lilka11333 12.09.07, 14:32 Zwracam sie z pytaniem do mam, (jeśli takowe są)których dzieci mają ostium secundum, czyli ubytek przegrody międzyprzedsionkowej+niedomykanie zastawki trójdzielnej, jakie powzięłyście kroki, kiedy zamierzacie operować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olenka_a Re: wada serca 12.09.07, 14:36 A to trzeba na 100% operować? Ja mam niedomykalnośc zastawki mitralnej (ale to pewnie inna wada i u każdego jest inaczej...) i nigdy nie musiałam miec operacji. Życze zdrowia maluszkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 Re: wada serca 12.09.07, 14:58 ja też mam taką niedomykalność, kiedyś miałam wrodzoną wadę polegającą właśnie na ubytku w przegrodzie i niedomykalności : dziurę zaszyli a zastawki zoperowali. Olenka konieczność operacji zależy od stopnia niedomykalności i lepiej to kontrolować u kardiologa bo to się może powiekszać. Co do dziecka z wadami serca to chyba więcej informacji uzyska się na forum Funduszu Serce dziecka, tam są ludzie z dziećmi chorymi na pewno coś powiedzą o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka11333 Re: wada serca 12.09.07, 17:52 Dziękuję za odpowiedzi Fakt, decyzja o operacji zależy od rozmierów ubytku, a niedomykalność przegród jest następstwem przelewow i ogólnie dużego ciśnienia w sercu. Lepiej kontrolować, ale nie u wszystkich jest konieczność operacji. Mamolesia, kiedy miałaś operację? Dzis są już to raczej zabiegi przezskórne metodą ASO, dają prawie 100 % gwarancji na wyzdrowienie, a umieralność jest tylko albo aż 0,5 %. Odpowiedz Link Zgłoś