Dodaj do ulubionych

pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler,dynia

29.07.07, 19:09
Mały ma prawia5 miesięcy.pije soczki jabłkowo-winogronowe,je deserki-jabłko i
brzoskwinie,je zupki/pół dziennie/jarzynowa,która zawiera marchew,pietruszkę i
ziemniaka.je kaszkę ryżowa.ostatnio podałam przecier z banana i cały dzień
bardzo uklewał,to znak,że za wcześnie?po za tym zastanawiam się jaką zupkę
teraz podac z dodatkiem pora,selera,czy np.dyni?co najmniej uczula?a może z
groszkiem?po za tym czy pół zupki to nie za mało na obiadek/pije do tego
jeszcze ok.60 ml mleka/??
Obserwuj wątek
    • aleksandra19811 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 29.07.07, 19:16
      Jak na prawie 5 miesieczne dziecko to je baaaaaaaardzo duzo. Nie spiesz się
      tak. brzuszek musi mieć czas na przyzwyczajenie się do nowości. I uważaj czy
      coś nie uczula, 1 rzecz nowa na 10 dni. Ulewanie jest tez ( ale nie koniecznie)
      oznaką nietelerancji/alergii. Serer bardzo często uczula. Najmniej uczula
      dynia. Najczęściej marchew, jabłko. Z zziemniakiem ostroznie ( tylko troszkę
      diennie) bo skrobia jest zzłozonym związkiem i jest ciezka do strawienia na
      taki brzuszek. I gdzie Ci tak spieszno ? ? ? Najpierw podaje się warzywa, owoce
      z regionu pochodzenia , potem cytusy i t.p.
      • ona10001 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 29.07.07, 19:25
        wszystkie znajome tak karmią i nie widzę w tym nic złego -nic się nie dzieje.od
        ok.miesiąca je nowe produkty i to nie jest za wcześnie.pani doktor soczek
        jabłkowy kazała podawac jak skończył 3 miesiące!
      • blueberry77 cytrusy??? 29.07.07, 20:31
        to chyba w drugim roku życia dopiero...

Poza tym uważam, że trochę przesadzasz z tymi 10 dniami. Gdyby dziecko dostawało
        3 nowe produkty na miesiąc, to może koło roczku mogłoby zjeść zupę smile
        • avanitta Re: cytrusy??? 29.07.07, 20:43
          Ja wprowadzałam nowości co 3 dni i wydaje mi się, że to był błąd. Na początku
          wszystko było ok a po jakiś dwóch tygodniach mimo, że nie zjadła wtedy nic
          nowego dostała wysypki. Alergolog doradzała mi nawet, żeby wprowadzać nowości w
          odstępach 2 tygodni. Zaczynałam od brokułów, ziemniaków, dyni, marchewki.
          Wszystko gotowane bo obróbka termiczna zmniejsza właściwości alergizujące.
        • miki1972 Re: cytrusy??? 29.07.07, 20:59
          Moja corka ma 7,5mies,je wymiennie kilka potraw przygotowanych przeze
          mnie.Dynia,ziemniak,kukurydza i miesko lub jajko ewentualnie to samo z marchwia
          bez dyni.Groszek,ziemniak ijajko lub miesko.Buraczki,ziemniak,jablko no i
          miesko.Poza tym dziennie zjada sloiczek jablka.Innych owocow jeszcze nie podaje
          bo nie mam wyboru duzego(mieszkam poza Polska) no i soczek morelowy
        • amborki Re: cytrusy??? 30.07.07, 12:19
          banan można podawać w przetworach od 5 miesiąca, a od 10 na surowo. Pod
          warunkiem że nic złego się nie dzieje. Groszek dynia i seler są w porządku, a
          por dzieciom z alergią podaje się ostrożnie, ale pewnie nie zaszkodzi. Jeśli
          dzidzia ulewa po zjedzeniu banana to trzeba jeszcze zaczekać. pozdrawiam
    • blueberry77 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 29.07.07, 20:38
      Jeżeli kupujesz zupki w słoiczkach, to po prostu wybieraj te po 4-tym miesiącu i
      na początku daj dziecku kilka łyżeczek, żeby sprawdzić reakcję. Moje dziecko je
      deserki w słoiczkach i zjada cały słoik na raz. Zupkę na razie gotuję sama, bo
      słoiczkowych nie chciał jeść. Zjada prawie pełną filiżankę (nie wiem ile to
      jest, ale nie mniej niż słoiczek 125ml smile. Ma 4,5 miesiąca. Banana je ze
      słoiczka z jabłkiem albo morelami.
      • ona10001 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 29.07.07, 21:16
        ja miałam na myśli te słoiczkowe jedzona-zupki,deserki.Jak to może byc za
        wczesnie jeśli na słoiczkach pisze,że po 4 miesiącu.chodzi mi poprostu który
        słoiczkek podac jako następny.w tej chwili je/od 2 tygodni/ziemniak,marchew i
        pietruszka/.i nie wiem który słoiczek podac następny z dodatkowym
        warzywkiem.np.1-marchew,seler,pietruszka.2-marchew,ziemniak,por.3ziemniak,dynia.chodzi
        mi poprostu,który z nowych produktów,których dotąd nie próbował jest najmniej
        uczulający?z tego co czytam to chyba dynia.?
        • arioso1 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 29.07.07, 21:23
          ja tam nie patrzę na te skladniki. Kupuję zupki w selgrosie i są pakowane po 6
          szt z jednego rodzaju 6 szt to na niecaly tydzień więc 6 dni je jedne a
          następne kupuję o innym smaku w tym samym przedziale wiekowym i znów 6 dni ma
          takie same i tak co 6 dni kupuje inne różnych firm,ale nie daję zupek tylko
          dania np kurczak z warzywami albo królik, albo inne.dokupuję również
          brokuly,szpinak, dynia z ziemniakiem, mloda marchew z ziemniakiem i daję w
          miejsce deserku, bo samych owoców nie daję gdyz dziecko wypija ok litra
          bobofrutów czego nie sposób jej ograniczyć-nic innego nie pije -więc owoce
          ograniczam na rzecz warzyw-nie bylo nigdy alergi. Dla mnie alergia nie istnieje
          bo żadne z moich dzieci jej nie ma ,wogóle nie wiem co to jest alergia
    • ona10001 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 30.07.07, 11:43
      proszę jeszcze o jakieś opinie
      • blueberry77 Re: pytanie o rozszerzenie diety-banan,por,seler, 30.07.07, 12:18
        Dynia jest najbezpieczniejsza, a najmniej bezpieczny jest seler z tej listy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka