pawelola 15.09.08, 14:36 Witam mam takie pytanie. Podaje swojej córci ferrum lek i niewiem jak czy w trakcie posiłku jak pisze na ulotce czy przed posiłkiem.A kiedy cebion multi przed czy po żelazie.proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olunia882-to-ja Re: żelazo jak podawać 15.09.08, 15:48 ja podawałam tak, mały mial rano i wieczorem po 1,5 ml. rano do mleka kropilam cebion, i dawalam, w polowie butelki przerywałam, dawalam żelazo i dokańczał butelke z cebionem. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelola Re: żelazo jak podawać 15.09.08, 16:43 czyli z mlekiem a to nie powoduje gorszego wchłaniania żelaza. Jak wyniki twojego szkraba poprawiły się Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: żelazo jak podawać 15.09.08, 17:05 Ależ oczywiscie,że koliduje. Żelaza NIE NALEŻY podawać z produktami mlecznymi,bo sie nie wchałnia,a wchłanianie zaburza kazeina,która jest właśnie w mleku. Podawaj z sokiem czy wodą na łyżeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_b3 Re: żelazo jak podawać 15.09.08, 21:46 Mi pediatra zalecila podawac zelazo jak najpozniej po jedzeniu. Bo ono najlepiej wchlania sie w kwasnym srodowisku (stad zalecenia podawania z wit C, np. Cebionem), a najgorzej w zasadowym - czyli takim z mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: żelazo jak podawać 15.09.08, 22:34 Aha,a Cebion to wit.C,która rozpuszcza się w wodzie,a nie w tłuszczach jak np.mleko. W tłuszczach rozpuszczają się wit.A,D,E,K. Odpowiedz Link Zgłoś
olunia882-to-ja Re: żelazo jak podawać 16.09.08, 09:11 owszem, inne zelazo tak wlasnie raczej nie powinno się podawac. ale ferrum jest inne, tam pisze na ulotce w czasie jedzenia- a co je innego male dziecko niż mleko? zawsze ma w brzuszku mleko i ferrum jest jakies 3-fazowe czy jakoś tak i nie koliduje. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1775 Re: żelazo jak podawać 16.09.08, 10:12 Zgadza się, żelazo w preparacie Ferrum Lek występuje w postaci niezjonizowanej, obecność pokarmu nie opóźnia wchłaniania żelaza. Ale ja nie podaję mojemu synkowi tych lekarstw w trakcie posiłku lub po nim, bo Multi Cebion wiążąc się z mlekiem powoduje jego ważenie się i mój maluch ulewa. Mi pani doktor zalecila podawanie lekarstw 2h po jedzonku. I jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelola Re: żelazo jak podawać 16.09.08, 14:09 Czyli już zgłupiałam i niewiem jak podawać w czasie bezpośrednio po osiłku czy niezależnie 2 h po.Czy na pusty żołądeczek. A może w trakcie podawania zupki nie mleka co wy na to Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: żelazo jak podawać 16.09.08, 21:40 olunia882-to-ja napisała: > inne, tam pisze na ulotce w czasie jedzenia- a co je innego male dziecko niż mleko? A co wody nie można podać małemu dziecku? Śmiało można zmieszać z odrobiną wody. Odpowiedz Link Zgłoś
bjablonska3 Re: żelazo jak podawać 16.09.08, 23:17 ja podaję po jedzeniu czyli tak, daję małej zupkę a następnie 1,5 ml feerum z cebionem 5 kropelek. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: żelazo jak podawać 17.09.08, 13:51 Mi tez peditara zabronila podawac w razem z mlekiem. Ja dawalam tak: Ferum do malej strzykawki razem z 5 kroplami cebionu - feruum słodkie, cebion kwaśne wiec wychodzil smaczy specyfik i wpuszczałam po troszku strzykawką. dodakowo rozrabialam z odrobina wody 1/2 kwasu foliwoego + 1/2 wit B6 - to mi tez zalecil pediatra. Zelazo lepiej się wchłania. Rozpusczalam to w malutkiej łyzeczce i do dzioba Odpowiedz Link Zgłoś
intra7 Re: żelazo jak podawać 26.09.08, 01:11 ja dokładnie tak samo robiłam, ale niestety borykałam sie z anemią kilka miesięcy Synus był zawsze większy (tzn cięższy) jak na swój wiek a dawkę Ferrum Lek miał adekwatną do wieku, więc nie działała na niego. Dopiero po podwojeniu dawki wyniki zaczęły się poprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
syleczka78 Re: żelazo jak podawać 21.09.08, 17:47 Cześć! ja podaję 2.5 ml 1 raz dziennie bezpośrednio przed jedzeniem strzykawką - karmię piersią. Pediatra nie zalecił wit. C. Wyniki podskoczyły w górę więc chyba to się sprawdza. Pozdrawiam i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś