Dodaj do ulubionych

niska temperatura

29.08.08, 07:06
Co może oznaczać niska temperatura u niemowlaka? Mój synek ma już prawie 7
miesięcy, zazwyczaj miał temperaturę ok 37 st, a dzisiaj w uchu 35,5 a na
czole 36,2. Mierzyłam kilkakrotnie i zaczynam się denerwować. Czy wiecie coś
na temat obniżonej temperatury u dzieci? Co ona oznacza?
Obserwuj wątek
    • smerfetka8801 Re: niska temperatura 29.08.08, 15:54
      niestety nie wiem nic...może dla tego,że nie mierze mojej małej
      temperatury...nie rozumiem.po co to robisz?codziennie?chyba da sie zauważyć jak
      dziecko ma gorączkę,jest chore itd.
      nie naśmiewam się broń Boże,ale nie rozumiem...no chyba,ze ja jestem wyrodna i
      nie dbam o swoją malutką..?
    • mamulabartula Re: niska temperatura 29.08.08, 16:28
      Wybacz, że to powiem, ale chyba szukasz jakiś problemów. Gdyby
      dziecko było apatyczne, marudne, blade, nie chciało jeść i do tego
      miało obniżoną temperaturę, to możnaby się było zastanawiać, ale
      jeśli nic dziecku nie jest, to po jaką cholerę, za przeproszeniem,
      mierzyć temperaturę i się zamartwiać ? Sobie też mierzysz ?
    • kokolores Re: niska temperatura 29.08.08, 16:39
      ewika0502 napisała:

> Co może oznaczać niska temperatura u niemowlaka? Mój synek ma już prawie 7
      > miesięcy, zazwyczaj miał temperaturę ok 37 st, a dzisiaj w uchu 35,5 a na
      > czole 36,2.

To moze oznaczac ,ze termometr douszny jest niedokladny lub zepsuty.

:o)
      Koko
    • memphis90 Re: niska temperatura 29.08.08, 18:53
      Nic nie oznacza. Pomiary na czole czy w uchu nie są miarodajne, ale czysto
      orientacyjne.
    • ez-aw Re: niska temperatura 29.08.08, 23:15
      A nie idą czasem ząbki? Mojemu synkowi przy ząbkowaniu temperatura zawsze wahała
      się od 35,4 do 37,2. Zależało czy mierzyłam przed snem, po spaniu, jedzenie itp.
      Byłam u lekarza, powiedziała że przy ząbkowaniu może tak być. Nie dostaliśmy
      żadnych leków. Nic się dalej nie działo, zęby wyszły i temperatura się unormowała.
      • saha_ra Re: niska temperatura 29.08.08, 23:37
        zmierz w pupce termometrem dla dzieci i odejmij 5 kresek. Tylko
        trzymaj jak trzeba do usłyszenia sygnału. Każdy termometr włożony
        zbyt płytko (obojętnie czy w ucho czy w pupę) pokazuje bzdury. A
        czoło no to w ogole sorry..... Dotknij własnego jak jesteś na dworzu
        na wietrze. Co to za pomysl, żeby mierzyć coś ze skóry czoła?
    • ewika0502 Re: niska temperatura 30.08.08, 21:35
      JA NIE PYTAŁAM CZY MAM MIERZYĆ CODZIENNIE TEMPERATURĘ, CZY TEŻ NIE, NIE
      INTERESUJE MNIE CO NA TEN TEMAT UWAŻACIE. WIDOCZNIE MAM POWODY, SKORO MIERZĘ
      CZĘŚCIEJ NIŻ INNI. MOJE PYTANIE BYŁO: "CO MOZE OZNACZAĆ OBNIŻONA TEMPERATURA?"
      JEDNA OSOBA MI NA TO ODPOWIEDZIAŁA I ZASUGEROWAŁA ZĄBKI.
      A TYCH Z WAS, KTÓRE NIE ZNAJĄ ODPOWIEDZI I SIĘ MĄDRZĄ, TO CHYBA NIGDY NIE
      ZROZUMIEM. DOWARTOŚCIOWAĆ SIĘ JAKOŚ MUSICIE, BO W DOMU NIKT NIE DOCENIA WASZYCH
      MĄDROŚCI CZY JAK?
      • memphis90 Re: niska temperatura 31.08.08, 22:29
        Kilka osób zasugerowało też błąd pomiaru termometru- równie prawdopodobne (jeśli
        nie bardziej), co ząbki. I wyłącz caps-lock, oznacza krzyk, a to niezbyt grzeczne.
    • osa551 Re: niska temperatura 30.08.08, 23:53
      ewika, moja córka zawsze po chorobie ma obniżoną temperaturę, a w nocy to i bez
      choroby. Przez jakieś 3 lata mój mąż się zamartwiał tematem. w końcu lekarz mu
      powiedział, że naprawdę nie ma się czym przejmować i że dzieci tak czasem mają.

Jeśli temperatura spadnie tak, że mimo wszystko zaczniesz się niepokoić to
      możesz ja podnieść dając dziecku coś ciepłego do picia i przykrywając dodatkowo
      jeszcze jedną warstwą. Moim zdaniem nie ma sensu, ale mój stary co pewien czas
      to ćwiczy. Rada otrzymana od pediatry na dyżurze telefonicznym.
      • ewika0502 Re: niska temperatura 31.08.08, 12:32
        to by się zgadzało, bo mały mi ostatnio trochę chorował. Było już dobrze, ale
        teraz z kolei pojawiła sie na całym ciele wysypka. Byliśmy wczoraj u lekarza i
        stwierdził uczulenie, ale nie mam pojęcia na co. Generalnie jednak organizm jest
        oslabiony. Muszę teraz wszystko wyeliminować ( i jedzenie oprócz mleka i
        kosmetyki )i powoli od nowa wprowadzać i obserwować. Dzięki za odpowiedź.
        • aleksandra1977 Re: niska temperatura 31.08.08, 23:12
          nie wiem, co moze powodowac niska temperature u malego dziecka, ale u doroslych,
          gdy wystepuje hipotermia, to nalezy wyjasnic kilka zasadniczych kwestii.
          Po pierwsze, stan termometru, ktorym dokonywany byl pomiar. Czy jest on dobrze
          wyskalowany? Po drugie, czy własciwie, pod wzgledem technicznym, dokonujesz
          pomiaru, czy termometr ma odpowiedni kontakt z cialem, czy mierzysz temperature
          przez odpowiedni okres czasu? Istotne jest tez, czy wystepuja jakies objawy
          kliniczne, takie jak oslabienie, apatia, brak apetytu, nadmierna sennosc.
          Jezeli nie, to nie nalezy przejmowac sie ta niższa temperatura.
          Gdy zas samoczucie jest gorsze, trzeba wykonac podstawowe badania laboratoryjne:
          morfologie, badania biochemiczne krwi i moczu. Wsrod schorzen, ktore mogą byc
          przyczyna obnizonej temperatury ciala wymienia sie np. niedokrwistosc,
          zaburzenia endokrynologiczne i niedoczynnosc tarczycy. Niska temperatura ciala
          moze utrzymywac sie w stanach po przebytej chorobie, gdy organizm nie odzyskal
          jeszcze dawnej formy.
          Oczywiscie nie sugeruje u Twojego dziecka ww. chorob. Chcialas wiedziec, co moze
          oznaczac zbyt niska temperatura ciala, a wiec napisalam.
          • saha_ra Re: niska temperatura 31.08.08, 23:28
            się wymądrzasz smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka