Dodaj do ulubionych

wymiotowanie i ulewanie

07.10.03, 22:55
Moja 8 tygodniowa coreczka nie moze spac na plecach, wtedy naplywa jej cos
do buzi i wymiotuje lub ulewa. Czasami meczy sie przy tym straszliwie,
wierci sie i cala napina. zdarza sie to wielokrotnie we dnie i w nocy. Ma
tez duze problemy z odbijaniem po jedzeniu, a gdy sie jej juz odbije to
czesto razem ze zjedzonym pokarmem. Mam wrazenie, ze leje jej sie z buzi
prawie bez przerwy. Czasami patrze na nia jak sie meczy i nie umiem pomoc.
Lekarz powiedzial, ze ulewania to normalna rzecz, ale czy tak czesto i z
takim wysilkiem. Mamy pomozcie bo moja malutka bardzo sie meczy...
Obserwuj wątek
    • magda.u Re: wymiotowanie i ulewanie 07.10.03, 23:13
      nie wiem czy pomogę ale ja mam ten sam problem często mojemu 9 tygodniowemu
      synkowi się ulewa i po jedzeniu tez wymiotuje, potem napina się straszliwie,
      nie wiem co robic, po jedzeniu staram się go nosic w pozycji pionowej plecami
      do mnie zeby nie naciskac na brzuszek i musze powiedziec ze pomogło, tylko z
      tym ulewaniem..... mnie tez lekarz powiedział ze ulewanie to normalne, ze małe
      dzieciaczki tak mają. Więc co nam pozostaje? Dużo prania.
      Pozdrawiamy Magda i mały Oliwerek
      • dorota1974kr Re: wymiotowanie i ulewanie 07.10.03, 23:20
        Dziekuje za szybka odpowiedz. Zaintrygowalo mnie, ze twoj synek ma na imie
        Oliwer, bo moja coreczka to Oliwia. Pozdrawiam Ciebie i Oliwera
    • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: wymiotowanie i ulewanie 07.10.03, 23:19
      U mnie przyczyną był sposób jedzenia. Karmiłam piersią, mleko za szybko
      leciało, Gabrysia jadła za szybko i łykała dużo powietrza. Potem to powietrze
      chcąc się wydostać "wychodziło" razem z mlekiem. Zmieniłam sposób karmienia -
      kładłam się na plecach, Gabrysię kłądłam sobie na brzuchu (brzuchem do brzucha)
      trochę na "ukos", tak że nogi miała obok mnie. I to w sposób dość znaczący
      zmniejszyło ilość ulewań. Nie kłądłam też Gabrysi na plecach, bo bałąm, że się
      zakrztusi. Kaładłam ją na brzuchu (barzdo lubiła), lub na boku (podpierałam jej
      plecy zrolowanym ręcznikiem, żeby się nie przewracała na plecy).

Nie wiem, co w przypadku butelki - jeśli karmisz butelką - brak doświadczeń.

> Lekarz powiedzial, ze ulewania to normalna rzecz
      Moja lekarka mówiła, że to zależy. Jeśli dziecko rozwija się dobrze (przybiera
      na wadze itd.) to OK, jeśli nie to trzeba coś robić/leczyć.
      Pozdrawiam smile

PS Gabrysia tak ulewała, że czasem częściej zmieniałam jej kaftaniki i koszulki
      niż pieluchę sad.
    • kari7 Re: wymiotowanie i ulewanie 08.10.03, 15:51
      Czasmi jest to normalne ale przyczyna mozoe być reflux.Tak było wp przypadku
      mojego małego - wyszło wszystko na USG.I lekarz przepisał Coordinax do ząywania
      przed jedzeniem .Czasmi to przechodzi, mojemu małemu przeszło ale dopiero jak
      zczał chodzić bo wbrew pozorom nawet jak dziecko siedzi to to nie mija.Ale
      często jest to normlane i samo przechodzi.J małemu podkłądałam pieleuchę
      tetrową do spania( zresztą uwielbiał spać na brzuszku i to było dla niego
      bezpieczniejsze przy ulewaniu - albo na boczku bo wtedy sie nie zachłyśnie,
      zaznaczam ze ta niepolecana pozycja na brzuszku przynjaniej w moim przypadku
      nie skończyłą sie niczym złym!).A prawie do roku czasu nie ruszłąm sie bez
      zpasu rzeczy do przebrania i był był przebierany kilka razy dziennie.Ale jak
      ulewanie jest spore to można to zbadać na USg i wtedy wiadomo.
      Życzę zdrowia
    • 13.1sz Re: wymiotowanie i ulewanie 08.10.03, 16:21
      Moja Weronika do 6 mc., też bardzo ulewała. w jej przypadku lekarz stwierdził,
      że to z powodu skazy białkowej. również podawałam jej Cordinax dużo pomógł. nie
      kładłam jej na pleckach, tylko na boku z tyłu podkladałam zrolowany
      ręcznik.noszenie pionowo po jedzonku też pomaga.

Pozdrawiam
      • dorota1974kr co to jest ten reflux? 17.10.03, 21:34
        duzo slyszalam o reflux i jestem ciekawa jak sie to objawia i czy to jest
        bardzo powazne? Dzieki waszym radom moja mala jakby czula sie lepiej, spi na
        boku lub na brzuchu, je w pozycji pionowej mniejsze porcje ale czesciej i
        ulewanie jest zdecydowanie mniejsze. Dziekuje bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka