sy28 11.07.07, 20:56 i ma trochę nierówną czy ktoś miał podobny problem jak pomóc bo teraz układam mu na tę drugą stronę i chyba zaczyna się poprawiać ale kiedy to zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heraa Re: wyleżał sobie główkę 11.07.07, 21:19 Witaj Moja corcia miala to samo i tez sie martwilam staraj sie go ukladac na drugim boczku powinno pomoc moja teraz sama odkreca glowke wrecz woli ten drugi bok . No i widac efekty..ma teraz 5 mies Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
sy28 Re: wyleżał sobie główkę 11.07.07, 21:24 dzięki za odpowiedź mam straszne wyrzuty sumienia że nie dopatrzyłam tego że wolał układać się na jedną stronę mam nadzieję że nie będzie mieć krzywej główki Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: wyleżał sobie główkę 11.07.07, 21:28 kształt główki bardzo długo się formuje, więc nie miej żadnych pretensji do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
maggie721 Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 15:32 Witam moja córeczka miała to samo od małego układała się na jednym boczku myślałam że z czasem będzie silniejsza i zacznie się układać też na drugą stronkę i to się wyrówna jednak podczas szczepienia w przychodni lekarka zauważyła asymetrię i dostałam skierowanie najpierw do neurologa a później do poradni specjalistycznej i tam po obejrzeniu mojej córci lekarka skierowała ją na rehabilitację metodą Vojty na którą chodzimy do tej pory a mała ma już 10 miesięcy(wcześniej jeszcze miała robione usg główki).Także to sie wydaje takie proste ale później mogą być jakieś problemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggie721 Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 15:39 dodam jeszcze że u mojej małej też już główka nabrała ładnego kształtu i na pierwszy rzut oka wygląda że wszystko jest ok jednak w dalszym ciągu regularnie ćwiczymy ponieważ lekarka prowadząca powiedziała że zaniedbanie może mieć później wpływ na jakieś wady kręgosłupa! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 17:18 U nas to samo. Ustaw łóżeczko tak, żeby po stronie którą mały "lubi" była tylko ściana, a po drugiej cały fantastycznie ciekawy świat. Nasz dzięki temu (rada pediatry) zaczął sam odwracać głowę w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
momu Re: wyleżał sobie główkę 13.07.07, 11:05 u nas to samo poleciła pani neurolog i przełożyliśmy mu posłanie w druga stronę łóżeczka i mały odwraca do nas główkę, tak jak powinien. Chociaz zdarza mu się jeszcze czasem spać na tej "ulubionej" stronie ale już coraz mniej. Druga metoda to branie na ręce tak, żeby tez odpowiednio układał główkę i karmienie więcej tą piersią przy której musi odwrącać się w nielubianą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 17:23 Pilnuj, zabawiaj i zachecaj od tej mniej ulubionej strony. Mala asymetria sama sie cofnie w miare rozwoju, z duza jest gorzej. Najwazniejsze sa pierwsze dwa- trzy miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 21:45 przekładaj na drugą stronę. Moja mała na "dzień dobry" po urodzeniu dostała antybiotyk, miała założony wenflon na główce po 3 dniach z drugiej strony było już delikatnie przypłaszczone.. Jak to zobaczyłam przez 3 miesiące miałam manię pilnowania żeby główka była piękna .. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek832 Re: wyleżał sobie główkę 12.07.07, 22:08 Moja mala pierwsze dni spedzila w inkubatorku i od tamtej pory przyzwyczaila sie lezec na jednym boku. Glwka jest bardzo krzywa. Robilismy usg glowki ale jest wszystko ok. Przestawilismy lozeczko na druga strone, ale byla uparta i za bardzo to nic nie dalo. Teraz ma 5 miesiecy i sama przekreca glowke i glownie lezy na tej stronie o ktora nam chodzi (chyba zmienila upodobania Odpowiedz Link Zgłoś
artjoasia Re: wyleżał sobie główkę 13.07.07, 11:20 Moja też leżała w inkubatorze - widziałam, że układa się na jedną stronę, ale nie miałam na to żadnego wpływu. Kiedy zabrałam ją do domu po trzech tygodniach, główka była już bardzo spłaszczona. W domu odwracałam ją co chwilę, wszystkie ciekawe rzeczy przełożyłam na drugą stronę, ale już nie pomogło. Pani neurolog stwierdziła asymetrię i WNM, od pięciu miesięcy chodzimy na rehabilitację. Odkąd stała się bardziej ruchliwa, już nie ma problemu z układaniem, układa się różnie - ale główka jest nadal trochę spłaszczona. Ma 8 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
draugdur Re: wyleżał sobie główkę 13.07.07, 12:04 Jenowi sie wyrownalo kiedy zaczal byc bardziej mobilny i zaczal siedziec a mial niemal plasko z jednej strony teraz jest juz prawie rowno Odpowiedz Link Zgłoś