Dodaj do ulubionych

BEZ MAMY!!!???

28.06.07, 10:43
Mam MALY problem: a wiec , corka 4.5msc przebawala do tej pory tylko ze mna
tzn nigdn nigdzie i z nikim nie zostawialam jej na dlozej pod moja nie
obecnosc! Mysle ze to byl blad, wczoraj w czasie gdy spala wyszlam do
znajomej, mala zostala z mezem! po przebudzeniu byl ryk i histeria, maz nie
dal rady jej uspokoic.Moze zrobilam zle wychodzac podczas gdy spala??? W
momencie gdy pojawilam sie w drzwiach uspokoila sie i byla zadowoloma. Za
2msc mamy isc na wesele ale nie wiem czy zostanie z kimkolwiek Albo jest
szansa ja tego nauczyc??? Jak jest z waszymi maluchami, zostaja bez mamy?
Prosze o rade jak postepowac?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 10:46
      moja ma 7msc i jest tylko ze mna w dzien, po pracy jest maz ale ona go sie nie
      boi i moga go smialo z nim zostawic ale mam podobny problem, w lipcu idziemy na
      wesele, bardzo chce isc ale boje sie ja zostawic, chce zostawic z babcia
      mysle ze za jakis czas bedzie trzeba zrobic probe
      • cora73 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 10:51
        u mnie jest dodatkowym problemem to ze mieszkamy za granica, wesele jest w PL
        gdzie mieszkaja rodzice meza, ale mala ich prawie nie zna!!! wiec nie jest
        wesolosad
        • monikaa13 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 10:55
          no to faktycznie gorzej, moja mama przychodzi dosc czesto a wesele jest pol
          godziny samochodem od nas wiec w razie czego czeka nas powrot
          musisz zostawiac narazie dziecko z mezem, kolezanka z kimkolwiek innym

a do polski przyjechac wczesniej i tez dziecko zostawic
          • elise1 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 11:19

• cora73 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 11:24
              dzisiaj przychodzi moja siostra, bedziemy cwiczyc smile moze powolutku sue
              przyzwyczaji!!!
              • kasiu-83 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 14:33
                Ja też całymi dniami siedzę z córcią ale w niedziele całe popołudnie zostaje z
                babcią na zmianę raz z jedną raz z drugą albo z ciocią na razie nie ma problemu
                pod koniec lipca będę zmuszona zostawić ją na 4dni z moją mamą którą z resztą
                widuje co dziennie więc chyba nie będzie tak źle pewnie ja sama gorzej to
                przeżyje już się zastanawiam pewnie będę dzwonić co 2godz ale damy radę
                pozdrowienia
    • ewa_mama_jasia Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 14:35
      Trenowac, trenować i jeszcze raz trenować pozostawianie dziecka pod opieką
      innych osób. Ja miałam na uwadze że może to być w przyszłości problem i
      trenowałam od samego początku, tj. od kiedy dziecko skończyło 3 tygodnie.
    • karina9918 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 14:38
      Moja malutka ma 4,5 miesiąca i zostaje z każdym i wszędzie. Nie ma znaczenia czy
      śpi jak ją zostawiam czy nie, ale tak było u mnie od początku. Mogę poradzić, by
      pokazywać maluszkowi np. raz dziennie zdjęcie osoby, pod opieką której ma
      zostać. Jak już ta osoba przyjdzie się zająć dzieckiem, to poczekać aż dziecko
      wstanie, przedstawić mu tą osobę, najpierw z daleka (jak od razu ta osoba
      podejdzie, zacznie głaskać dziecko - ono może sie bardzo przestraszyć), potem
      może podejść, wziąć na rączki, no i spokojnie razem żegnają mamusię, machają
      rączką.
      Myślę, że początki mogą być troszkę trudne. Może najpierw wychodź na 10 min, a
      później na coraz dłużej. Maluszek na pewno się przyzwyczai. A im szybciej tym
      chyba będzie łatwiej.
      Powodzenia
      • ados.ka Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 14:51
        dokladnie jak kolezaka wyzej, dziecko trzeba przyzwyczajac powoli. moja corka
        na poczatku jak ktos przyszedl to plakala, teraz ma 4,5 mies i juz bardzo
        pozytywnie reaguje na gosci. zasze jak musialam ja zstawic to z moja mama
        zostawala i bylo ok . teraz w sobote szlismy na wesele a ze moja mama tez to
        musialam zostawic pod opieka tesciowej. byl to dla niej pierwszy raz!!!
        przyjechala do nas wiec mala byla w tej komfortowej sytuacji ze jest u siebie.
        byl troche problem z uspaniem jej na noc ale jakos poszlo.
    • cora73 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 14:56
      dziekuje wszystkim za rady. to wesele za 2msc wiec moze powoli do tego czasu
      sie nauczy!!! pozdrawiam
    • ewcia1980 Re: BEZ MAMY!!!??? 28.06.07, 15:58
      Ja powiem szczerze, ze własnie chcialam uniknac podobnej sytuacji i dlatego:
      - gdy tylko ktores z moich rodziców (mieszkamy razem) zaproponuje, ze chce sie
      zajac dzieckiem to od razu sie na to zgadzam
      - od momentu gdy corka skonczyła miesiac raz w tygodniu na dzien z noclegiem
      jezdzimy do tesciów, zeby córka znala ich, tamten dom i łózeczko które ma tam.
      bo nie wystarczy, ze tesciowie odwiedzaja nas skoro dziecko nie znałoby ich
      domu i tamto otoczenie byłoby dla dziecka obce
      - nie ukrywam, ze jestem "wygodnicka" i czasami jak chce gdzies wyjsc cos
      załatwic to "podrzucam" córke mojej mamie lub tesciowej

efekt - moje dziecko ma 2 domy i oprócz nas sa jeszcze 4 osoby (2 babcie, 2
      dziadków) z którymi zostaje bez zadnego problemu.
      w ten weekend idziemy na wesele i nie martwie sie. w sobote córka bedzie z moja
      mama a w niedziele (idziemy na poprawiny) zostanie z tesciami.

zeby dziecko chciało z kims zostac to musi znac ta osobe i troche czasu z nia
      spedzic.

pozdrawiam
      Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka