renata.czub 26.08.07, 09:25 Interesują mnie ile teraz płaci się niani w Warszawie. Słyszę różne opinie o zarobkach a niestety jestem zmuszona wynająć nianie do mojego synka 6 miesięcznego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoggi87 Re: zarobki niani 26.08.07, 09:36 Zalezy jak zamierzasz placic, za miesiac czy za godzine? legalnie czy na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.czub Re: zarobki niani 26.08.07, 09:41 raczej na czaro, i za godziny przepracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
malaines Re: zarobki niani 26.08.07, 09:49 ja płacę 5 zł za godz. Ma być u mnie 8 godz. To podobno jest bardzo niska stawka a mieszkam pod Warszawa. Napewno ma duże znaczenie to że my zatrudniamy emerytowaną nauczycielkę wiec ona sobie dorabia do pensji a nie jest to jej jedyne źródło utzrymania Odpowiedz Link Zgłoś
paaszczak Re: zarobki niani 26.08.07, 10:21 To rzeczywiście niewiele. Dwie sąsiadki zatrudniają nianie i płacą im po 1200 PLN. Około 9-10 h, płatny urlop (chyba miesiąc), jedna z nich gotuje dla dziecka, pierze ubranka i prasuje (czasem też jakieś ubrania rodziców), druga nie wiem. To też niewielka stawka. Przychodziły kandydatki i śpiewały sobie nawet 1500-2000 i nic nie chciały w dodatkowo robić (oczywiście na potrzeby dziecka nie domowników). Te obie panie są też emerytkami. Odpowiedz Link Zgłoś
active.2 Re: zarobki niani 27.08.07, 16:15 paszczak to sporo. Wydaje mi sie ze taniej wyjdzie Klub malucha dla małych dzieci. W takiej kwocie masz i zajęcia i jedzenie i opiekę a nawet jak przeglądałam niektóre kluby jakieś imprezy urodzinowe itd.. Ceny niań są różne zależy czego od niej wymagasz, kogo szukasz. Inaczej zajmuje się dzieckiem, ciocia babcia, a inaczej ciocia studentka. Szkoda że mieszkasz w Warszawie, gdyby to był Kraków podesłałabym Ci zestawienie niań które szukają pracy razem z ich umiejętnościami, zdolnościami i cenami. Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: zarobki niani 26.08.07, 12:03 W Pruszkowie pod Warszawą za 5 zł za godz. są skłonne pracować emerytki. Młodsze nianie, z doświadczeniem w opiece nad cudzymi dziećmi 6-7 zł. Od miesiąca szukam i taki obraz mi się wyłania z wielu przeprowadzonych rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Z czego tu płacić???? 26.08.07, 12:22 Chyba trzeba zarabiac kilka dobrych tysięcy, żeby opłacić w taki razie nianię. Biedny albo nie może miec dzieci, albo pracować! To chore! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: Z czego tu płacić???? 26.08.07, 12:35 Dlaczego chore? Chciałabyś opiekować się cudzym dzieckiem za 500 zł? Albo pracować na cały etat, po 8 godzin dziennie za taką kasę? Myślę, że 5 zł za godzinę to absolutne minimum. Dla mniej zamożych są żłobki i kosztują 1/3 pensji niani. Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: Z czego tu płacić???? 26.08.07, 15:06 Problem jest generalnie głębszy. Gdy zarabiasz mało - nie stać Cię na nianię. A ze żłobkami jest dramat. U mnie np. jest 1 państwowy żłobek i nie ma najmniejszych szans, żeby tam się dostać. Tak właśnie wygląda polityka prorodzinna ... szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
mha1 Re: Z czego tu płacić???? 26.08.07, 15:38 czarna_maruda napisała: > Dla mniej zamożych są żłobki i kosztują 1/3 pensji niani. generalnie się z Tobą zgadzam. każdy powinien uczciwie zarabiać. problem leży gdzie indziej. skoro niania kosztuje 1500 zł miesięcznie, to mama zatrudniająca nianię powinna zarabiać co najmniej 2500 zł, żeby był jakiś sens, czyż nie? a nie oszukujmy się, to wcale nie jest średnia pensja. śmieszne jest to "dla mniej zamożnych", bo zarabiając 1500 zł wcale nie jesteś na tyle "mniej zamożna", żeby dziecko było przyjęte do żłobka w pierwszej kolejności. a w "drugiej" to wiadomo, że nie ma żadnych szans na złobek. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: Z czego tu płacić???? 26.08.07, 19:48 Co racja, to racja, niektóre pensje są żenujące i niewspółmierne do obowiązków. Nie każdy też ma zapewnione miejsce w żłobku. Ale ja odniosłam się głównie do pensji nani, że ich wynagrodzenia nie są chore, tylko całkiem normalne, zważywszy na to, że zwykle są zatrudniane na czarno i oprócz gołej pensji nie mają żadnych innych świadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
active.2 Re: Jedno jest pewne 27.08.07, 20:56 ciekawe jak długo wytrzymasz Kiedyś w groźnie mawiano "zebys cudze dzieci bawił" to naprawdę ciężka, odpowiedzialna praca, praca którą wykonuje się jak się kocha te łobuziaki. Jeśli nie ma tego, to szkoda zaczynać Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Bułka z masłem! 28.08.07, 09:08 Pracuję w szkole i mam codziennie stado szalejących dzieciaków. Cóż to jest zostać z jednym przez 9 godzin? W końcu w domu mozna odpocząć...No chyba, że ma się 3 swoich )) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_53 Re: Bułka z masłem! 23.11.16, 07:56 Widzę same stare posty a ja chciałabym dowiedzieć teraz ile zarabia niania. Opiekuję się parką dzieci. Starsze chodzi do przedszkola więc z młodszym w wózku odprowadzam, później opieka młodszego- czyli śniadanko, zabawa, obiadek i spanko. W międzyczasie podgotowuję obiad. Mama przyprowadza dziecko z przedszkola.Całe dnie praktycznie spędzam z dziećmi. Do domu mam daleko więc cały tydzień u dzieci. Tu mam zapewnione wyżywieni i nocleg. Mam niby swój pokój, ale domownicy w nim siedzą do 20.Za opiekę dzieci otrzymuję 750 zł. Nie wiem czy to dużo czy mało.Może ktoś podpowie mi czy tyle powinnam dostać czy zrezygnować? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bułka z masłem! 23.11.16, 10:34 A orientujesz się, ile teraz wynosi płaca minimalna? Ile powinnaś dostawać na rękę po odliczeniu podatku, zusu, ubezpieczenia zdrowotnego? Podpowiem, obecnie jest to 1850 brutto, a od 2017 - 2tys brutto. Powinnaś dostawać przynajmniej płacę minimalną, od tego odejmij koszt wyżywienia i spania (niewielki, bo to jest tylko udział w pokoju, nawet nie wynajem pokoju). Jeżeli zarabiasz na czarno, to powinnaś dostawać więcej pieniędzy na rękę niż w przypadku pracy legalnej, czyli 1850 minus koszt wyżywienia i zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Bułka z masłem! 23.11.16, 12:53 Jesli zalozymy, ze wyżywienie to okolo 500 zl - przy żywieniu zbiorowym nie wiem jak zależna/niezależna w tym jesteś, "pokój" okolo 200 zl i odejmiemy te koszty od minimalnej pensji, to powinnas zarabiac więcej. Pytanie tez - jakie miasto i jak wygląda Twoj czas wolny? Popołudnia, wieczory, weekendy? Szczerze mówiąc to chyba bardzo nietypowa sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia14 Re: zarobki niani 28.08.07, 09:27 ja znalazłam super nianię za 1000 pln. Zajmuje się tylko dzieckiem od 8 do 10 godz dziennie, jestem bardzo zadowolona, szczególnie, że inne żądały 1500-1800 i to emerytki, a moja niania jest młodą kobietą po 30-tce i sprawdza się świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś