Dodaj do ulubionych

mata edukacyjna

07.05.08, 18:39

od którego miesiąca można kłaść dzieci na maty edukacyjne?
Obserwuj wątek
    • monia356 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 18:41
      ja mojego kladlam jak skonczyl 3 miesiace i zawieszkalam mu
      rozniaste zabawki smile
    • limmar Re: mata edukacyjna 07.05.08, 18:47
      U nas też coś ok 3,5 m-ca. Wcześniej nie za bardzo było kiedy bo spała wink
    • aleksandra1977 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 19:53
      Mysle, ze ok. 3 miesiaca dziecko zaczyna dostrzegac juz jakies
      zabawki i chyba wiekszosc dzieci wlasnie wtedy zaczyna spedzac czas
      na macie. Chyba nie ma jakiejs dolnej ani gornej granicy, od kiedy i
      do kiedy wolno klasc dzieci na macie...
    • veronia Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:17
      Też myśle że nie ma dolnej granicy. Ja mojego maluszka zaczęłam kłaść jak miał miesiąc ( i zaczął wydłużać okresy aktywności, bo wcześniej to głównie spał).
      Na początku oczywiście tylko sobie leżał i przyzwyczajał się do tego miejsca.
      Teraz ma 2 miesiące, lubi patrzeć na zabawki, ma swoje ulubione, uderza w nie rączkami.

Oczywiście matę dla takiego maluszka kładę na łóżku a nie na podłodze.
    • a.stalowa Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:31
      Mysle,ze nie ma sensu przed ukonczeniem 3 mies.Moja coreczka lezala
      na macie od 2,5,ale mialam wrazenie,ze nie za bardzo kumala o co
      chodzi.Natomiast po skonczeniu 3 mies. z kazdym dniem widzialam
      postepywink
      • bezak25 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:41
        jak pisaly poprzedniczki. Moj maly wczesniej (jak mial ok. miesiaca) interesowal sie tylko karuzelka, a mata znacznie pozniej, raczej wtedy kiedy juz wyciagal raczki do zabawek, czyli gdzies w okolicach 3 miesiaca. Probowalam wczesniej go klasc, ale plakal. Teraz potrafimy sie bawic nawet z pol godzinku, a pod karuzelka nawet ze 40 minut lezy... Na macie niestety musze go "zabawiac", bo szybko sam sie nudzi.
        • veronia Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:55
          No to ja mam aniołeczka, na macie leży zainteresowany spokojnie godzinkę, praktycznie cały okres czuwania spędza na macie, dopiero jak zaczyna ziewać to go przenoszę do łóżeczka ( inaczej zasypia na macie).
          • bezak25 veronia 07.05.08, 20:57
            to moze zamienimy sie dziecmi tongue_outtongue_out bo moj maruder, to do wszystkiego potrzebuje towarzystwa... tongue_outtongue_out
            • veronia Re: veronia 07.05.08, 21:04
              A w życiusmile Poza tym zwróć uwagę że jest w komplecie ze zbuntowaną rozbrykaną przedszkolaczkąwink
    • mama_frania1 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 22:59
      co do zabawek na macie (podpowiedzial mi to znajomy i dziala), to dla malucha najlepiej zostawic jedna na poczatek i co jakis czas ja zmieniac na inna - bo jak jest za duzo, to dzieciak nie wie na co patrzec i co robic... i w miare dorastania/rozwijania sie dziecka dokladac po jednej.
      • eumajos Re: mata edukacyjna 08.05.08, 09:33
        Popieram. smile
        Jak na początku wieszaliśmy cały inwentarz, to mała dostawała oczopląsu, był
        wrzask, a ja myślałam, że mata to przereklamowana kicha. smile Potem poszłam po
        rozum do głowy i teraz uwielbia matę, a najbardziej potrząsanie pałąkami, żeby
        wszystko naraz grzechotało. smile
        • aniulka_ba Re: mata edukacyjna 08.05.08, 12:14
          Ja myślę, że najlepszy czas to ten, kiedy dziecko przestanie spędzać czas na
          spaniu, a zaczyna rozglądać się wokół. Ja zdecydowałam się na zakup maty, jak
          Jaś "pokrzykiwał" do baranków na pościeli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka