tiny.com 10.09.08, 13:30 Pytanie do mam, ktorych dzieci uzywaly smoczka uspokajacza - kiedy zaczelyscie od niego odzwyczajac swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mw144 Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 13:50 Nigdy, poczekałam aż sam zrezygnuje (miał 9 m-cy). Odpowiedz Link Zgłoś
usia-1984 Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 13:58 moja miał 3 miesiace jak zrezygnowała całkowicie dawałam jej na początku cały czasa później starałam się dawac tylko do spania nocnego potem szły zęby w 3miesiącu i zaczeła go używac do drapania dziasełek tądrugą stronąnie do cycania zabirałam jej dawałam gryzaki i raz jej nie dałam do spania i tak sie zaczeło że jednak można bez smoczka także odrazu go odłożyłam na boczek ...aha albo jak kupiłam jej nowy przeznaczony dla starszych to odrazu wypluła go i do tej pory smoczek to dla niej zabawka . Może spróbuj jej zmienic na inny z innym kształtem do cycania może także jej nie spasuje i wypluje ...ale smoczek zachowaj nie wyrzucaj odrazu bo jakby czasem....Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 13:52 Starsi sam zrezygnowali ze smoczka w okolicach 8 miesiaca zycia, najmlodsza nigdy go nie chciala Kania Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 13:57 No to ładnie... Młoda ma 11 miesięcy i ani myśli zrezygnować. Ale działania "siłowe" na Nią nie działają, ani sposoby. Zawsze we wszystkim współpracowała, więc pozostaje mi poczekać jeszcze jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda_milena do matylda07 11.09.08, 12:31 Witaj, nie dosyć, że zgadzamy się w sprawie karmienia butelką, to wygląda jeszcze, że mamy podobne egzemplarze. Moja córka ma 8,5 miesiąca i wcale nie myśli pozbyć się smoka. Prawdą jest, że używa go do zasypiania, ale jak ma go w zasięgu wzroku to chętnie włoży sobie do pyszczka, jak uda jej się dostać. Ja wtedy zabieram i mówię, że smoka używamy tylko do spania. Jak ją usypiam wieczorem to ona zasypia przy flaszce, jak się skończy flaszka i wyjmuję jej butle z buzi to ona ciągle tak śmiesznie rusza ustami jak ryba i wygląda na to, że ciągle ma ochotę coś possać. Czasami uda się zasnąć bez smoka, ale tak jak w Twoim przypadku rozwiązania "siłowe" czyli zabiorę i nie dam, nie są dobrym rozwiązaniem. Takie to uparte stworzenie. Może przeprowadzimy ankietę w necie czy córki z internetowych matek Matyld mają jakie podobne cechy ? - Wyboraź sobie taki scenariusz: badanie wyraźnie pokaże, że mają, a my staniemy się autorkami rewolucyjnej teorii, że to imię matki determinuje cechy charakteru dziecka (przynajmniej w przypadku dziewczynek). Napiszemy na ten temat książkę, udzielimy paru wywiadów w gazetach i staniemy się w połowie tak bogate jak autorka Harre'ego Pottera. Coś mi się chyba z głową stało przez ten deszcz i niskie ciśnienie Pozdrawiam serdecznie MM Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pszczolki_zuzi Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 15:05 Podobno dobrze zacząc odzwyczajać po 6 miesiącu ... a najlepiej jak już pojawią się ząbki .Ja jestem na początkowym etapie odzwyczajania i jest troche ciężko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kululunia Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 16:09 Ja zaczęłam odzwyczajac 2 tyg temu. Mała za dwa dni skończy 8 miesięcy. Na poczatku było trochę ciężko, ale z każdym dniem jest lepiej. Julia teraz lepiej śpi. Jak się przebudzi, to potrafi sama zasnąc. Odpowiedz Link Zgłoś
