lilka.2 18.03.08, 13:04 Mój 4 mies. synek od paru dni regularnie po wypiciu mleka ( Bebilon 1- 120 ml) ulewa prawie połowe tego co wypije.Prosze poradzcie co robić - może zmienić mleko ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty842 Re: Co robić gdy ulewa 18.03.08, 13:17 Moze to byc wina mleka.Mozesz sprobowac zmienic,chyba ze masz obawy to skonsultuj sie z pediatrą.Ale twoj maluch moze ulewac po kazdym mleku modyfikowanym.Moj maly ulewał po kazdym,wiec dodawałam mu do mleka nutriton(substancja zagęszczająca dla niemowląt ze skłonnością do ulewań)-od razu ulewania minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
bemm1 Re: Co robić gdy ulewa 18.03.08, 13:21 Hej Sprobuje innego mleczka, specjalnego dla ulewajacych dzieci.. ale sprawdz czy za szybko nie wypija, nie leci za duzo i nie nalyka sie mocno...?moze lepiej powoli, mniejsza dziurke... no i dlugo trzymaj w pionie, bo u naszego to pomoglo.. okzalao sie ze musial dobrze odbic...i to ze trzy razy... zawsze tez mozesz poradzic sie pediatry.. ponoc jak mocno chlusta to wlansie wina odbijania.. a jak powoli wylatuje, wtedy niby ulewanie, ale to naprawde jest roznie...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Co robić gdy ulewa 18.03.08, 23:50 Od kiedy wprowadziłas Bebilon i w jakiej ilości? Mleko modyfikowane robione jest z mleka krowiego; moja córka karmiona piersią reagowała zwiększonym ulewaniem zawsze, jak wypiłam zwykłe krowie mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 08:26 U nas to samo, mleko musiałam zupełnie wyeliminować ze swojej diety, nawet do kawy (przy karmieniu piersią) A może za dużo na raz zjada, nie zdąży odbić w miedzy czasie, ale raczej nie toleruje tego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 08:54 Najpierw wprowadziłabym nutriton (u nas sprawdził się doskonale) i dłużej trzymała do odbicia (u nas pomagało też delikatne poklepywanie po pupie), a jak w ciągu kilku dni nie będzie poprawy, to poszłabym do lekarza, bo to może być objaw refluksu (mam jednak nadzieję, że nie). Teoretycznie dzieci do ukończenia 6. miesiąca mogą ulewać, ale ja też poszłam do lekarza, zanim te 6 miesięcy skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
donciaw Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 09:54 hej dziewczyny, ja mam podobny problm z moim maluchem, ma 5 tyg., jest karmiony piersią, a ulewa strasznie (właśnie tak chlusta po jedzeniu, kilka razy, nawet czasem nie zdążę go podnieść na rami, odwraca głow od cyca i juz mu z buźki leci ) od urodzenia. Lekarze twierdzą, że: 1.to niedojrzałość układu pokarmowgo i dopóki dobrze przybiera na wadze to nie ma powodu do niepokoju, i trzeba czekac aż samo przejdzie, 2. za dużo się najada, przejada się, je łapczywie, połyka powietrze, stąd jego klopoty z brzuszkiem (kolki i wzdęcia) i ulewa po prostu nadmiar... Taak, niby to wszystko prawda, tylko mam jedno pytanie na które nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć??-co mogę zrobic, by trochę to ulewanie zmnieszyć? Fakt-z nim jest tak, że po jedzeniu, jak tak poulewa solidnie, to od razu wrzeszczy i jest po prostu dalej glodny- po pół lub godzinie. I teraz co ja mam robić? Dać mu cyca? To go uspokaja i je chetnie, ale po jedzeniu znowu sie z niego leje i cała zabawa powtarza się Czy może powinnam przetrzymać te jego wrzaski i nie dawać mu częściej niż co 2 godz.? Poza tym nie bardzo chce mu się odbić, choc dlugo trzymam go w pionie... Spokój jest tylko, gdy po jedzeniu zaśnie-wtedy spi spokojnie i nie ulewa. Fakt-po kilku dniach mojej bezmlecznej diety zrobiło się jakby troche lepiej (odstawiłam też Vit.K), ale zjadłam nalesniki z serem i kawę z mlekiem i znowu jest okropnie. Znowu jestem na diecie i czekam na efekty...Czy macie jeszcze jakieś inne pomysły, rady na to ulewanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 10:10 Moja mała skończyła właśnie 6 tydzień i dopiero od kilku dnia jakoś tak na spokojnie powoli przestaje ulewać... A przed tym - to kilka razy dziennie musiałam zmieniać ubrania, bo się zalewała prawie cała Połowę tego, co wypiła (jest na piersi) chyba wylewała... Ja jednak staram się trzymać trybu 2-3 godzinnych przerw w karmieniu. Min. - 1,5 godz. Bo jak zaczęłam dawać częściej - to i sie ulewało więcej i brzuszek ewidentnie z przejedzenia zaczynał boleć. A więc jak wrzeszczy po jedzeniu - to daję smoka, bo mi się wydaję, że to po prostu instynkt ssaka. I to zdaje egzamin. Zresztą nie daję smoczka nagminnie, tylko wtedy, gdy są wyczerpane wszystkie inne metody uspokojenia. U mnie też nie zawsze odbija. Ale w nocy to chyba nie przeszkadza - jak się nie wierci i nie śpieszy to ładnie i spokojnie ciągnie cyca i ani nie boli brzuszek, ani się nie ulewa. No i wracając do tematu - z tym ulewaniem to chyba rzeczywiście układ pokarmowy po prostu musi dojrzeć i to samoistnie się uspokaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 10:22 Mam dziecko z refluksem, ktory stwierdzono ok. 2 miesiaca (na podstawie USG jamy brzusznej, 24-godzinnej ph-metrii przelyku oraz mojej relacji na temat zachowania dziecka). Teraz corka ma 10 miesiecy. Owszem, refluks jest spowodowany niedojrzaloscia ukladu pokarmowego, ale to nie znaczy, ze trzeba czekac i patrzec jak dziecko sie meczy. Moje rady sa takie: 1. Dawac jesc dziecku czesto, ale malymi porcjami. Nie dopuszczac do sytuacji, gdy dziecko jest bardzo glodne, bo wtedy przy kolejnym posilku nie dosc, ze zje duzo, to jeszcze nalyka sie powietrza i bardzo szybko pokrarm zwroci. 2. czesto pionizowac dziecko, ale nie kolysac, nie wykonywac gwaltownych ruchow z dzieckiem na rekach. Dobre rezultaty, przynajmniej u mojej corki, dawalo glaskanie po pleckach i spiewanie przy tym jakiejs spokojnej melodii. 3. Dodawac dokazdego pokarmu nutriton (substancja zageszczajaca z maczki chleba swietojanskiego, nie zmienia smaku pokarmu, dostepna w aptece, bez recepty). Jesli karmicie piersia, to przed posilkiem podajcie nutriton lyzeczka, a potem od razu piers. Jesli dziecko pije np. herbatke, soczki, wode..., to dodawac nutriton do kazdego napoju. 4. Jesli dziecko jest niespokojne, mozna sprobowac dac czopki homeopatyczne Viburcol (bez recepty). Jednak sa dzieci, ktore placza wlasciwie cala dobe i uspokajaja sie tylko w momencie ssania, a za chwile, po ulaniu, placza znowu. Tu radzilabym wizyte u pediatry. Byc moze lekarz przepisze inne leki uspokajajace i jednoczesnie neutralizujace wydzielanie sie kwasu zoladkowego. Po co meczyc dziecko (i siebie tez)? Sama mam refluks i uwierzcie, ze uczucie cofania sie pokarmu z zoladka do przelyku wcale nie jest komfortowe. Doskonale rozumiem wiec i swoja corke i inne Maluszki, ktore maja refluks. 5. Nie klasc dziecka na brzuchu zaraz po posilku. 6. Zapinac luzniej pieluszke, aby nie opinala zbyt ciasno brzuszka. 7. Zakladac miekkie, luzne ubranka, bez gumki w talii. 8. Do snu ukladac dziecko w pozycji z lekko uniesiona glowka (ok. 30 stopni). Pod nogi lozeczka, od strony glowki, podlozyc np. dwie ksiazki. Pod materac w wozku wlozyc zlozony gruby recznik. 9. Nie podawac dziecku pokarmow slodzonych cukrem (cukier szybko fermentuje w zoladku i tym samym zwieksza sie produkcja kwasu zoladkowego). Ostroznie z podawaniem jogurtow, serkow i innych przetworow z mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 10:24 aha, jeszcze jedno: starac sie nie wprowadzac nerwowej atmosfery w domu. Stres i nerwy na pewno nie pomoga Maluszkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpk75 Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 10:53 Ja miałam ten sam problem.moje dziewczynki tak ulewały,ze kilka razy mi się zachłystnęły ulewanym mlekiem.Mają 7 m-cy i dalej ulewają ale już nie tak bardzo.Bardzo pomaga mleko Bebilon AR-dla dzieci ze sklonnościami do ulewania.Pamiętaj żeby odbić dziecko po jedzeniu i położeniu główki wyżej,najlepiej na boku-to po to żeby się nie zachłysnęło ulanym pokarmem Odpowiedz Link Zgłoś
donciaw Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 11:38 Dzięki za rady...tak właśnie robię-dlugo noszę po karmieniu, układam potem pod kątem, mam go też cały czas "na oku", jak śpi. Jak nie spi tym bardziej, bo wtedy głównie ryczy, wiec noszę go, lulam (delikatnie). Szkoda mi go strasznie,że musi się tak meczyć...biedulek mój mały...może ja bedę piła ten nutriton? Może to coś da? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Co robić gdy ulewa 19.03.08, 11:42 Nie, picie nutritonu przez Ciebie nie wplynie na zmniejszenie ulewania pokarmu przez dziecko. Nutriton jest substancja zageszczajaca tresc zoladkowa, a wiec musi miec z nia bezposredni kontakt. Gestnieje dopiero w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś