nan12 02.10.07, 08:22 Czy robicie USG nawet jeśli lekarz nie zauważy u dziecka jakichś nieprawidłowości? Dziecko moje ma już trzy miesiące, ale znajoma stwierdziła, że mimo wszystko badanie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marimarj Re: USG bioderek 02.10.07, 08:24 Tak, ja robilam jak synek miał 6-7 tygodni... I wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
nan12 Re: USG bioderek 02.10.07, 08:30 marimarj napisała: > Tak, ja robilam jak synek miał 6-7 tygodni... I wszystko jest ok Ale czy u 3-miesięczniaka nie za późno? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek02 Re: USG bioderek 02.10.07, 08:48 Nie sądzę, żeby było za późno. Moje dziecko miało usg bioderek w 6 tygodniu życia i ponowne w 3 miesiącu - bo pierwsze usg wyszło na granicy normy. Sprawdzic jest zawsze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
marimarj Re: USG bioderek 02.10.07, 08:52 Nie jest za późno... Czasem kontroluje się jeszcze raz bioderka w 3 miesiącu. My nie musimy, bo Jakub już jak na 6 tygodni miał bardzo dobrze rozwinięte stawy. A nie miałaś zalecenia zrobienia usg w 6 tyg?? Odpowiedz Link Zgłoś
nan12 Re: USG bioderek 02.10.07, 08:55 Niestety nie, i stąd moja uśpiona czujność. Czasem lekarze już przy rutynowym badaniu nie widzą nieprawidłowości i nie kierują na USG.Ale może nie powinnam była słuchać lekarza, bo moze teraz będzie trudniej pomóc dziecku, w razie czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
marimarj Re: USG bioderek 02.10.07, 09:07 Narazie się nie zamartwiaj tylko umów się na usg... U nas odrazu w szpitalu dają skierowanie na usg...A że najbliższe na kasę chorych było kilka km od nas byliśmy prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: USG bioderek 02.10.07, 10:01 Hmm u nas usg ortopeda robi zawsze podczas badania kontrolnego. Gdyby nie bylo robione chyba bym nie robila gdyby sie okazalo podczas badania kontrolnego, ze wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: USG bioderek 02.10.07, 10:11 lepiej w 3 m-cu niz np. w 6....a jesli okaze sie ze coś jest nie tak? pediatra tez nie widział u córki niczego niepokojącego, ja- głupia- nie wiedziałam ze usg trzeba wykonac rutynowo...w efekcie poszłam do ortopedy jak córka miała skonczone 2 m-ce-to i tak wcześnie...okazało się że ma zwichhnięte!!!!!biodro...a pediatra nic nie powiedział, chociaż biodra tez jej badał....potem stach, płacz-8 m-cy noszenia rozwórki, zagrożenie szpiatlem i gipsem...nie chciałabym tego drugi raz przechodzić...a gdybym smama nie przeczytała o usg bioder i nie poszła z córką-to mogło sie skonczyc nawet kalectwem, a juz na pewno operacją...wiec idż na usg dla świętego spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
ewe74 Re: USG bioderek 02.10.07, 12:14 Ja też uważam, że powinnaś pójść na USG. Będziesz spokojniejsza. U nas było tak, że lekarz pediatra stwierdził, że coś jest nie tak i dał skierowanie na USG. To badanie wykazało jednak, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pierwsze USG robiliśmy jak Mała miała niespełna 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaslodkiejcorki Re: USG bioderek 02.10.07, 13:34 Jasne ze nie jest za pozno! Ja mieszkam w Niemczech i tu jest USG normalne po porodzie, wtedy 4-6tygodniem i jeszcze raz tak w 3miesiacu, takze idz i bedziesz spokojniejsza, ale nie martw sie juz teraz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: USG bioderek 02.10.07, 13:39 Nie jest za późno. Zresztą lepiej teraz niż wcale. Mój synek miał pierwsze usg, jak skończył 9 tygodni. Nie było jeszcze punktów skostnienia (chyba?) i w związku z tym miał drugie usg, jak skończył 5 miesięcy. Kolejnej kontroli już nie musi mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 nie jest za późno !!! 