adzia_p 24.06.08, 13:44 w jakim wieku wasze dzieci zaczęły jesc "kanapki" ? chodzi mi o wprowadzenie pieczywa do menu - jak je podawałyscie? czy dzieciaczki jadły do tego jakąś wedlinę (jaką ?!) jakie pieczywko na początek ? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty842 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 13:52 O ile dobrze pamietam to wprowadziłam pieczywo ok 9m.Kroiłam chleb w kostkę i smarowałam serkiem do smarowania lub masełkiem +rozgniecione ugotowane żółtko.Robiłam tez jajecznice i kruszyłam do niej chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: "kanapki" :) 24.06.08, 13:57 dzięki. własnie przymeirzam sie do tematu jaki to był serek? jajecznica była na parze? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 13:57 u nas rowniez pierwsze pieczywo pojawilo sie ok. 9 miesiaca. Jesli chodzi o wedline, to byla to szynka. Raczej nie przepada za potrawami z miesem. W tej chwili dziecko nie chce jesc ani wedliny, ani zadnego miesa. Nie daje. Ma 13 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: "kanapki" :) 24.06.08, 13:59 fajnie,ze sie odezwałas - radziłas mi w temacie grudkowego jedzenia porady sie sprawdzają,mała nie wypluwa gestszych zupek z przeszkodami moja niełdugo skonczy 10 miesiecy i chce spróbowac z glutenem.zółtko juz wcina. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 14:14 z glutenem mozesz sprobowac wlasnie poprzez pieczywo. Nie musi to byc koniecznie kasza manna. Ani sie obejrzysz jak coreczka zacznie sie domagac tylko kawalkow, a papkowate zupki pojda w odstawke. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: "kanapki" :) 24.06.08, 14:35 jakie pieczywo podawałas? czym smarowałs? o jakiej porze podawać kanapki? na drugie sniadanko (wtedy zazwyczaj jemy owoce)? czy miedzy obaidem a kolacją? zobaczymy czy moja polubi wedlinę; wcina kawałki choc jak jemy zupkę czy danie kawałkowe (na razie wiecej ze sloiczkow) to widzę,że po pewnym czasie juz jej sie nie chce ciezka praca mielenie niz łykanie gładkiego posiłku. poki podaje obie formy,ale stopniow bede zwiekszac ilosc tych pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 14:54 dawalam kawalek swiezej pszennej bulki. Nie zawsze z czyms, rowniez sama. Jesli smarowalam to odrobina masla (jesli masz obawy odnosnie masla, to mozna posmarowac margaryna Rama Olivio, polecana dla alergikow i dzieci z AZS). Czesto tez, jako dzem, wykorzystuje owoce w sloiczkach. Probowalam rowniez wspomnianych przez kolezanke kurczaka i indyka ze sloiczka (Gerber), ale mojej corce nie przypadly wcale do gustu. Jesli juz ma zjesc jakas wedline, naprawde bardzo rzadko, to szynka (wybieram raczej gotowana niz np. mocno wedzona typu babuni, czy litewska). Drobiu nie daje wcale. Obawiam sie faszerowanych hormonami kurczakow i indykow, a do sprawdzonych i naprawde ekologicznych nie mam dojscia. Jestesmy rodzina wegetarianska. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 14:55 teraz rowniez corka je ciemne pieczywo (chleb razowy, grahamke) i tez jej smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: "kanapki" :) 24.06.08, 14:40 Mala skonczyla wlasnie 8 m-cy od 1,5 tygodnia dae jej niewielkie ilosci pieczywa (gluten spozywa w sloiczkach hippa od 4 m-ca, np owoce z herbatnikiem, owoce ze zbozami). Nasz pediatra powiedzial, ze nietolerancja glutenu uwarunkowana jest w 99% genetycznie. Jezeli w rodzinie mamy ani taty nie bylo przypadkow uczulenia na gluten to ryzyko nietolerancji u dziecka jest minimalne. Co do pieczywa to smaruje je lepszym gatunkowo maslem i rozgnieciona szynka. W ofercie hippa sa tez mieska w sloiczkach (indyk, kurczak po 4 mcu), ktore doskonale nadaja sie do smarowanie pieczywa dla maluchow. Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: "kanapki" :) 24.06.08, 23:42 moja ma prawie 8 miesięcy i czasem mamla sobie kawałek bułki jak na razie samej.POdania wędliny zakupionej w sklepie nie zaryzykowałabym w przypadku tak małego dziecka o składzie lepiej nie wspominać.Wolę kupić kawałek mięsa i upiec kawałek polędwicy,przynajmniej obejdzie się bez solanki i przeróżnych EEEE. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: "kanapki" :) 25.06.08, 00:01 Synek je kanapki od okolo 2 tygodni, ma teraz 9 miesiecy. Kanapki dostaje raz w tygodniu zamiast kaszki na kolacje. Bialy chleb smaruje odrobina masla, ugotowanym na twardo zoltkiem i posypuje tartym zoltym serem. Potem odkrajam skorke, kroje w male kwadracinki i synek wcina, czasem nawet 2 kromki chleba potrafi zjesc! [aha zolty ser po konsultacji z pediatra mu daje] Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: "kanapki" :) 25.06.08, 08:06 dziękuję Wam za odp. skorzystam z rad,zobaczymy co moja córa zaakceptuje. pytałam o wędlinę bo sama nie przepadam za wędlinami ze sklepów i niechętnie myślałam o dawaniu ich dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
brynika Re: "kanapki" :) 25.06.08, 09:00 Ostatnio w "dobry start" w tvn podawali żeby dzieci nie jadły białego pieczywa a już napewno nie bulek. Polecali pełnoziarnisty chleb razowy Odpowiedz Link Zgłoś
usia-1984 Re: "kanapki" :) 25.06.08, 22:13 Witajcie mija Nikusia na 7 miesięcy i je kanapeczki na początku z serkiem bieluchem białym bez konserwantów a teraz z chohland kanapkowym bez dodatków smakuje jej okropnie a czasem z masełkiem lub dżemikiem truskawkowym takim domowym świeżutkim. Pozdrwaiam im smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
magdamir1 Re: "kanapki" :) 04.07.08, 18:15 ja zaczelam podawac tak w 9 miesiacu robie kanapke np.ze serkiem hohland smietankowym lub jakas drobiowa wedlinka,pasztetem pomidorowym.. i kroje w kosteczke malutki potrafi zjesc cala kromke oczywiscie bez skorek.. bywa ze zajada tez sucha kajzerke.. Odpowiedz Link Zgłoś