martha666 03.07.08, 21:58 czy dajecie swoim dzieciom młode ziemniaki? podobno małym dzieciom sie nie poleca ale nie wiem dlaczego-ktoś tak mi kiedyś powiedział. jak to jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jumami Re: młode ziemniaki 03.07.08, 23:14 Witam.Jestem mamą już 15mieś synka,jednak czasami z sentymentu zerkam na to forum...ja nie podaję młodych ziemniaków gdyż są pełne chemii.Tak czy owak podaje warzywa ze sprawdzonych upraw czyli np. od koleżanki która albo nie nawozi,albo traktuje roślinę zaatakowaną np. mszycami preparatem organicznym np. wywarem z cebuli albo czosnku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: młode ziemniaki 04.07.08, 09:18 Dlaczego? Bo młode ziemniaki są jak nowalijki wszelkie inne. Jeżeli masz z pewnego źródła (rolnik nie nawozi sztucznie, nie pryska chemicznymi środkami owadobójczymi, itp.), to możesz dawać, ale kupionych gdziekolwiek bym nie podała. To że nie ma reakcji natychmiastowej nie oznacza, ze nic złego się nie dzieje. Związki kumulują się w organizmie i kiedyś mogą wywołac raka (mogą też prawdopodobnie wpłynąć na zmiany w DNA a wtedy i następne pokolenia będą obciążone nowotworem). Odpowiedz Link Zgłoś