Dodaj do ulubionych

samodzielne siadanie

17.11.07, 22:21
hej
od kiedy wasze maluszki samodzielnie siedzialy moja ma skomczone 9
miesiecy i to siedzenie niezabardzo jej wychodzi jest bardzo
ruchliwa jak pomoge jej usiasc to chwile posiedzi i leci na bok
zawsze myslalam ze w tym wieku wink to juz bedzie siedziec i zaczynac
raczkowac
Obserwuj wątek
    • lady_sphinx Re: samodzielne siadanie 17.11.07, 22:26
      Samodzielnie siedzi (ale nie siada) od skończenia 7 miesiąca - to tak naprawdę solidnie, między 6-7 tak na chwilkę może 30 sekund do minuty.
      Pozdrawiam
    • mozambia80 Re: samodzielne siadanie 17.11.07, 22:54
      Ostatnio właśnie się tym interesowałam. Moja córcia ma 7 mies. i siedzi chwilkę
      sama, ale nie potrafi jeszcze sama usiąść. Lekiarz fizjoterapeuta powiedział, że
      10 mies. dziecko powinno juz to umieć, jesli nie, trzeba zasięgnąć porady lekarza.
    • scarlet_s Re: samodzielne siadanie 17.11.07, 23:23
      Moje dzieci już w tym wieku bardo dobze siedziały, raczkowały i
      chodziły przy meblach. Najlepiej spytaj lekarza, bo wydaje mi się to
      troszke późno.
    • nulka83 Re: samodzielne siadanie 18.11.07, 08:57
      Moja samodzielnie siedziała jak miała 7 m, a sama usiadła jak miała 7,5 m, ale
      rehabilitantka mówiła że do 10 miesiąca ma dziecko na to czas, pozdr.
      • asiekok Re: samodzielne siadanie 18.11.07, 09:46
        Sasiadki coreczka siedziala, ale nie siadala, przemieszczala sie na pupie, poza
        tym nic nie robila.I to bylo juz po skonczeniu roku. Poszla wiec z mala do
        specjalisty i sie okazalo, ze dziecko mialo cos z kregami i trzeba bylo je
        nastawiac. Wiec nie warto za dlugo czekac. Jezeli masz wrazenie ze dziecko
        rozwija sie nie tak jak powinno, to lepiej do lekarza.
    • aagaa85 Re: samodzielne siadanie 18.11.07, 15:05
      Mój synek już siedział stabinie jak miał 5,5 miesiąca, wtedy też nauczył się
      samodzielnie siadać z pozycji do raczkowania. Wiem natomiast, że co do tych
      umiejetności to widełki czasowe są dość szerokie. Mojej koleżanki córka zaczęła
      samodzielnie siadać jak miała 10 miesięcy a w ciągu kolejnych 2 tygodni zaczęła
      stawiać już samodzielne kroczki smile Jeżeli coś Cie niepokoi zapytaj swojego
      pediatry. Niektóre dzieci później osiągają sprawność ruchową ale są rozwinięte
      "intelektualnie". Mój Tomek ma 7 miesięcy, chodzi już przy meblach ale mało gada
      w porównaniu z rówieśnikami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka