eli81 10.08.08, 16:49 Ile na początek trzeba kupić ampułek soli fizjologicznej i gazików ze spirytusem? Tak żeby starczyło na powiedzmy parę tygodni. Ile razy dziennie zmienia się gaziki do pępka? Z góry dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bweiher Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 17:01 ja kupiłam malutką flaszke spirytusu w sklepie(tzw.setka)i przy każdym przewijaniu przemywałam wacikiem pępuszek.A co do soli fizjologicznej to nie musisz kupować szybciej.Nie wiadomo czy wogóle Ci się przyda.Ja kupiłam 5 fiolek i nie użyłam ani jednej.Do przemywania oczek wystarczy przegotowana woda. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 18:17 Ja - czworo dzieci i w życiu nie miałam soli fizjologicznej Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 18:27 ani soli ani spirytusu nie mialam Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 19:03 bweiher napisała: .Do przemywania oczek wystarczy przegotowana woda. albo letni napar z rumianku Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 19:55 absit napisała: > albo letni napar z rumianku .. tak, ale woda lepsza, bo na rumianek niektore dzieci sa uczulone. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 20:29 ja tylko dzielę się swoim doświadczeniem ( mam już dwoje dzieci ) a czy ktoś z tego skorzysta to już wolny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 20:14 absit napisała: > albo letni napar z rumianku Rumianek niekoniecznie się nadaje. Torebka rumianku pełna jest drobniutkich "włosków", istnieje ryzyko, że dostaną się do oczu podczas przemywania. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 20:37 Ale dziewczyny chyba nie używają samej torebki do przemywania oczu, czy w ogóle jakiejkolwiek częsci ciała, tylko wywaru/naparu z rumianka. Znaczy się moczą gazę lub wacik w płynie, czyli herbacie rumiankowej Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 22:05 maja_sara napisała: > Ale dziewczyny chyba nie używają samej torebki do przemywania oczu, > czy w ogóle jakiejkolwiek częsci ciała, tylko wywaru/naparu z > rumianka. Znaczy się moczą gazę lub wacik w płynie, czyli herbacie > rumiankowej Włoski są na tyle małe, że zazwyczaj z łatwością wydostają się z torebki. To uważanie na rumianek to sugestia pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 19:54 Soli fizjologicznej nie uzywalam. Do przemywania oczu wystarczyla przegotowana woda - tak radzila zreszta polozna. Gaziki do pepka sa podobno tragiczne. Lepiej kupic spirytus w monopolowym, rozrobic z woda i przemywac pepek patyczkiem z watką (takimi dla dzieci, z ogranicznikiem) - u nas sprawdzil sie super, nie bylo najmniejszego problemu z pepkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 20:18 Jedna mała ampułka soli fizjologicznej starcza mi na 2-3 razy, a przemywam oczy małej raz dziennie po kąpieli. Gaziki do pępka - zmieniałam przy każdej zmianie pieluchy (czyli średnio raz na 3 godziny), na raz zużywałam 2 gaziki ( najpierw kikut pępowiny zawijałam gazikiem nasączonym spirytusem, na to gazik suchy). Kiedy kikut odpadł, pępek przemywałam wacikiem nasączonym spirytusem. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 20:37 Spirytusu nie potrzebujesz na parę tygodni bo dziecku max. w 14 dniu odpadnie kikut pępowiny. Soli fizjologicznej nie używałam, przemywałam dziecku oczka przegotowaną letnią wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 21:27 Ja miałam takie chusteczki nasączone spirytusem LEKO - kupiłam w aptece, super się spradziły. Oczka przemywałam tylko przegotowaną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 21:42 aniulekq napisała: > Ja miałam takie chusteczki nasączone spirytusem LEKO - kupiłam w > aptece, super się spradziły. A dla mnie Leko do kitu. Duże,sztywne i nie wygodne,aby dotrzeć do każdego zakamarka kikuta. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: pytanie wyprawkowe 10.08.08, 23:58 u nas akurat sól fizjologiczna się przydała, ale nie kupowałam jej na zapas, tylko 5 ampułek (bo po tyle są "pakowane"), jak się kończyły to szłam do apteki dokupić. Co do gazików, to nie uzywałam w ogóle, kupiłam w aptece gencjanę na spirytusie i tym kilka razy dziennie za pomocą patyczka do uszu "smarowałam" młodemu pępek i wszystko wkoło Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 11:18 najleszy jest spirytus spozywczy rozcienczony do 70% i zwykle patyczki do uszu, dokladnie mozna przemyc pepek, prawde mowiac robilam to tylko po kapieli. Soli fizjologicznej uzywalam i do przemywania oczu i wkraplalam malemu do noska jak mial problemy z oddychaniem ( w zimie w bloku niesety jest suche powietrze). Kupilam chyba 10 ampulek i bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jamamma Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 12:07 Sól fizjologiczna , to groszowa sprawa , mozna kupić jedną 0, 5 ml za kilkadziesiąt groszy . Kup kilka , z pewnością się przyda , nie tylko do oczu , ale głównie do noska jeśli będzie suche powietrze , ktoś już o tym napisał . Spirytusu 1 buteleczka powinna starczyć , jak zostanie możesz potem polewać nim nożyczki maleństwa przed użyciem A co do czasu pielęgnacji pępka , ktos napisał , że do 14 dni i po kłopocie ! Ja się bawiałam w przemywanie ponad 8 tyg, w końcu odpadł i się zagoił , więc tu nie przewidzisz tak na prawdę ile gazików itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 14:04 kup 5 ,,flaszeczek,,soli. spirytus salicylowy i patyczki. Oczka przemywaj świetlikiem raczej a nie rumiankiem.Ale jeżeli nie ropieją to woda wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
kawusiaa Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 14:19 mnie , nawet pzry kłopotach z oczkami, okulita radział oczka tylko woda pzrygotowaną, ale sól warto zawsze w powiedzmy 5 ampułkach mieć chocby dla siebie na pzremycie ranek, koleżanki polecają świetlik ale to troszke drga herbatka i nie wiem czy dla niemowlaczka stosowna, waciki spirytusowe stosowałam po odpadnięciu kikuta a tak gencjanę na spirytusie. waciki stosuje sie do przecierania a suche gaziki do przykrycia i tych niezamałych kup z 20 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
caro_lina78 Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 14:34 ja swoją flaszkę spirytusiku mam jeszcze prawie pełną. Mała wróciła do domu w piątek a w niedzielę rano odpadł jej kikut pępka. Zdążyłam raz zrobić opatrunek na pępek. Nie kupuj na zapas bo nie wiadomo ile będziesz potrzebować w szufladzie do tej pory walają mi się gaziki jałowe zupełnie niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
krychaw Re: pytanie wyprawkowe 11.08.08, 14:37 spirytusu nie miałam, kupiłam gaziki Leko, które się nie przydały, bo w sumie niczym nie paprałam kikuta - uważałam tylko,żeby nie zmoczyć przy kąpieli. sól fizjologiczna przydała do noska, oczy przecierałam na początku wacikiem zmoczonym w przegotowanej wodzie. jak widzisz - ile mam, tyle opinii, więc i tak musisz sama zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
ewika0502 Re: pytanie wyprawkowe 12.08.08, 11:20 kupiłam 10 ampułek soli, tych malutkich po 5ml i używałam do nawilżenia noska i mycia oczu. gaziki kupowałam,ale na krótko się przydły, bo położna środowiskowa pokazała mi,że lepiej przemywać pępek patyczkiem do uszu, bo gazikiem niedokładnie się to robi i dłuzej się trzyma pępek. ja myślałam,że robię to dokładnie, a jak ona przyszła i pokazala mi patyczkiem ile syfu jeszcze jest w tym pępku, to aż się wystraszyłam. Pępek przemywałam co najmniej dwa, trzy razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
plusimisi Re: pytanie wyprawkowe 12.08.08, 13:21 nie stosowałam żadnej z wymienionych rzeczy... nie katowałam dziecka spirytusami, wysuszającymi i podrażniającymi skórę. przegotowana woda ewentualnie rumianek. Pępowina ładnie odpadła po 10 dniach. Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: pytanie wyprawkowe 12.08.08, 13:25 spirytus kupilismy wielką butlę i rozrabialismy z wodą a jak odpadł pępek to spiryt poszedł na "pępkowe" sól fizjologiczna - kupilam z 3 ampułki ale nie do przemywania oczu które w końcu myłam wacikiem namoczonym w wodzie tylko się przydała jak mała katarku dostała i zakraplałam jej do nosa. (dotąd zresztą przy katarze to robię wiec sie ampułki nei zmarnują na pewno) nie trzymałam gazików przy pępku tylko namoczonym w spirytusie wacikiem przemywałam wokół kikutka to co się ześlimaczyło pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś