zola3 11.10.07, 11:02 Mamusie, czy można zamrażać mleko z piersi w zwykłych torebkach plastikowych - takich woreczkach spożywczych???? Już nie mam w czym zamrażać a szkoda wylewać. Proszę o wasze rady Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabciass Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 11:14 w aptece dostaniesz specjakne woreczki do zamrażania, ja mam Avent i plastikowe klipsy do zamykana. W zwyłych chyba się nie powinno, są za ciękie, będą się przedzierać i może zostać kawałek w mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafranka2 Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 12:43 to ja mam jeszcze pytanie, mam takie woreczki i jak technicznie je napełnić, jak ma wyglądać dokładnie ten zabieg, bo powiem szczerze nie wiem jak się dotego zabrać, czy przelac z butelki czy jakos pod laktator podczepić. Słyszałam żeby taki woreczek włożyć do butelki i pod lakatator??? Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 12:55 Dokładnie, jeżeli masz Aventa, a na innych też widziałam, to tam jest taka linia i jest napisane po angielsku, żebby tą linią na krawędzi butelki, woreczek do butelki i zakręcasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafranka2 a jak rozmrażać? 12.10.07, 16:36 wystarczy taki worek z zamrażarki wyjąć i włorzyć do ciepłej wody, czy musi swoje odleżeć w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: ale zanim... 11.10.07, 12:56 to wyczaiłam to poprostu przelewałam, też się da, tylko trzeba ostrożnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafranka2 Re: ale zanim... 11.10.07, 13:14 ok - dzięki wielkie, nie mam tych klipsów niestety, mogą być np takie zwykłe biurowe do papieru (to rada koleżanki)? a jak z rozmrażaniem, można od razu do ciepłej wody, czy musi trochę odleżeć w lodówce? no i jeszcze jedno, czy w takim zamrażalniku w lodówce można trzymać to mleko 3 m-ce? Odpowiedz Link Zgłoś
hannia78 Re: ale zanim... 11.10.07, 13:45 Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka jeśli zamrażalnik jest wewnątrz lodówki (wspólne zewnętrzne drzwi) to czas przechowywania wnisi niestety tylko 2 tygodnie. Jeśli jest to lodówko-zamrażarka (osobne drzwi) to 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
graturka Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 16:29 Witam Ja kupiłam na allegro woreczki do mleczka pojemnośc 250 ml, sa fajne mają podziałkę, klipsy i naklejki, aby opisać datę. Ja je po prostu zakręcam i robie supeł bo mroże po 100 ml Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 17:01 A ja zamrażam w pojemniczkach sterylnych na mocz. Sprawa groszowa i wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 19:04 Nie powinno się zamrażac mleka w pojemnikach na mocz. Plastik stosowany do przechowywania żywności musi mieć atest (PZH), bo niektóre tworzywa reagują z tłuszczem zawartym w żywności i tworzą szkodliwe związki. Kiedyś na Karmieniu piersia jedna foremka pisała, że nakupowała najtańszej musztardy, wylała, umyła naczynka i ma rasowe, atestowane pojemniki na mleko Odpowiedz Link Zgłoś
dzina84 Re: zamrażanie mleka! - pytanie 11.10.07, 20:57 Ja zamrażałam do czasu gdy przeczytałam artykuł , że nie jest to najzdrowsze ponieważ im dłuzej jest zamrożone tym wiecej antyciał traci. Nawet w lodówce zalecają trzymać jak najkrócej . Oczywiście to nie znaczy że jest jakieś nie dobre, po prostu nie jest tak wartościowe jak świeże Odpowiedz Link Zgłoś