lutowa.2007 27.07.07, 12:09 moj maluszek ma mokra glowke gdy spi, rano miejsce na ktorym lezala jest mokre. czemu tak? glowka z tylu tez plaska. maly ma 6mies. i jest na piersi, dostaje devikap po 1kropli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justynakw4 Re: spocona glowka 27.07.07, 12:14 małe dzieci często sie mocno pocą, ale jeżeli to nie minie idź na konsultacje do lekarza. Mój syn pocił sie ale przy jedzeniu i minęło mu gdy miał 0k.6 miesięcy. Pisałaś że głowke ma płaską- radzę Ci (z własnego doswiadzenia) kładź dziecko częściej na boczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina911 Re: spocona glowka 01.08.07, 11:25 mojej malej pocila sie glowka podczas jedzenia.pediatra zwiekszyla devikap do 2 kropelek.jak narazie jest wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka9999 Re: spocona glowka 27.07.07, 12:24 Mój synuś ma prawie 8 miesiecy i główka nadal mu sie poci. Też ma płaską głowę. Pocenie się ponoć jest przez niedobór wit. D albo nadmiar. Ja daję 2 kropelki devisolu bo vigantolem wymiotował. Płaska główka i pocenie się to objawy krzywicy-tak nam powiedział lekarz, ale u nas to teoria nie sprawdziła się bo mały ma bardzo dobrze uwapnione bioderka i ortopeda powiedział że o krzywicy nie ma mowy. MArtwię się tą płaską głowiną- okropnie. Troszkę się uwypukla, ale to wszystko mało. Nasza pediatra powiedział ze do roczku główka się wyrówna bez śladu-mam nadzieję że tak bedzie. MAły śpi na boczkach-sam się przkręca, albo na brzuszku. Zrób badania - gospodarkę wapniowo-fosforanową i bedziesz miała pewnośc czy nie brakuje mu wit. D a może ma nadmiar?? JAk bardzo ma płaską główkę?? Pozdrawiam.i nie martw się Odpowiedz Link Zgłoś
justynakw4 Re: spocona glowka 27.07.07, 12:28 Mój synek ma 10 mieięcy i główkę ma prawie idealną a miał bardzo płaską. Nasza doktórka mówi że główka dziecka formuje sie do 2 latek, więc u Was napewn też bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
lutowa.2007 Re: spocona glowka 27.07.07, 12:42 nasza pediatra tez stwierdzila, ze z ta glowka to ma czas wyrownac sie do 2 latek. staram sie malego klasc na boczkach, ale to czasem takie uparte ze i tak usnie jak mu wzgodnie, a jak usnie to tez przekreca jak mu pasuje. lekarz powiedzial, ze moge podawac 2 krople co drugi dzien, ale ja nie ryzykuje tak na oko, bo ponoc czesciej zdarza sie przedawkowanie wit.d i skutki sa dotkliwsze niz przy niedoborze. za ok miesiac teraz do niej idziemy, zapytam czemu tak sie poci, moze dobrze byloby sprawdzic gospodarke wapniowo fosforanowa i bedzie jasne czy nadmiar czy niedobor. bo raczej wiaze to z wit.d. Odpowiedz Link Zgłoś
tobi00000 Re: spocona glowka 27.07.07, 12:50 Żeby dziecko nie przekręcało główki podkładam mu z obu stron zwinięte w rulon pieluszki tetrowe. Mały wścieka sie, bo nie może zasnąć z główką na wznak, więc pozwalam mu zasnąć tak jak mu wygodnie i jak śpi to podkładam pieluszki. Oczywiście czekam dłuższą chwile po jedzeniu. Naszemu małemu nie poci sie główka. Odpowiedz Link Zgłoś
lutowa.2007 Re: spocona glowka 27.07.07, 13:38 no wlasnie mi o ta spocona glowke chodzi, bo malego tez tak oszukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: spocona glowka 27.07.07, 15:40 a nie przegrzewasz? dziecko poci sie glownie przez glowke wiec jak mu goraca,to glowka mokra. Odpowiedz Link Zgłoś