vessna22 Re: kiedy odzwyczajac od smoczka? 10.09.08, 19:01 Moja corcia ma 6,5 m-ca i dzis mamy drugi dzien bez smoczka Uwazam ze to wlasciwy czas na zabranie go, niedlugo moga zaczac rosnac zabki, a poza tym tak male dziecko nie ma zbyt dobrej pamieci i licze ze za pare dni bedzie juz calkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 :-) 10.09.08, 20:44 Dziwne.Na forum NIEMOWLĘ zawsze dziewczyny mówią ze najlepiej odzwyczajać ok 6 miesiąca a na forum MAŁE DZIECKO mówią ze najlepszy czas to ok 1,5 roku (i tak właśnie robią). Tak samo jest z nocnikiem.Zadałam pytanie "kiedy na nocnik" na NIEMOWLAKU i na MAŁYM DZIECKU. Na pierwszym odpowiadano że najlepiej zaczynać gdy dziecko umie siedzieć a na drugim że po 2 roku życia.Hmmm... Mój mały ma 14,5m i smoka ma nadal(używa go tylko do zasypiania).Nawet nie próbowałam go odzwyczajać.Jak będzie miał 1,5 roku zacznę powoli obcinać smoka (ponoć skuteczny sposób-wypróbuję za 3 miesiące). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: :-) 10.09.08, 21:35 betty, bo to są wskazania idealne. Chciałabym tak wszystko według zaleceń, ale tak poprostu się nie da. Ja znam swoje dziecko, wiem, że z Nią trzeba złapać ten właściwy moment. Tak było z samodzielnym usypianiem (obyło się bez problemów), teraz coraz bardziej podoba się Młodej czyszczenie ząbków (całych dwóch )... no i kilka jeszcze drobiazgów. Wszelakie zalecenia, schematy żywienia, to wzory, podpowiedzi, a my musimy dostosować je do naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: :-) 10.09.08, 22:13 Jeśli idzie o nocnik, to specjalisci mówią, że dziecko potrafi kontrolować zwieracze jak ma ok. 18 miesięcy. Wcześniej to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
awtorek Re: :-) 10.09.08, 22:33 A o co chodzi z tym obcinaniem? Jak to się robi? Ja na razie nie przejmuję się smokiem i zamierzam jeszcze długo używać tego dobrodziejstwa (córka ma 8 m-cy). Myślę, że właśnie tak do 1,5 roku. Choć córka używa sporadycznie - najczęściej do zasypiania. Odpowiedz Link Zgłoś
gkoz Re: :-) 11.09.08, 11:19 odzwyczaiłam w czwartym miesiącu, ponoć po pół roku jest trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 awtorek 11.09.08, 12:36 Najpierw obcinasz koncóweczkę "gumy" ze smoczka (tak żeby tylko dziurka powstała) i takiego smoka dajesz dziecku.Jak dziecko przyzwyczai się do takiego smoka to po kilku dniach znów kawałeczek obcinasz,itd.Aż do momentu że gumy wogóle nie będzie.Ponoć jest to sposób skuteczny i bez płaczu (zobaczymy. Ja też na razie nie zamierzam oduczać.Jakoś sobie tego nie wyobrażam w tej chwili.Już i tak się namęczyłam żeby mały zasypiał samodzielnie w łóżeczku(ze smokiem i pieluszką w rączce),choć i tak czasem ma kłopoty z zaśnięciem a bez smoczka to już sobie nie wyobrażam.Poczekam do tego 18 m. Odpowiedz Link Zgłoś
babsi.b Re: awtorek 11.09.08, 13:05 betty842 napisała: > Najpierw obcinasz koncóweczkę "gumy" ze smoczka (tak żeby tylko > dziurka powstała) i takiego smoka dajesz dziecku.Jak dziecko > przyzwyczai się do takiego smoka to po kilku dniach znów kawałeczek > obcinasz,itd.Aż do momentu że gumy wogóle nie będzie. PONOĆ jest to > sposób skuteczny i bez płaczu No wlasnie - "PONOĆ". Wszyscy opisuja ten sposob, tylko nie znam nikogo kto zastosowal. Przeszukalam forum i nie znalazlam takiej osoby. Odzwyczailam corke od smoczka niedawno, przed skonczeniem 6 miesiaca i uwazam ze to najlepszy czas. Oczywiscie nie mozna od razu zabrac tylko robic to etapami. Moja mala bylo prawie uzalezniona, smok pomagal na wszystko. Teraz jest o wiele lepiej, jest grzeczniejsza, lepiej ssie i lepiej spi. Nie musze juz wstawac 10 razy w nocy i wkladac smoka bo jej wypadl i zaczal sie placz. Na poczatku oszwyczajania bylo tragicznie, prawie dalam za wygrana, ale wytrwalam. Od paru dni Hania juz zasypia sama w lozeczku a wczesniej musial byc smok i trzeba bylo ja trzymac za raczke lub cos do raczki wlozyc zeby tego smoka sobie nie wyjela. Odpowiedz Link Zgłoś