02.10.07, 15:26 Ja byłam tydzień temu, mała ma prawie 3 m-ce i okazało się, że ma dysplazję jednego stawu i będzie musiała nosić aparat Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: USG bioderek 02.10.07, 16:13 USG bioderek zawsze należy zrobić po ukończonym 3 miesiącu życia... więc idź i rób Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: USG bioderek 02.10.07, 19:35 Myśmy mieli już dwa razy usg bioder i za parę tygodni jedziemy znowu (mała ma 4,5 m-ca). Dodam, że za każdym razem wyniki są bdb. Ale widocznie jeszcze wszystko się wciąż tam kształtuje. W końcu niedługo zacznie raczkować i chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: USG bioderek 02.10.07, 19:46 pierwsze usg corka miala w drugim miesiacu, niby wszystko ok, ale ortopeda kazal przyjsc jeszcze raz w 4 miesiacy tak dla sprawdzenia, bylismy i okazalo sie ze wszystko jest dobrze i nie ma juz potrzeby robic usg przynajmniej na razie bo jak dziecko zacznie chodzic to warto wybrac sie do ortopedy na kontrole a wiec idz i sie nie zastanawiaj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamunia.kiary Re: USG bioderek 02.10.07, 23:13 ja byłam z córką na usg parę dni temu a skończyła 3miesiące bo pediatra mi powiedział że dopiero wtedy ma to sens.wcześniej podobno niewiele można stwierdzić.nie wiem czy to prawda bo się na tym nie znam.całe szczęście u nas jest ok.i na następne mamy przyjść jak mała zacznie chodzić.a i jeszcze jedno-warto iść do ortopedy dziecięcego.ja pojechałam na prywatną wizytę bo w mojej miejscowości jest tylko ortopeda ogólny.wiem też że niektórzy rodzice robią drugie usg u innego lekarza gdy pierwszy stwierdzi dysplazję bo podobno zrobiła się "modna"tzn.niektórzy lekarze stwierdzają ją na wszelki wypadek.nie wiem czy prawda ale ten ortopeda u którego ja byłam też powiedział coś w tym sensie.oj jakie to wszystko skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: USG bioderek 03.10.07, 07:51 to masz szczescie, że wszystko jest ok...podejrzewam, że pediatra tak powiedział, własnie dlatego, że bioderka cąły czas się kształtują-i to, że jest dobrze w 6 tygodniu zycia, nie znaczy, że bedzie tak samo dobrze po 3 m-cach...ale jest druga strona medalu- jeśli w 6 tyg. życia okaże siue ze jest wada-to nie ma co liczyć ze bez leczenia po 3 m-cach jej nie bedzie...a jesli zaczniesz leczyc ją w 3 m-cu życia powinnaś sie spodziewąc około 3 miesiecznego leczenia (lub dłuzej-w zalezności od tego jak wada jest poważna), a jeśli zaczniesz w 6 tygodniu-to za miesiąc moze byc po wszystkim...więc im wcześniej tym lepiej-ale jak pisąły dziewczyny wyżej-nawet jak jest wszystko ok usg powinno się powtórzyć około 3-4 m-ca, i-jesli ortopeda widzi taką potrzebe-jak maluch zaczyna chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.leny Re: USG bioderek 03.10.07, 10:37 Ja robiłam córce badanie usg w 6tym tyg, było ok, ale lekarz zalecił kontrolne w 3 miesiącu. Stawy nadal były ok, ale nie było jeszcze wytworzonych jąder kostnienia. Na szczęście poczekaliśmy i w 5tym miesiącu usg wykazało upragnione kostnienie Nigdy nie jest za późno na usg bioder, bo ew. nieprawidłowości trzeba wykryć i leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama1 Re: USG bioderek 03.10.07, 12:07 Ja byłam z córką na usg jak miała 4 tyg. Dostałam skierowanie do szpitala. Tam ortopedzi stwierdzili, że powinny wystarczyć szelki Pawlika noszone ok 3 miesiące. I za tydzień byłam do kontroli i ortopeda mi powiedział, że dzięki Bogu wszystko idzie w dobrym kierunku, bo przeciwnie czekałaby ją operacja. Noga już nie wyskakuje ze stawu jak wcześniej ale dysplazję trzeba leczyć tymi szelkami tak jak mówili ok. 3 miesiące i powinno być ok. Nie zwlekaj z wizytą, bo im wcześniej wykryta wada tym krótsze leczenie. A lepiej założyć np takie szelki dziecku, które leży niż takiemy które już siada, bo to bardzo ogranicza jego ruchliwość. Odpowiedz Link Zgłoś