorych nazw nie znam po polsku. Po niem. to
          Kinderbettfieber. Czesta przyczyna smierci w XIX wieku wlasnie wsrod kobiet po
          porodzie. Mialam cc i wdalo sie jakies zakazenie albo co innego. Nie wiadomo
          co bylo, ale nagle dostalam wysokiej goraczki. I ta goraczka strasznie skakala:
          o 15 godz. mialam 35 stopni a za dwie godz. 40 i trzesawke jak cholera, ze nie
          moglam lyka wody wziac do ust. Przy tym nie moglam nic jesc, tylko pilam. Dobre
          w tym wszystkim bylo tylko to, ze w ciagu 3 dni po porodzie schudlam 12 kilo,
          bo wszystko wypocilam wink Czlowiek jest wtedy strasznie oslabiony, kreci sie w
          glowie. Pomogly dopiero antybiotyki. Niestety cofnal sie tez na jakis czas
          pokarm, ale juz jest OK.
          • gku25 Re: co to sepsa poporodowa n/t???? 20.06.07, 23:31
            Częstą przyczyną śmierci (ok. 30 %) położnic była gorączka połogowa. Jej
            przyczyną był brak higieny wśród lekarzy - chodzi mi o brudne ręce, ponieważ
            wtedy podejście do czystości było katastrofalne. Może to kogoś obrzydzić, ale
            często położnice były dotykane przez lekarzy, którzy właśnie wracali od zmarłego
            i zakażane jadem trupim. To właśnie wywoływało śmiertelną gorączkę połogową.
            Znalezienie związku między tymi zdarzeniami zapoczątkowało dokładne czyszczenie
            dłoni, ponieważ samo umycie nie usuwało w pełni wspomnianego jadu.
    • ivy15 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 19:36
      U nas róznie to bywało. Jasiu ma już prawie roczek jak pojawiały się zęby to spałam razem z nim bo inaczej to pół nocy spałby u mnie na rękach. Ale tak normalnie to śpi w swoim łóżeczku. Od czwartego miesiąca sam w pokoju. Nie ukrywam, że tak jest najwygodniej. Dziecko też jest do tego przyzwyczajone i wydaje mu się to normalne. Uważam jednak, ze grunt to zdrowy rozsądek i własna wygoda. Nie ma co na siłę próbować robić czegokolwiek. Jeżeli dziecko lubi spać z Wami, a wam to nie przeszkadza to tak róbcie.
      • fupcia Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 20:04
        Nasz synek od poczatku spi w lozeczku tylko zasypia gdzie popadnie bo w
        lozeczku sam nielubi i niechcetongue_out

pozdrawiam Marta
        • mmala6 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 20:13
          od początku u siebie.
          • gizmaaa Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 20:27
            U nas młody spał z nami przez jakieś 3 miesiące, jak karmiłam piersią, a
            później stopniowo żeśmy przestawiali go na spanie w łóżeczku w swoim pokoiku
    • kaeira Razem! 17.06.07, 20:36
      My prawie od początku śpimy razem z dzieckiem - z założenia, nie z przypadku.
      Już 9-ty miesiąc. Dla nas genialna sprawa. Mamy b. duże łózko, dziecko nie
      kopie, wszyscy się wysypiają. Przy karmieniu w nocy się w zasadzie nie budzę,
      mała się przysysa i już. A jak miło się tak przytulać!
      Dopiero teraz chcę przyzwyczaic dziecko do łóżeczka na spanie dzienne, ze
      względow bezpieczeństwa (powinnam to była zrobić juz trochę wcześniej, ale
      zaniedbałam). Na razie jest spanie w łóżeczku bez jednego boku przysuniętym do
      naszego łóżka. Ale w nocy planujemy spać razem jeszcze długo, mam nadzieję że
      opanujemy kwestie bezpieczenstwa (może po prostu polozymy materac na podlodze)
      • gogulka osobno! 17.06.07, 20:46
        Moj maluszek to aniolek ma 7 miesiecy,ja daje mu tylko smoka i pieluszke,lub
        misia i sobie sam usypia w swoim lozeczku nawet w ciagu dnia czy na noc.Na
        poczatku jasne bylo lulanie ,spiewanie ,ale to moze tak do 4 miesiaca lub
        usypial przy mnie przy piersi potem go odnosilam ,bo ja nie moglam usnac (balam
        sie ze go przydusze czy cos)Teraz jest juz na butelce i na noc ma flaszke no i
        sobie sam zasypia trwa to gora 15 minsmile
        • alfika Re: razem! razem! razem! 20.06.07, 22:31
          nie chcę być zastępowana przez:
          1. misia
          2. pieluszkę
          3. smoczka

po to moje dziecko ma mamę, żeby... mieć tę mamę na jakiś czas na wyciągnięcie
          rączki, noska czy buzi
      • aneta_s2 Re: Razem! 17.06.07, 21:15
        Ja Igor i tata Igorka śpimy razem juz prawie 7 m-cy. Nadal cycusiamy więc,jest
        to wygodniejsze.Synus sam zasypia w łóżeczku,a potem w duuuużym łożku jesteśmy
        wszyscy szczęśliwismile)
      • azille Re: Razem! 19.06.07, 15:47
        Jeszcze dlugo? No tak do 18 roku zycia kupa czasu wink)
        • alfika Re: Razem! 20.06.07, 22:34
          ograniczasz się do osiemnastki dziecka?
          bo mamy śpiące z niemowlakami raczej wcześniej całkiem naturalnie się
          rozdzielają z maluszkami - jak przychodzi jego pora, indywidualnie co do dziecka

i nie słyszałam, żeby to się ciągnęło w nieskończonosć smile
          albo i do osiemnastki tylko...
    • konstancja322 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 21:22
      Nasz mały od samego początku spi sam w łóżeczku. Kąpiel ok. 19.30 jedzenie i
      spanko, zasypia sam i nie trzeba mu w tym pomagać. W nocyjak się obudzi, zje i
      dalej idze spać bez żadnej pomocy. Łóżeczko ma do spania a nasze łóżko do
      zabawy.
    • deela grzecznie w swoim 17.06.07, 21:26
      pewne sprawy nie podlegaja dyskusji ani negocjacjom
      • mmala6 Re: grzecznie w swoim 17.06.07, 21:37
        big_grinD
        • alfika Re: :))))) 20.06.07, 22:35
          ja też bym chciała widzieć dyskusję i negocjacje w wykonaniu niemowlęcia
    • azille Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 21:38
      A co robicie jak sie chcecie bzyknac?
      • kasia191273 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 23:06
        od początku w swoim łóżeczku w swoim pokoju
      • kaeira Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 17.06.07, 23:20
        azille napisała:
        > A co robicie jak sie chcecie bzyknac?

Nie jestem muchą, żeby bzykać.

A seks można uprawiać nie tylko nocą w łóżku w sypialni. I tak przy dziecku bym
        tego nie robiła (choć dla niektórych to może być OK).

PS. Spania malutkiego dziecka w osobnym pokoju nie rozumiem zupełnie. Co nie
        znaczy, że potępiam.
        • azille Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 15:44
          To tak jak ja nierozumiem spania z malym dzieckiem smile

A pozniej beda posty typu: "ratunku jak odzwyczaic 3 latka
          od spania w naszym lozku"
          • jakw Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 21.06.07, 00:45
            azille napisała:
            >
            > A pozniej beda posty typu: "ratunku jak odzwyczaic 3 latka
            > od spania w naszym lozku"
            eee tam, 3-latki zazwyczaj dochodzą do wniosku, że starzy za bardzo się
            rozpychają i czas się przenieść na swoje
        • ksiezniczka256 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 16:09
          > A seks można uprawiać nie tylko nocą w łóżku w sypialni. I tak przy dziecku bym
          > tego nie robiła (choć dla niektórych to może być OK).
          Czyli co? Dzwonisz do babci i mówisz, żeby poszła z dzieckiem na spacer, bo
          musisz dopełnic obowiązku małżeńskiego? Skoro przy dziecku nie...
      • jakw Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 21.06.07, 00:48
        azille napisała:

> A co robicie jak sie chcecie bzyknac?
        >
        A wy bzykacie się tylko w łóżku??? Co za brak fantazji...:-p
    • monikaa13 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 18.06.07, 08:14
      corka dzis konczy 7 msc, od urodzenia spi w swoim lozeczku, sporadycznie spala
      z nami, przez pierwsze dwa miesiace czesciej, ale nie codziennie, a po drugim
      miesiacu, moze trzecim juz w ogole
      teraz tylko raz spala tydzien temu, bo miala goraczke i plakala
    • asieksza Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 18.06.07, 08:28
      Córcia śpi z nami od początku. Zanim się urodziła mąż zarzekał się że nie
      będzie z nami spała ale jak pierwszej nocypodał mi ją do karmienia i zasnął a
      ja nie chciałam go budzić zmienił zdanie. Teraz ma 8 miesięcy kilka dni temu
      przystawiliśmy jej łóżeczko do naszego z wyjętymi dwoma szczebelkami. Teraz
      zasypia u nas, jak już mocno śpi przenosimy ją do łóżeczka, budzi się koło 6.00
      i zabieram ją do naszego łóżka, czasem sama chce wrócić do łóżeczka zwłaszcza
      gdy są tam jej zabawki.
    • ebielo Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 18.06.07, 09:42
      juz sie balam, ze tylko my sypiamy z synkiem. Obawiam sie, ze jak sie maly tak
      przyzwyczai, to sie go potem do swojego lozeczka nie da wygnac. On zasypia
      tylko przy mojej piersi albo w chuscie a smoka nie chce. I nie da sie ruszac,
      jak spi: ciezko go wiec oszukac i zaniesc do lozeczka.
      • mizz Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 18.06.07, 22:10
        Po przyjściu ze szpitala syn nasz spał z nami w pokoju 2 noce (nie z nami w
        łóżku), a potem przeniosłam go do jego łóżeczka w drugim pokoju i tak śpi do
        dziś i mam nadzieję, że się to nie zmieni.
    • marzzosia Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 11:29
      Nasza córeczka też śpi z nami, ma 3,5 miesiąca. Prawdę mowiąc na razie jest mi
      tak wygodnie, karmie ją jeszcze w nocy i nie chce mi sie wstawać (jestem
      leniuszkiem smile ).
      Jednakże gdy mamy gości bez problemu zasypia w swoim łóżeczku.
      pozdrawiam smile
      • azille Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 15:46
        Leniuszek jak slodko. Coz spijcie sobie skoro tak Wam wygodnie smile
        Mysle ze to wszystko konczy sie z czasem kiedy malec
        nabierze pewnych nawykow i swiadomosci ze ciagle jest blisko
        Was.
    • magdalas Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 13:33
      Ja też nie miałam siły wstawać na początku do Młodej, byłam po cesarce i nie mogłam się ruszyć, ALE
      WSTAWAŁA, i teraz Młoda ma 1/2 roku a ja mam całkowity spokój. Ona poprostu nie wie że można spać z
      rodzicami bo nie spała z nami ani jednej nocy.
    • adka213 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 19.06.07, 15:34
      nasz maly kapany jest miedzy 19 a 20 potem ciagnie cyca zasypia i klade go do
      luzeczka,a gdy kolejny raz sie budzi na jedzenie to juz potem spi razem z nami w
      luzku.nie ma nic piekniejszego niz maluszek w tulony w piers matki to sa takie
      chwile ktore niestety nie trwaja wiecznie.
    • delfina77 Śpi osobno 19.06.07, 16:35
      Przez pierwsze 1,5 miesiąca spała razem ze mną ale to się stawało coraz bardziej
      niewygodne no i poza tym jej łóżeczko nie kojarzyło jej się ze spaniem i był
      problem z usypianiem w dzień. Więc powoli i konsekwentnie przyuczałam ją do
      spania w łóżeczku i teraz to rzecz naturalna, a ja nie muszę się martwić, że
      spadnie czy że ją przygniotę
      • ebielo Re: Śpi osobno 19.06.07, 18:08
        a jak przyuczalas?
        • delfina77 Re: Śpi osobno 19.06.07, 18:24
          Najpierw próbowałam ze smoczkiem ale nie chciała smoczka za nic. Usypiała tylko
          przy cycu więc po tym jak mi usnęła na kolanach przy karmieniu, odkładałam ją do
          łóżeczka. Z początku było ciężko bo jak się obudziła i widziała, że jest sama w
          łóżeczku a nie przy mnie to płakała, ale po jakimś czasie zaakceptowała fakt, że
          jest odkładana od cyca do łóżeczka i później, gdy już przeszłam na butelkę, po
          wieczornym karmieniu odkładałam ją do łóżeczka i wychodziłam z pokoju a ona
          zasypiała sama. Teraz już przyjmuje smoczek więc w dzień zasypia ze smoczkiem w
          łóżeczku a na spacerach i w nocy bez niego. Mam nadzieję, że jak będzie starsza
          to ją nauczę zasypiać bez smoczka i w dzień. Uffsmile Najtrudniejsze początki
    • deela a potem sa takie problemy 20.06.07, 13:33
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40028&w=56958192&v=2&s=0
    • bebe52 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 20.06.07, 19:54
      Moja pierwsza córka tez od narodzin spała z nami i tak zostało do 16 miesiecy
      potem jakos sama sie odzwyczaiła, z drugą córka nie popełniłam juz tego błedu i
      od poczatku po karmieniu odkładałam ja do łuzeczka teraz ma 9 miesiecy i nie mam
      rzadnych problemów z kładzeniem jej spac.
    • eddie1980 osobno 20.06.07, 21:31
      od narodzin córka usypia w swoim pokoju,w łóżeczku, z tym, że to ja spałam
      przez 4 pierwsze m-ce u niej,kupiliśmy już jej nawet z tego powodu "dorosłe"
      łóżko, miałam ją na oku a to dlatego, że pojawiał się czasami u niej bezdech,
      no i dostawała cyca. Na początku dzienne drzemki były w naszym pokoju, ale w
      końcu od czego ma swój pokój? Nauka samodzielnego usypiania była trudna, mąż w
      tym czasie wychodził z psem, bo nie mógł znieść krzyków córki, no ale się
      opłacało, o ile jest łatwiejsze życie, nawet kiedyś głośno przyznał, że to moja
      zasługa z czego jestem dumna...
    • antosiczek Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 20.06.07, 21:42
      Od początku w swoim łóżeczku. Kilka razy brałam do naszego łóżka, ale mam
      czasami tak silny sen, że kilka razy przyłożyłam dziecku łokciem zupełnie
      zapomniawszy, że mam je obok siebie. Dla bezpieczeństwa teraz już unikam spania
      z maluchem w jednym łóżku. Dziecko bardzo dobrze śpi w swoim i samo w nim
      zasypia a to chyba super smile
    • moon83 Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 20.06.07, 22:25
      moj maluch zasypia w swoim lozeczku, lecz o 6 po karmieniu laduje miedzy mna a
      mezem...i spimy razem do okolo 9 i w zaleznosci jesli chce mi sie dalej spac
      to spimy tyle i damy rade...bo moj maluch spi jak mam zamkniete oczy i czuje
      moj oddech oraz kladzie raczke na nosie moim..jak ja nie spie to i on nie smile
      • phantomka Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 20.06.07, 23:05
        Razem, chociaz tylko czesc nocy, bo dziecko uprawia wedrowki mieszy wyrkiem
        starych a lozeczkiem. Lubie z nia spac i mi to w niczym nie przeszkadza. Nie
        boje sie rowniez problemow z odzwyczajaniem, bo moje dziecko samo rezygnuje ze
        wszystkiego, co jest mu juz niepotrzebne - nie musialam jej np. meczyc metodami
        odkladania do lozeczka i czekania az padnie z wyczerpania, przytulalam do snu,
        a od kilku tyg. juz nie chce tego, kladzie sie sama w lozeczku i zasypia.
        • zuzalus Re: spanie z niemowlakiem- razem czy osobno? 20.06.07, 23:36
          Spałam z Małą razem przez pierwsze 4 miesiące potem powiedziałam basta- nie
          wysypiałyśmy się. Nauczyłam ją sypiać w łóżeczku i wstawałam w nocy. Zauważyłam
          że ze mną jest jej już niewygodnie- więcej się kręciła, wierciła, a każdy mój
          ruch ją budził. Nauka spania w łóżeczku obyła się bez łez. Teraz ma 10 miesięcy
          i śpi sama i jak widzę jak przemieszcza się w nocy w łózeczku to nie wyobrażam
          sobie jak bym ją upilnowała w nocy aby nie zrobiła sobie krzywdy choć czasem
          brakuje mi mojego skarba w nocy - wspominam mto bardzo miło to jednak wiem że w
          końcu musiało to nastąpic.

Pozdrawiam
          Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka