araszka26 10.12.07, 10:11 Moja 10 miesięczna córeczka ma łojotokowe zapalene skóry. Czy któraś z was już się z tym spotkała? ja narazie leczę i końca nie widać, maści chyba nie pomagają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakunia75 Re: łojotokowe zapalenie skóry 10.12.07, 10:50 Witam, moja córeczka miala łoj. zap. skóry gdy miala kilka tygodni.Pomogło smarowanie kremem Linola +na bardziej zapalne zmiany masc z hydrokortisonem.Rzeczywiście troche to trwało zanim zmiany ustapiły a własciwie zmiaenily swój charakter. Nadal ma kłopoty ze skóra poniewaz jest alergikiem. Córka ma 9 m-cy i tak naprawde caly czas miala i ma zmiany na skórze.Raz jest lepiej raz gorzej.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: łojotokowe zapalenie skóry 10.12.07, 10:54 Moja Laura tez jest alergikiem, uważam jak mogę ale i tak ciągle jakieś uczulenie się wdaje nie wiadomo skąd. Dermatolog mówi że to jakoś sie robi i nie jest to wina jedzenia. POwoli mam juz dość, wydaje mi się że ją to musi strasznie swędzieć, ale też sie nie drapie więc nie wiem okropność Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: łojotokowe zapalenie skóry 10.12.07, 15:08 moja córka to miała w 3 tygodniu życia, smarowałam jej buzię 2 razy dziennie Dalacinem T i Sebodermem i minęło po 10 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek1978 Re: czym to się objawia? 10.12.07, 18:22 napisz proszę jak to wygląda? czy występuje na całym ciele? Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: czym to się objawia? 10.12.07, 22:02 sa to takie plamki na skorze czerwone krostki o srednicy jakies 2 cm np. jaby schodzi na nich skóra, np na ramieni ma taki wielki placek krostek a na pleckach ma pare skupisk. ja na to mowie suszki. Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: czym to się objawia? 11.12.07, 13:09 araszka26 - to co właśnie opisałaś (plamki o średnicy 2 cm z łuszczącą się skórą) to akurat nie jest łojotokowe zapelnie skóry ale atopowe zapalenie skóry, które świadczy o alergii... łojotokowe zapalenie skóry objawia się wściekle czerwonymi małymi krostkami z białym czubkiem i powstaje wskutek zaczopowanych gruczołów łojowych zatem przy łojotoku skóra nie ma prawa się łuszczyć bo jest tłusta... poza tym w łojotokowe krostki przekształcają się zwykłe potówki więc trzeba dbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu i regularnie je wietrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: czym to się objawia? 12.12.07, 21:28 Yoku byłam u dermatologa i to jst diagnoza lekarza nie moja, a krostki sa czerwone i tak jaby zaropiałe czasmi. moja córka ma to już drugi raz, wcześniej tez to przechodziła jak miała 10 miesięcy i w Centrum zdrowia dziecka również padła taka diagnoza. Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: czym to się objawia? 12.12.07, 21:54 czerwone zaropiałe krostki to łojotokowe zapalenie skóry i to jest zupełnie co innego niż to co pisałaś wcześniej czyli plamy z łuszczącą się skóra... opisałaś dwie zupełnie różne rzeczy i już nie wiadomo jaki rodzaj zmian skórnych ma w końcu Twoje dziecko, plamy czy krosty? Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: czym to się objawia? 13.12.07, 20:54 krostki wygladające jak plamy, plackowate i tyle. ja wiem ze to łojotokowe zapalenie skóry, leczymy sie u dermatologa. Nie prosiłam o rozpoznanie choroby, tylko byłam ciekawa czy ktoś przechodził to co moja córka i jak to długo trwało! Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: łojotokowe zapalenie skóry 10.12.07, 22:13 Moja dermatolog zalecila krem Atoderm Po Zinc i na twarzy zmiany minely juz po 2 dniach stosowania,bardzo ten krem polecam,do tego kapiele w oilatum i Kubus skore ma piekna,czasami jeszcze wychodzi ciemieniucha Odpowiedz Link Zgłoś
majapo Re: łojotokowe zapalenie skóry 12.12.07, 21:18 Moja coreczka ma 5 miesiecy i miala na głowce tak z tylu taka czerwoną plamke, w domu mowili ze to odleżane ,wytarte i zeby nie panikowac, pediatra zapisala krem Specjalne Emolium- nic nie dało. Potem skórka zrobila sie coraz bardziej czerwona i zaczela się łuszczyć,az takie strupy zaczely się robić. dermatolog, ze to łojotokowe zapalenie skóry-zapisala Pimafucort stosujemy 7 dni, nie ma strupow, ale dalej jest czerwona plama dzisiaj do kontroli to nie wiem czy cos dalej zapisze Odpowiedz Link Zgłoś
majapo Re: łojotokowe zapalenie skóry 12.12.07, 21:20 dodam, ze niunia nie jest alergikiem, nigdzie nie ma zadnych wysypek i zawsze miala sliczna skore, nawet nie miala ciemieniuchy) jak sie zaczela robic umylam glowe porządnie Johnson i zniknela)- am nadzieje ze to nie sa poczatki jakiegos AZS. Dermatolog zdiagnozowala LZS- a wyglada to tak czerwona plamka z łuskami Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: łojotokowe zapalenie skóry 12.12.07, 21:30 to tak jak u nas tez czerwona plama z łuskami. tylko zę moja córcia jest alergikiem ma skaze białkową Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia.1 Re: łojotokowe zapalenie skóry 14.12.07, 12:12 araszka u nas znowu nawrot...synek ma lojotokowe zapalenie skory,zwlaszcza na glowce.Buzke wyleczylam kremem atoderm po zinc ale z glowka mam wieczny problem,chodzimy do dermatologa,w przyszlym tygodniu ide do alergologa,u nas od kilku dni jeszce na skorze pojawiaja sie takie suche,szorstkie plamki,karmie malego piersiajesli dokarmiam to tylko bebilonem pepti,tak zalecila dermatolog.Synek rowniez pod kolankami ma czerwone,podobno bardzo czesto lojotokowe zap skory lekarze myla z atopowym zapaleniem skory i tego sie wlasnie obawiam u mojego synka...napisz co stosujesz na to lzs Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: łojotokowe zapalenie skóry 14.12.07, 14:45 z tego co piszesz to nie tylko łojotokowe zapalenie skóry ale również atopowe czyli alergia (suche plamy, wysypka pod kolanami). dziecko pewnie ma uczulenie na to co jesz więc dobrze, że idziesz do alergologa... jeśli chodzi o krostki między włosami polecam Seboderm, jest bez recepty, można przemywać nim owłosione miejsce i zapobiega łojotokowi nawilżając jednocześnie skórę, mojej córce bardzo pomaga Odpowiedz Link Zgłoś