maja_bzz 07.05.08, 18:39 od którego miesiąca można kłaść dzieci na maty edukacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia356 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 18:41 ja mojego kladlam jak skonczyl 3 miesiace i zawieszkalam mu rozniaste zabawki Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: mata edukacyjna 07.05.08, 18:47 U nas też coś ok 3,5 m-ca. Wcześniej nie za bardzo było kiedy bo spała Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 19:53 Mysle, ze ok. 3 miesiaca dziecko zaczyna dostrzegac juz jakies zabawki i chyba wiekszosc dzieci wlasnie wtedy zaczyna spedzac czas na macie. Chyba nie ma jakiejs dolnej ani gornej granicy, od kiedy i do kiedy wolno klasc dzieci na macie... Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:17 Też myśle że nie ma dolnej granicy. Ja mojego maluszka zaczęłam kłaść jak miał miesiąc ( i zaczął wydłużać okresy aktywności, bo wcześniej to głównie spał). Na początku oczywiście tylko sobie leżał i przyzwyczajał się do tego miejsca. Teraz ma 2 miesiące, lubi patrzeć na zabawki, ma swoje ulubione, uderza w nie rączkami. Oczywiście matę dla takiego maluszka kładę na łóżku a nie na podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:31 Mysle,ze nie ma sensu przed ukonczeniem 3 mies.Moja coreczka lezala na macie od 2,5,ale mialam wrazenie,ze nie za bardzo kumala o co chodzi.Natomiast po skonczeniu 3 mies. z kazdym dniem widzialam postepy Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:41 jak pisaly poprzedniczki. Moj maly wczesniej (jak mial ok. miesiaca) interesowal sie tylko karuzelka, a mata znacznie pozniej, raczej wtedy kiedy juz wyciagal raczki do zabawek, czyli gdzies w okolicach 3 miesiaca. Probowalam wczesniej go klasc, ale plakal. Teraz potrafimy sie bawic nawet z pol godzinku, a pod karuzelka nawet ze 40 minut lezy... Na macie niestety musze go "zabawiac", bo szybko sam sie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: mata edukacyjna 07.05.08, 20:55 No to ja mam aniołeczka, na macie leży zainteresowany spokojnie godzinkę, praktycznie cały okres czuwania spędza na macie, dopiero jak zaczyna ziewać to go przenoszę do łóżeczka ( inaczej zasypia na macie). Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 veronia 07.05.08, 20:57 to moze zamienimy sie dziecmi bo moj maruder, to do wszystkiego potrzebuje towarzystwa... Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: veronia 07.05.08, 21:04 A w życiu Poza tym zwróć uwagę że jest w komplecie ze zbuntowaną rozbrykaną przedszkolaczką Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania1 Re: mata edukacyjna 07.05.08, 22:59 co do zabawek na macie (podpowiedzial mi to znajomy i dziala), to dla malucha najlepiej zostawic jedna na poczatek i co jakis czas ja zmieniac na inna - bo jak jest za duzo, to dzieciak nie wie na co patrzec i co robic... i w miare dorastania/rozwijania sie dziecka dokladac po jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
eumajos Re: mata edukacyjna 08.05.08, 09:33 Popieram. Jak na początku wieszaliśmy cały inwentarz, to mała dostawała oczopląsu, był wrzask, a ja myślałam, że mata to przereklamowana kicha. Potem poszłam po rozum do głowy i teraz uwielbia matę, a najbardziej potrząsanie pałąkami, żeby wszystko naraz grzechotało. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: mata edukacyjna 08.05.08, 12:14 Ja myślę, że najlepszy czas to ten, kiedy dziecko przestanie spędzać czas na spaniu, a zaczyna rozglądać się wokół. Ja zdecydowałam się na zakup maty, jak Jaś "pokrzykiwał" do baranków na pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś