Dodaj do ulubionych

Po co karmic starsze niemowleta w nocy ??

18.07.08, 21:58
Czesto czytam posty mam, ktore z zadowoleniem opowiadaja, ze ich ponad roczne
dziecko nadal budzi sie w nocy na mleko, czasem nawet po kilka razy.
Zastanawiam czy sa tego jakies korzysci? Bo jak do tad slyszalam tylko o
szkodliwosci takiego karmienia.
Przewod pokarmowy dziecka nigdy nie odpoczywa, dziecko nie przesypia dluzej
niz kilka godzin, a dlugi nie przerwany sen potrzebny jest do prawidlowego
wzrostu i rozwoju, poza tym nocne karmienie, rowniez piersia, prowadzi do
prochnicy. Czy sa jakies argumenty za tym zeby karmic roczne dziecko rowniez w
nocy?
Obserwuj wątek
    • siasiunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 00:04
      pozytywną rzeczą jest to że dziecko nie wyje przez pół nocy bo jest głodne tylko zjada swoją porcję mleka i idzie spac. nei każde da sie odzwyczaić od jedzenia w nocy
      • mama9876 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 00:14
        no tak, ale dziecko w tym wieku jest w nocy glodne tylko jesli nie je
        wystarczajaca w ciagu dnia. Wiec chyba lepiej zadbac o odpowiednia ilosc
        jedzenia w dzien niz dokarmiac w nocy.
        • figrut Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 04:42
          > no tak, ale dziecko w tym wieku jest w nocy glodne tylko jesli nie je
          > wystarczajaca w ciagu dnia. Wiec chyba lepiej zadbac o odpowiednia ilosc
          > jedzenia w dzien niz dokarmiac w nocy.
          Dzieci są różne. Jedne nie mają potrzeby jeść w nocy w wieku 6 miesięcy, inne
          potrzebują jeść w wieku dwóch lat. Trafia mnie taka teoria, że dzieci od tego i
          tego wieku nie powinny - jeść w nocy, sikać w pieluchę, nie umieć mówić, nie
          umieć chodzić, moczyć się w nocy, budzić się na picie itd. itd. Najbardziej mnie
          wkurza, jak ktoś przytacza argument dotyczący małych dzieci "naukowcy doszli do
          wniosku...."/ Co mnie to obchodzi, do jakiego wniosku doszli naukowcy, skoro
          brali pod uwagę statystyki, a nie indywidualne potrzeby dzieci ?
          • martunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 09:06
            Zgadzam się z Tobą w 100%.

Każde dziecko jest inne.

Moja starsza córka (6lat) przechodziła różne etapy w życiu. Teraz
            mam drugą (1miesiąc) i jeszcze mało mogę porównać. Ale do tej pory
            zauważyłam znaczną różnicę:

Starsza gdy była taka malutka jadła w nocy co 2 - 3 godziny nigdy
            nie przespała dłużej, potem odbijanie a nie chciała odbijać
            potrafiłam z nią poł godziny chodzić zanim odłożyłam, potem krótki 1-
            2 godzinny sen i znowu powtórka z rozrywki.

Młodsza jak zje o 20-21 to potrafi i do 2-3 spać (choć zdarzają się
            wyjątki ale rzadko) a potem dopiero 5-6.

Już na tym przykładzie widać że nie można generalizować.

Zobaczymy co będzie później a na pewno będę porównywać.

Pozdrawiam
          • leonie26 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 09:10
            Takie sa teorie ze po 6 miesiacu dziecko nie potrzebuje juz mleka,
            ale teoria niestety nie wszystkich interesujesmile
            Moja przestala jesc w nocy z 9 miesiacem, sama przestala sie budzic
            a jak to dalam jej cherbate i spala dalej bez problemow.
            Jednak sa napewno mamy,ktorym jest latwiej dac mleko, zeby dziecko
            dalej spalo i byl spokoj! Do 12 miesiecy zrozumiem karmienie,
            dziecko co ma 2lata nie powinalo juz jesc w nocy,nie bede wspominac
            o zabkach!

pozdrawiam
            • gku25 leonie 19.07.08, 10:19
              No widzisz, a moja córa nie dawała się oszukać ani herbatą, ani wodą, ani
              noszeniem. Tylko mleko ją uspokajało i moja pediatra a także gastroenterolog nie
              mieli nic przeciwko temu, żeby ją karmić w nocy, gdyż widocznie tego
              potrzebowała. Ale oczywiście emamy są mądrzejsze i swobodnie sobie szafują
              twierdzeniami, że dzieci w takim a takim wieku to powinny, a tego nie...
              • peresia Re: leonie 19.07.08, 21:46
                Lekarze też są niekonsekwentni. Ostatnio jak byłam z moją trzylatką
                na rutynowym przeglądzie zębów - dentystka najpierw zrobiła
                córce 'wykład' na temat szkodliwości słodyczy, a na koniec wizyty
                dała jej lizaka za to, że była taka dzielna...
                • mama-123 Re: leonie 19.07.08, 21:47
                  ! dobre, dobre.
                • leonie26 Re: leonie 20.07.08, 12:33
                  peresia napisała:

> Lekarze też są niekonsekwentni. Ostatnio jak byłam z moją
                  trzylatką
                  > na rutynowym przeglądzie zębów - dentystka najpierw zrobiła
                  > córce 'wykład' na temat szkodliwości słodyczy, a na koniec wizyty
                  > dała jej lizaka za to, że była taka dzielna...

Ah nie bede sie z wami klucic bo to jest bez sensu.
                  Tak samo morzesz powiedziec lekarzowi ze nie ma dac lizaka! To jest
                  twoja decyzja co dziecko dostanie do jedzenia.
                  • peresia Re: leonie 20.07.08, 12:47
                    leonie26 napisała:
                    > Ah nie bede sie z wami klucic bo to jest bez sensu.

Kłócić???? O_O

> Tak samo morzesz powiedziec lekarzowi ze nie ma dac lizaka! To
                    jest
                    > twoja decyzja co dziecko dostanie do jedzenia.

Zgadzam się. Mogę.
                    • leonie26 Re: leonie 20.07.08, 12:50
                      peresia napisała:

> leonie26 napisała:
                      > > Ah nie bede sie z wami klucic bo to jest bez sensu.
                      >
                      > Kłócić???? O_O
                      > Tak niestety robie bledy bo nie uzywam Polskiego na codzien.

> > twoja decyzja co dziecko dostanie do jedzenia.
                      >
                      > Zgadzam się. Mogę.
                      • peresia Re: leonie 20.07.08, 12:55
                        > > Kłócić???? O_O
                        > > Tak niestety robie bledy bo nie uzywam Polskiego na codzien.
                        >
                        Nie chodziło mi o błąd ortograficzny, nawet go nie zauważyłamsmile. Nie
                        dostrzegłam w tym wątku cech kłótni, a raczej wymianę różnych
                        poglądów, myśli i pomysłów.
            • budzik11 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 14:11
              leonie26 napisała:

> dziecko co ma 2lata nie powinalo juz jesc w nocy,nie bede wspominac
              > o zabkach!

To dobrze, że nie wspominasz, bo ząbkom nic nie grozi. Oczywiście mam na myśli
              dzieci karmione piersią - mleko kobiece ma właściwości bakteriostatyczne, więc
              1. nie wprowadza do ust bakterii, których by wcześniej tam nie było, 2. nie
              pozwala na rozwój bakterii wrogich, np. wywołujących próchnicę. Zresztą mlekiem
              smaruje się np. popękane sutki, albo wkrapla do oczu przy zapaleniu i niemowląt
              - więc i zębom nic nie będzie.
              • mama-123 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 14:30
                Czasem niestety mleko szkodzi. Znam dziecko karmione mlekiem z
                piersi i strasznie poniszczonymi zebami. Diagnoza byla wlasnie taka,
                ze laktoza uszkodzila zeby. Karmienie (w nocy, bo o tym tu mowa)
                zatem nie jest az tak obojetne dla zebow.
              • mama9876 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 15:47
                mleko z piersi zawiera weglowodany wiec moze powodowac prochnice, w nocy
                mniejsze jest tez wydzielanie sliny wiec szybciej moze dojsc do prochnicy.
                • budzik11 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 11:45
                  mama9876 napisała:

> mleko z piersi zawiera weglowodany wiec moze powodowac prochnice, w nocy
                  > mniejsze jest tez wydzielanie sliny wiec szybciej moze dojsc do prochnicy.

Ale to nie laktoza powoduje próchnicę, tylko bakterie, które żywią się resztkami
                  pożywienia. I o ile mleko sztuczne rzeczywiście powoduje próchnicę, to mleko
                  kobiece nie pozwala na rozwój tych bakterii, więc laktoza na zębach sama do
                  próchnicy nie prowadzi. A oczywiście są dzieci karmione piersią z próchnicą,
                  wyjątki są od każdej reguły, ale może to być spowodowane np. wrodzoną słabością
                  zębów. Wiadomo przecież, że palenie papierosów powoduje raka płuc - a mało jest
                  osób, które nigdy nie paliły, a mimo to zachorowały? Więc jeden przykład
                  jakiegoś dziecka z próchnicą jeszcze o niczym nie świadczy. Ja córkę karmiłam w
                  nocy 14 miesięcy i ma ząbki jak perełki, bez śladu próchnicy.
              • memphis90 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 12:01
                Mleko kobiece ma właściwości bakteriostatyczne, ale dziecko nie trzyma go w
                ustach przez całą noc, a związki przeciwbakteryjne nie działają wiecznie...
                Dziecko połyka co ma do połknięcia, w buzi zostają cukry i bakterie je
                rozkładające- jama ustna nigdy nie jest jałowa i wcale nie trzeba wprowadzać
                żadnych nowych bakterii. Więc ryzyko próchnicy jak najbardziej jest.
                • budzik11 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 14:15
                  Ale próchnicy nie wywołują WSZYSTKIE bakterie, tylko te... wywołujące próchnicę
                  (nie pamiętam, jak się nazywają)! A mleko kobiece hamuje ich rozwój, więc jak
                  dziecko połknie mleko, to bakterii (TYCH) w buzi nie ma. Zresztą wystarczy nie
                  brać do swoich ust rączek malucha, nie jeść tymi samymi sztućcami, nie całować w
                  usta, nie oblizywać smoczków, i nie ma problemu próchnicy. Bo próchnicą się
                  zarażamy, ona sama z siebie się nie rozwija.
                  • budzik11 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 14:18
                    budzik11 napisała:

> Ale próchnicy nie wywołują WSZYSTKIE bakterie, tylko te... wywołujące próchnicę
                    > (nie pamiętam, jak się nazywają)

już wiem: Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.
                    salivarius, S. mitior, S. sanguis, S. faecalis.
        • budzik11 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 09:56
          mama9876 napisała:

> no tak, ale dziecko w tym wieku jest w nocy glodne tylko jesli nie je
          > wystarczajaca w ciagu dnia. Wiec chyba lepiej zadbac o odpowiednia ilosc
          > jedzenia w dzien niz dokarmiac w nocy.

A sądzisz, że matki, które karmią dzieci w nocy, głodzą je w dzień? Myślisz, że
          to taka przyjemność wstawać po parę razy na karmienie? Uwierz mi, gdyby to była
          prawda, co piszesz, to żadna matka nie karmiłaby w nocy, chyba, że jakaś
          masochistka. Mój młodszy syn ma 9,5 m-ca a nigdy jeszcze nie przespał dłużej niż
          3 godziny. W dzień je tyle, ile może, często nie kończy porcji. To co, mam
          wepchnąć mu w gardło rurkę jak gęsi i napchać jedzeniem na siłę? Dzieci są
          różne, jedne mają szybszą przemianę materii, inne wolniejszą, jedne trawią i
          głodnieją szybciej, inne po ostatnim posiłku są najedzone przez cała noc.
          • mama9876 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 15:54
            budzik11 napisała:

> A sądzisz, że matki, które karmią dzieci w nocy, głodzą je w dzień? Myślisz, że
            > to taka przyjemność wstawać po parę razy na karmienie?

Wiem , ze to zadna przyjemnosc karmic w nocy, moj synek zaczal przesypiac noce
            pod koniec 7 miesiaca i poczulam sie jak nowo narodzona od kiedy moge sie dobrze
            wyspac.

Mój młodszy syn ma 9,5 m-ca a nigdy jeszcze nie przespał dłużej ni
            > ż
            > 3 godziny. W dzień je tyle, ile może, często nie kończy porcji. To co, mam
            > wepchnąć mu w gardło rurkę jak gęsi i napchać jedzeniem na siłę?

Jasne, ze nie mozna wpychac jedzenia na sile. Ale karmiac w dziecko w nocy sama
            tworzysz takie zamkniete kolo. Synek nie chce jesc w dzien bo najadl sie w nocy,
            a nastepenie jest glodny w nocy bo bo nie zjadl wystarczajaca w dzien. Naprawde
            mozna takie nawyki zywieniowe delikatnie i powoli zmieniac, wiem bo mi sie udalo
            a moj synek tez nie byl najlatwiejszy okolo 4 miesiaca budzil sie w nocy na cyca
            nawet 5 razy.
    • mama_frania1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 13:02
      bo do 18 miesiaca zycia dziecka nastepuje intensywny rozwoj osrodkowego ukladu nerwowego dziecka, do czego niezbedne sa fosfolipidy, ktorych najwieksze stezenie jest wlasnie w mleku nocnym. oczywiscie w nocnym mleku piersiowym...
      • mama9876 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 16:03
        Myslalam,ze to dotyczy tylko mlodszych niemowlat. Ale jesli masz racje to jest
        to rzeczywiscie dobry argument za karmieniem w nocy.
        • mama_frania1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 00:46
          wiem to od lekarza pediatry, skadinad karmiacej mamy...
    • mama-123 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 13:42
      Przy kazdym z trojki dzieci karmilam piersia, w nocy moze tak do 6-
      tego miesiaca. Od samego poczatku staralam sie to ograniczac, choc
      nic na sile. Z czasem dzieciecia zaczely przesypiac noc, czasem sie
      budzily, wiec czasem jesli nie bylo rady to karmilam, ale krotko,
      tak zeby raczej odzwyczaic. Pewnie bylo to moze jakies jedno
      karmienie.
      Mysle, wiec ze pewnie wiekszosc dzieci moze juz nie dostawac mlka w
      wieku kilku miesiecy w nocy. Po roku, nie wydaje mi sie zeby to bylo
      konieczne. Potrzeba natomiast silnej woli, czasem doswiadczenia,
      poczytania ksiazek.
      Pamietam jak moja mama mowila, ze kazde z nas nie dawalo jej spac po
      2 lata, wiec miala iles tam lat zarwanych nocy.
      Ja z kolei i czytalam ksiazki ( obecnie wydawane), bylam au-pair i
      zaaobserwowalam, ze spokojnie mozna dziecie oduczyc picia mleka w
      nocy. Pozniej z czasem udalo mi sie to wprowadzic w domu przy
      naszych dzieciach. Gdybym polegala na opinii mojej mamy, to
      zdecydowanie bym karmila w nocy. Na szczescie podroze ksztalca,
      nowoczesne metody czasem sa bardzo fajne, wiec z kilku pomocnych
      ksiazek tez wiele sie nauczylam.
      • mam_a_mai Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 20:18
        Na szczescie podroze ksztalca,
        > nowoczesne metody czasem sa bardzo fajne, wiec z kilku pomocnych
        > ksiazek tez wiele sie nauczylam.

Czy mogłabys sie podzielic informacja jakie to byly ksiazki badz
        nowoczesne metody?
        • oli.nek Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 20:57
          "nei każde da sie odzwyczaić od jedzenia w nocy" oj, każde. nawet moją młodszą
          córę co to butlę piła co godzinę a w 10 m-cu w nocy jeszcze 2/3 razy. w końcu
          powiedziałam dość - baterie mi się kończyły. niestety nie potrafiła zrezygnować
          z nocnego karmienia sama tak, jak starsza, ale uciekłam się do fortelu,
          ujmowałam po 1 szpatułce mleka z każdej nocnej butelki co kilka tygodni, by
          uniknąć płaczu. gdy doszłam do dwóch szpatułek na 150ml córa sama zrezygnowała z
          jedzenia i zaczęła w końcu przesypiać noce a jej żołądek ODPOCZYWAĆ. zrobiła się
          spokojniejsza, obyło się bez najmniejszego płaczu. jestem za rezygnowaniem z
          nocnego karmienia, gdy dziecko jest wystarczająco duże.
          • mama-123 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 21:27
            Tak, mysle, ze stopniowanie tez jest swietna metoda. Postanowilas,
            wytrawalas, zwyciezylas.
          • siasiunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 21:27
            w książce pierwszy rok życia dziecka jest wiele róznych rad dotyczących ograniczania karmienia nocnego lecz jest napisane że własnie nie każde dziecko da sie odzwyczaić i często wiele dzieci je jeszcze przez dłuższy czas w nocy.
            Ale pomysłu z odejmowaniem szpatułek nie widziałam. Muszę chyba spróbować - ale na tych puszkach jest napisane że trzeba dokładnie odmierzać ilość miarek na ilość wody bo można zaszkodzić. córa pije mleko dla alergików i może to głupie pytanie ale czy to jej nei zaszkodzi?
            • mama-123 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 21:29
              rownie dobrze mozesz przygotowywac coraz mniejsza ilosc mleka. Tez
              bedzie dobrze.
            • oli.nek Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 10:11
              "ale
              > na tych puszkach jest napisane że trzeba dokładnie odmierzać ilość miarek na i
              > lość wody bo można zaszkodzić."

tak siasiunia, ale właśnie chodzi o zaprzestanie nocnego karmienia, więc w tym
              momencie nie ma znaczenia wartość odżywcza nocnego mleka (przecież niektórzy
              próbują metody z wodą, herbatką). tak radzi też sama ekspertka na forum
              "karmienie butelką", tylko ona pisze by ujmować co 2/3 dni. ja się bałam płaczu
              i robiłam to co kilka tygodni. i tak osiągnęłam to czego chciałam.

"córa pije mleko dla alergików i może to głupie p
              > ytanie ale czy to jej nei zaszkodzi? "
              moja też - Nutramigen, bo ma skazę, nietolerancję laktozy + glutenu i alergię na
              niektóre niemleczne pokarmy. to nie ma znaczenia.
              • siasiunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 20.07.08, 12:27
                dzięki za odpowiedzi smile
                próbowałam sposobu z ograniczaniem ilości mleka ale to powodowało tylko że córa sie częściej budziła bardziej głodna.
                Ale sposób na tyle samo wody i mniej mleka chyba jest lepszy bo jej ta woda zapcha żołądek wink
                a odzwyczajać musze zacząć bo do pracy niedługo idę.
                pozdrawiam.
                aha co do dawania większej ilości jedzenia w dzień - mała jest karmiona średnio co 2 godziny i wiecej nie udaje mi sie wepchac w nią bo po prostu nie chce.
        • mama-123 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 19.07.08, 21:25
          www.wysylkowo.pl/product_info.php?products_id=41355
          tu linek do tej ksiazki.
          CO do metod, to zdziwilam sie bedac au-pair, ze prawie dwuletnia
          dziewczynka mowila mamie ( i to z radoscia), ze chce isc sie
          zdrzemnac! Ja do wtedy widzialam raczej dzieci, ktore byly marudne,
          bo byly spiace, a tu sytuacja calkiem odwrotna. Ani marudzenia, ani
          mlaczu, ze nie chce isc do lozka. Po prostu powiedzenie: Mamo ide do
          lozka, bo jestem zmeczona.
          Po kolei o ty, co widzialam i przeczytalam i sama wyprobowalam.
          1). Po urodzeniu maluchy sa otaczane miloscia swoich rodzicow. To
          oczywiste. Mama i tata spedzaja duzo czasu z maluszkami. Spokoj
          przekazuje sie maluchowi. Od samego poczatku jednak sen dzienny i
          nocny sa inne. W nocy sie spi, w dzien tez, ale w dzien juz nie ma
          absolutnej ciszy. W nocy karmi sie maluszka na samym poczatku, ale w
          miare szybko jesli dziecko tego samo nie zacznie, zaczyna sie
          skracac czas karmienia. Moze to nastapic moze juz po szesciu
          tygodniach. Karmi sie troche i prouje sie przerwac. Nic na sile i
          nie zawsze to od razu wychodzi. Maluszki rozne maja noce, my rodzice
          tez. Czasem dziecko nie chce przerwac picia, wiec ni sobie pije, ale
          mozna zawsze probowac. Moja pierwsza pociecha po szesciu tygodniach
          spala juz od 23 - 6 rano bez przerwy. Potem jej sie troche
          przestawilo i juz tak nie chciala. trzeba wiec znowu probowac karmic
          tylko troche i do tego malo mowic. Noc jest na spanie.
          potem w dzien pelna zabawa. Moj czas spedzalam tylko z dziecmi i
          zbudowalismy razem wielka bliskosc miedzy soba. Od samego poczatku
          jednak noc byla na spanie.
          Wlasciwie przy trojce dzieci nieprzespanych nocy bylo bardzo, bardzo
          malo. Nie bylam wiec jakos przesadnie przemeczona, mimo, ze w dzien
          bylam caly czas z moimi dziecmi. Dla mnie do teog przyznam te
          pierwsze miesiace zycia moich dzieci byly tak wielka radoscia, ze
          nie byly one dla mnie uciazliwe. I z pewnoscia do matek wyrodnych
          bym sie nie zapisala ( cokolwiek to znaczy). Wrecz przeciwnie moja
          mama mowila, ze przesadzam wokol dzieci. To bylo jednak tylko w
          dzien i noce byly zazwyczaj bezproblemowe, ale dzieci od samego
          poczatku mialy ten sen nocny inny niz dzienny.
          Samodzielnego usypiania uczylismy w wieku 11-12 miesiecy. Dziecko
          wiedzialo, co bedzie, tzn ze idzie spac, poczytamy mu/jej bajke,
          wczesniej kapiel, kolacja oczywiscie tez i potem juz do lozka.
          Udalo sie od razu, choc po jakims wyjezdzie, corka
          sie "rozlegulowala" i musielismy ja jeszcze raz nauczyc.Znowu wiec
          kolacja, kapiel, bajka czy wspolne spokojne zabawy i do lozeczka.
          ychodzilismy z pokoju. Gdyby dziecie plakalo po 5 min. wracalam do
          pokoju albo moj maz i mowilismy, ze juz czas na spanie, poglaskalimy
          i wychodzilismy. Gdyby znow placz, to czekalismy 6 min itd, az sie
          udalo.
          Przy drugim dziecieciu to samo, ale juz wczesniej, bo mialo wtedy
          moze 6 miesiecy, bo sie zalapalo na chodzenie do lozka starszego
          rodzenstwa i tak jakos nie bylo nawet nauki usypiania.
          Przy trzecim, mielismy maly problem i musielismy odlozyc nauke na 2
          tygodnie. Potem wrocilismy do tego i tym razem sie udalo. I tak
          jest do dzis i nie ma problemu gdy gzies wyjezdzamy, bo dzieci sa
          niezalezne w usypianiu.
          Nie powiem, zeby bylo tak, jak u tej kobiety, ktora opisalam na
          poczatku, ale jest dobrze. Najmlodsza pociecha jeszcze spi w dzien i
          tego tez pilnujemy, zeby usypianie bylo samodzielne.
          Mysle, ze w tym wszystkim chodzi o lagodne wprowadzenie dziecka we
          wszystko, bez nerwow, krzykow. Dziecko musi miec swiadomosc, ze mama
          jest w poblizu, ale i tez, ze mama nie jest potrzebna do usypiania
          ani tez do podania mleka w nocy.
          Moja siostra za to, ktora mieszka w tym samym miescie, co moja mama,
          popelnia do dzis te same bledy. Karmi ile tylko maluch zapragnie,
          starsze dzieci nie spia do pozna wieczor i tylko jej wspolczuje, ale
          nic nie poradze. Wiem natomiast, ze taka dobra rutyna bardzo pomaga.
          Jesli mi wyszlo przy trojce dzieci, to na pewno nie mam wyjatkowych
          dzieci, tlyko dobrze to zorganizowalismy.
    • siasiunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 09:25
      wyciągam bo przez te prawie 3 tygodnie postanowiłam odzwyczaić córkę od jedzenia w nocy. Metodą dawania wody i mniejszej miarki mleka do wody.
      Efekt byl taki ze mała zamiast jesc o 1 a potem o 6-7 i spac do 9 zaczęła jesc o 1 potem o 4-5 i budzila sie o 7-8, a i jeszcze wiercila się i wybudzała.
      Jak powróciłam do starego systemu karmienia po 3 tygodniach niewyspania dziecko spało twardo do 1-2, potem do 6-7 i drzemało do 9.
      Wiec jak ktoś mi napiszę że każde dziecko da się odzwyczaić od nocnego karmienia bo jego się udało to moge pogratulować dzieci które dały sie przestawić ale nie zgodzę się z tym zdaniem.
      Aha - córka je dużo w ciągu dnia.

• mozyna Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 12:38
      niemowlakom przyjmujacym juz pokarmy stale nie sa potrzebne
      karmienia nocne. a to ze maluchy budza sie w nocy, to nie kwestia
      glodu tylko przyzwyczajenia. kazde dziecko jest inne, bo jedno
      daruje sobie to przyzwyczajenie w wieku 6 mies. inne w wieku 2 lat.
      ale czy to ma sens i musimy na to sie godzic? nie lepiej oduczyc
      malego dokarmiania w nocy zamiast dawac mu wybor w tej kwestii?
      • aleksandra1977 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 15:05
        kto wymyslil redukowanie miarek mleka w stosunku do ilosci wody?
        Przeciez taki posilek nie jest ani pelnowartosciowy ani smaczny.
        Pilybyscie takie mleko?
        Skoro dziecko budzi sie w nocy i ta pobudka spowodowana jest glodem,
        to dlaczego nie chcecie dac dziecku jesc?
      • siasiunia1 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 15:51
        rozumiem że moje dziecko "z przyzwyczajenia" wcina łapczywie po pobudzce 150 ml mleka?
        a jak dam mu mniej to potem nie dość ze sie wierci to "z przyzwyczajenia" wcina 180?
        moja córa jak jej coś jest i się wybudza to jak głodna nie jest to nie chce butli. wiec jak je to znaczy ze potrzebuje.
    • moofka Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 15:59
      piersia warto karmic noca dlugo
      nocny pokarm ma 3 razy wiecej tluszczu i to tego najcenniejszego, nie do
      podrobienia w mieszankach, ktory w znaczacy sposob wplywa na rozwoj mozgu -
      dzieci karmione noca sa inteligentne wink
      starsze niemowleta, i dzieci w drugim roku zycia bardzo intensywnie sie
      rozwijają i czesto z nadmiaru wrazen w dzien nie chca jesc
      stad moze potrzeba nadrobienia w nocy
      mleko mamy natomiast chroni zeby a nie powoduje prochnice
      no ale o tym juz bylo

o karmieniu butla nie mam pojecia wiec nie wiem, czy i jakie korzysci niesie,
      ale skoro dziecko potrzebuje, to chyba nie jest to fanaberia, tylko rzeczywista
      potrzeba
    • kasia236 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 08.08.08, 20:31

Mój synek jadł w nocy do 1,5 roku(sztuczne mleczko)ma teraz prawie 4
      latka i piękne ząbki,żadnej pruchnicy !
      Moja córcia ma teraz 8 m-cy i budzi się co 3h na mleczko(karmię
      piersią) będę karmiła dotąd ,dokąd się będzie budziła z głodu.
      Próbowałam ją nieraz utulić,sprawdzić czy naprawdę jest głodna(a
      może bardziej chce się przytulić do cycusia,a je przy okazji),
      utulić się w każdym razie nie da,szuka cycunia,więc Jej daje.
      Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...

Pozdrawiam
      • mamakamila21 Re: Po co karmic starsze niemowleta w nocy ?? 10.08.08, 15:23
        jak to po co karmic??????zeby dziecko nie bylo glodne i spokojnie spalo,nie
        wszystkie dzieci sa takie "ksiazkowe" i dadza sie szybko odzwyczaic od jedzenia
        w nocy,a po co meczyc dziecko nie dajac mu butli czy cycusia w nocy kiedy jest
        glodne?przedziez dziecko najlepiej zna swoje potrzeby i jak sie budzi w nocy na
        jedzonko to chyba jest glodne i trzeba je nakarmic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka