madzia0822 18.07.08, 21:58 Witam, mój 4-miesięczny synek ma katar nie bardzo wiem od czego, może od ząbkow, czy to mozliwe, ale nie widać aby przebijały. Co mu podac aby katarek ustąpił? Czy konieczny jest lekarz? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia79a Re: Katar!!?? 18.07.08, 22:11 podobno jeśli dziecko pierwszy raz przechodzi katar, należy iść do lekarza; mój synek już miał pare razy i za pierwszym razem byłam u lekarza a później sama go "leczyłam" (leczony i nieleczony trwał ok tygodnia- naprawdę), napewno nie zaszkodzi nawilżać nosek solą fizjologiczną lub wodą morską w sprayu, odciągać katarek fridą, smarować pod noskiem maścią majerankową, podwyższyć łóżeczko, gdzie leży główka, żeby łatwiej było oddychać i jeśli karmisz piersią możesz wkraplać do noska parę kropli pokarmu (mi tak zaleciła lekarka, to ponoć najlepsze krople); u nas katar zawsze towarzyszył ząbkom Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Katar!!?? 18.07.08, 23:42 Możliwe że od ząbków. Byłam z synem u lekarza gdy miał katar i skoki temperatury. Po badaniu decyzja że od zębów. Ale zawsze gry dziecko miało katar szłam na sprawdzenie do lekarza ( mam wcześniaka więc się boję). Podawaj 5 kropel dziennie witaminy C, możesz dać kropelkę olejku Olbas na ubranko (ułatwia oddychanie). Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Katar!!?? 18.07.08, 23:47 Katar zwykle ustępuje sam, co nie zmienia faktu, że dziecku jest ciężej oddychać. Jeśli masz w domu inhalator, to dobry rezultat daje nawilżenie noska inhalacją z 2-3 ml soli fizjologicznej i odciągnięcie Fridą. Działa to o wiele lepiej niż "wpisikiwanie" czegoś do noska. Odpowiedz Link Zgłoś
bjablonska3 Re: Katar!!?? 19.07.08, 11:33 Tak idz do lekarza bo często katar jest początkiem grożniejszej choroby takiej jak zapalenie oskrzeli lub płuc.Moja córeczka własnie ma katar, też ma 4 miesiące byłam z nią już 2 razy żeby doktor ją osłuchał czy n ic się nie dzieje powazniejszego ,ale na szczęście jest ok.Dostała syropek stodal 3 razy dziennie 2,5 ml,sylop calcium 3 razy dziennie po 2ml, cebion 5 kropelek i nasivin do noska,oprucz tego woda morska do oczyszczania katarku.SCIĄGANIE KATARKU TYLKO 2 RAZY NA DOBĘ,bo może dojść do opuchniecia śluzówek.Wszystko podaję szczykawką wciskam po troszeczkę syropku na wewnetrzny policzek.powodzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkausia Re: Katar!!?? 21.07.08, 21:22 Tak, koniecznie do lekarza żeby osłuchał. No i pamiętaj że katar może się przerzucić na uszy lub oczy. My niestety przez błąd lekarza wylądowaliśmy w szpitalu z powodu kataru jak mała miała 2 tygodnie. Koszmar. Ze szpitala wyszliśmy z katarem i z wirusem rota (cała rodzina) Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: Katar!!?? 21.07.08, 22:45 Z olejkiem Olbas bym uwazala. Dla niemowlecia jego zapach jest bardzo intensywny. Moze spowodowac podraznienie w drogach oddechowych i w rezultacie kaszel.Nie bede straszyc klopotami z oddychaniem. Oczywiscie nie na kazde dziecko Olbas dziala Tak drazniaco. Idz do pediatry a tam dowiesz sie jak postepowac. Czasem ze zwyklego kataru moze sie wykluc cos gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Katar!!?? 21.07.08, 23:03 Jesli moze oddychac w miare normalnie, to nie musisz isc do lekarza. Ja kupowalam czasem dla dzieci specjalne zapachowe rzeczy, ktore ulatwialy oddychanie, ale trzeba koniecznie sprawdzic dla jakiego wieku sie nadaja. Jesli synek nie moze spac, bo trudno mu oddychac, to wtedy moze do lekarza, po jakies kropelki. U nas tez okazywaly sie skuteczne. Grunt to nie panikowac. Katar kazdemu sie moze zdarzyc i to o kazdj porze roku. Jesli maluch pije i je w miare normalnie, to sie za bardzo nie martw. To jest zawsze dobry wyznacznik stanu malych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś