Dodaj do ulubionych

Chusteczki do pupy

27.06.07, 23:11
Hej,

wszyscy je na początku uzywają, a ja mam do nich awersję. Moja córcia miała mega odparzenia dopóki nie przeszłam na używanie wody! Teraz też nie chcę ich używać (no moze w podróży, na dalszym spacerze). Czy myślicie, że w szpitalu da się zmieniać pieluchy myjąc za każdym razem wodą czy lepiej pomęczyć się 3 dni z chusteczkami?

SZ
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Chusteczki do pupy 27.06.07, 23:37
      Ja w domu też używam wody do mycia pupy (chusteczki tylko na wyjścia i do
      zbierania kupy z tyłka), ale do szpitala biorę chusteczki. To tylko 2 dni, nic
      sie nie stanie, a nie chciałoby mi się, i nie ma miejsca na rozkładanie
      warsztatu "wodnego", bo ja potrzebuję pojemniczek z wodą, waciki, tetrę do
      wytarcia... Na krótką metę chusteczki mogą być.
    • kopalnia.diamentow Re: Chusteczki do pupy 27.06.07, 23:49
      i tu znów nie będzie idealnej recepty...

w miejscu, w którym ja rodziłam w pokoju był specjalny blat z przewijakiem,
      pod nim pieluszki w szufladzie a na nim pojemnik z mąką ziemniaczaną, waciki,
      miseczka i umywalka... chusteczki też były i jakiś puder z cynkiem...ale
      położne namawiały do mycia wacikiem zwilżonym w wodzie...
      tak się nauczyłam i rzeczywiście sobie chwalę...mój półtoraroczny synek nigdy
      nie miał odparzeń i sudokrem kupiony na tą okoliczność przed porodem stoi do
      dziś...
      Wiem również, że są miejsca gdzie nie ma możliwości przemywania pupy wodą - bo
      umywalki albo nie ma, albo nie jest w zasięgu ręki - a mamie po porodzie ciężko
      jest biegać z miseczką wody po porodówce... myślę, że używanie chusteczek
      nawilżanych przez te parę dni krzywdy dziecku nie zrobi...
      k.d.
    • monikaa13 Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 08:02
      i znow kolejny tekst ktory mowi o jakis bzdurach

nie uzywam praktycznie wcale chusteczek, tylko na wyjazdach, w szpitalu tez nie
      uzywalam
      im wiecej chusteczek, kremow, oliwek, zasypek tym gorzej dla skory dziecka

pupe myje juz 7 miesiecy sama woda i mala nie ma odparzen
      • leluchow1 Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 08:30
        a po co wam wodne warsztaty Ja wkładałam pupe pod kran i tyle. Teraz też zamierzam
        • onthelake Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 09:02
          Moj maly tez ma myta pupe woda a poza domem jak sie zdazy to chusteczkami ale
          tylko Pampers dla alergikow.NIGDY nie mial odparzen.Nie uzywamy zadnych
          kremow,oliwekani zasypek(zasypki zreszta zabronil lekarz mowiac ,ze dziecko za
          kazdym razem cos tam wciagnie oddychajac z tego pudru a to nie jest dobre).
          • o_tuska Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 09:18
            najlepiej dowiedz sie jak wygląda dostępność do kranu z wodą i przewijaka
            ja to miałam na sali szpitalnej
            a chusteczki można mieć na wszelki wypadek
        • budzik11 Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 23:06
          A po to, że mi się dzieciak pod kranem nie mieści. Mam małą umywalkę, kran w
          umywalce, nie w ścianie i nie da się tam dziecka upchnąć. Myłam parę razy w
          bidecie, jest więcej miejsca, ale i tak wygodniej jest z wacikami.
          • kopalnia.diamentow Re: Chusteczki do pupy 29.06.07, 09:05
            ja też wolę wodą i wacikami...
            mój syn ważył 4200 jak się urodził - a ja byłam po cesarce...w życiu bym nie
            wydoliła, żeby w jednej ręce trzymać pod kranem a drugą myć...
            teraz będę miała córeczkę i myślę, że teraz tym bardziej nie mogę myć jej pod
            kranem - bo przecież przemywać należy w kierunku pupy...

dobrze przynajmniej, że jesteśmy zgodne co do używania zwykłej wody...
            k.d.
      • kopalnia.diamentow Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 09:59
        monikaa13 napisała:

"...i znow kolejny tekst ktory mowi o jakis bzdurach..."

o co chodzi ?
        • monikaa13 Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 10:07
          chodzi o to ze autorka watku rozpoczyna go od slow
          "wszyscy uzywaja chusteczek" a skad to wszyscy skad takie dane, jak widac w odp
          raczej mniejszosc uzywa chusteczek, a nie wiekszosc, wiec po co takie rzeczy
          pisac
    • gbejm Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 14:17
      Hej, ja w szpitalu tylko woda przemywalam. Mi wrecz odradzano husteczki przy
      pielegnacji noworodka. W domu tez tak jakis czas mylam (tzn tylko woda) ale
      teraz uzywam husteczek bo mi tak wygodniej a malej (ma 3 miesiace) nie szkodza.
      POzdrawiam!
      • sztokfisz Re: Chusteczki do pupy 28.06.07, 20:48
        Hej,

zaczęłam tak, bo w szpitalu, w którym rodziłam choc na sali był kran z wodą gdzie np. kąpano noworodki to wszystkie ! (tego jestem pewna) przebywające tam ze mną dziewczyny (w tym ja) używały tylko chusteczek przy zmianie pieluchy. Wtedy to był naprawdę aksjomat, choć moze dlatego, ze były dostępne szpitalne...

SZ
    • hapkaj Re: Chusteczki do pupy 29.06.07, 16:44
      A ja zawsze uzywam tych chusteczek i jeszcze nie miala odparzonej pupy. Poza tym
      przyczyny ewentualnych odparzen upatruje w niezmienieniu pieluchy z kupa na
      czas, a nie w chusteczkach. Ma prawie 8 mies., wiec chyba nie taki diabel
      straszny jak go maluja. Gdyby rzeczywiscie miala odparzona pupe, reakcje
      alergiczne itd. to przeszlabym na mycie woda i wacikami. Ale po co mam sie
      meczyc, skoro nic sie nie dzieje? Uzywam pampers sensitive.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka